[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Nierówna praca silnika
spidernet - 06-05-2009, 14:20
Ja dziś zauważyłem tak jakby spadek mocy auta i dodatkowo na biegu jałowym auto baaardzo nierówno pracuje. Na początek zaleję inną benzynę a jeśli to nie pomoże to... Jakieś sugestie z waszej strony?
xor - 06-05-2009, 14:37
Kozik napisał/a: | tyle że u mnie na gazie smiga , a na bęzynie się ksztusi (mimo że wlałem wczoraj V power racing) ile moze kosztować wymiana wtrysków? |
dużo na początek poszukaj usługi czyszczenia wtrysków, może się pokuś o czyszczenie całego układu zasilania paliwem (bez demontażu wtrysków się to robi, podłączają aparaturę do układu paliwowego i wypłukują wszystkie syfy)
morosophem - 07-05-2009, 15:52
A może był odłączany akumulator? Jak tak to komputer musi się nauczyć pracy silnika, podobnie instalacja i komp od LPG. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34808
[ Dodano: 07-05-2009, 16:19 ]
A może był odłączany akumulator? Jak tak to komputer musi się nauczyć pracy silnika, podobnie instalacja i komp od LPG. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34808 lub http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379
spidernet - 11-05-2009, 12:05
Hmmm no i po części mój problem zniknął. Po pierwsze wymieniłem akumulator na zalecany przez producenta. Wcześniej miałem za mały. Po drugie wymieniłem świece na Denso - również zalecane ale tym razem przez forumowiczów. I problem z cykaniem zniknął po przejechaniu ok. 100km. Być może komuś przyda się ta informacja... No i mam nadzieję, że mój problem nie powróci. Chciałem już wymieniać popychacze ale na szczęście usterka okazała się jak narazie mniej poważna
kooks - 11-05-2009, 12:50
ja wymienilem swiece, aparat zaplonowy, kable, akumulator i dalej (na forum nie używamy wulgaryzmów)
spidernet - 13-05-2009, 13:13
No to trochę się pospieszyłem z poprzednim postem, klekotanie popychaczy powróciło
gruchol - 26-01-2011, 00:02
Trochę czasu mineło, ale może komuś udało się coś ustalić. Mój galant jak się zagrzeje to też czuć na wolnych obrotach jak raz na jakiś czas wypada mu zapłon ( tak podejrzewam), a dotykając silnika czuje się to ewidętnie.
Jeszcze mnie zastanawia jedno czy Wam też wtryskiwacze paliwowe chodzą dosyć głośno?? (napewno nie są to popychacze).
madluke - 08-03-2015, 21:35 Temat postu: [EA5A/W 2.5 A/T] Nierówna praca silnika [EA5A/W 2.5 A/T] Nierówna praca silnika
Drodzy, bardzo proszę o pomoc czy doświadczenia w analizie usterki mojego Miśka. Auto jest z drugiej połowy 2000 r. (model 2001) - to mi wyszło z VIN. Wczoraj przejechałem nim 100 km i pod koniec dnia zaświeciła się kontrolka silnika. Nie zauważyłem żadnej zmiany w zachowaniu auta. Dzisiaj po odpaleniu silnik pracuje nierówno - trzęsie się. Na Park jeszcze nie jest to bardzo wyczuwalne, ale na Drive już było czuć w kabinie że nie pracuje równo. Po przejechaniu kilku metrów zaczął szarpać mocniej, cofnąłem i na wstecznym trząsł mocno w przód i w tył. Przełączyłem na Park i złagodniał, ale nie bardzo. Dodatkowo pojawiło się cykanie.
Zwarłem w kostce ODB2 pin 1 i 4, przekręciłem zapłon i migała lampka przy N (cały czas w tym samym tempie), natomiast ABS wyklikał mi błędy 23, 24 i 52. Żadna inna kontrolka nie mrugała.
Zdemontowałem kopułkę i palec z aparatu zapłonowego i zauważyłem, że palec jest dość mocno ukruszony na szczycie od środka do końca prawej strony (w miejscu podawania zapłonu do przewodów), a styki kopułki wyglądały jak elektrody w świecach po 200k km.
Dodam, że trochę rzeczy w aucie wymieniłem:
- Dwa dni temu (ponownie i już na dłużej) olej w skrzyni i w silniku (poprzedni właściciel zaniedbał dość mocno autko pod tym względem).
- Na początku stycznia kompletny rozrząd (pasek Sun, rolki Koyo, pompa GMB, napinacz NTN), olej w skrzyni.
- W listopadzie świece i przewody WN, uszczelki pokrywy zaworów i pod świece, paski i napinacze wspomagania / alternatora, wszystkie oleje i filtry i kilka innych rzeczy (jeden drążek, kilka wahaczy, łączniki, odświeżyłem hamulce, bo się jeszcze nadają, płyn hamulcowy).
Jedna uwaga - po wymianie rozrządu silnik zaczął pracować kulturalniej (nie było już żadnych dziwnych dźwięków z luźnych rolek, itp.), chociaż czasami było słychać dziwny dźwięk od strony rozrządy - coś jak ciche "ćłik" (dosłownie). Dźwięk znikał po rozgrzaniu auta, ale niekiedy wracał np. po dłuższej jeździe (szczególnie w zimniejsze dni).
Jaka jest Waszym zdaniem szansa, że wymiana palca i kopułki rozwiąże problem i czy ktoś miał podobny problem? Długo szukałem i na forum i w google, ale bez powodzenia.
komarsnk - 08-03-2015, 21:59
Skoro wymieniałeś świece i przewody to palec i kopułkę wymieniłbym obowiązkowo jeśli wyglądają tak jak piszesz. Dodatkowo mógłbyś podłączyć się pod skaner OBD-II i tam zobaczysz jakie masz błędy.
Może być tak, że kopułka jest nieszczelna. Podczas jazdy wypadał zapłon, ale nie na tyle, żeby jakoś poważniej szarpał. Jak ostygł, zaciągnął wilgoci i objawy były jakie były. Tak sobie głośno myślę
madluke - 09-03-2015, 12:32
Dzięki, tak też zrobię. Mam problem z dostępnością skanera, ale spróbuję to jakoś ogarnąć. Zastanawiałem się nad wymianą kopułki i palca vs. wymianą całego aparatu (300 zł vs. 500 zł). Zdecydowałem się na aparat. Jutro będzie (wraz z osłoną, której też nie miałem ).
Zastanawiam się, czy trzeba robić coś konkretnego z aparatem przy wymianie, czy ustawić tak samo jak był stary i montować.
komarsnk - 09-03-2015, 12:52
madluke, wyjmujesz stary, wkładasz nowy bez żadnych ustawień.
Tylko powiedz mi gdzie ty znalazłeś cały nowy aparat za 500zł?
A na alle.. kupujesz sobie albo adapter Bluetooth do OBD-II lub kabel do lapka - obydwa w granicach 30-50zł i masz już "kompa" na własność
madluke - 09-03-2015, 13:18
Może źle się wyraziłem - nowy w sensie regenerowana używka z gwarancją na 3 lata (znalazłem na alle).
Co do kabla, czytałem na forum, że może być problem, bo starsze Galanty miały protokół MUT po wtyku ODB-II. Pożyczę od kumpla od jego Saaba i zobaczę co z tego wyjdzie.
komarsnk - 09-03-2015, 15:08
madluke napisał/a: | Może źle się wyraziłem - nowy w sensie regenerowana używka z gwarancją na 3 lata (znalazłem na alle). |
A co obejmowała ta regeneracja? I czy masz pewność, że była na pewno robiona?
Bo ja sa samą regeneracjęę aparatu bez kopułki i palca płaciłem u jakuzy 550zł Kopułkę i palec kupowałem sam.
madluke napisał/a: | Co do kabla, czytałem na forum, że może być problem, bo starsze Galanty miały protokół MUT po wtyku ODB-II. Pożyczę od kumpla od jego Saaba i zobaczę co z tego wyjdzie. |
Masz auto po 2000r. więc najprawdopodobniej masz OBD-II tym bardziej, że mówisz, że kontrolka ECU Ci nie mrugałą tylko świeciła. Jakby był protokół (bodajże) JOBD (w każdym razie ten starszy) to w najlepszym przypadku kontrolka ECU mrugałaby jednostajnie (czyli w przypadku braku błędów).
madluke - 09-03-2015, 15:18
Tak naprawdę, to się okaże, jak przyjdzie i rzucę na niego okiem. Facet ma trochę tych regenerowanych aparatów w ofercie i same pozytywy, więc mam nadzieję, że nie ściemnia. Przyznam, że zachęciła mnie ta 3 letnia gwarancja (jasne - gwarancja gwarancją, ale jak później z realizacją).
Ale z czystym sercem mogę stwierdzić, że na pewno będzie w dużo lepszym stanie niż mój aktualny - ktoś mocno zaniedbał to autko, czego doświadczam przy różnych wymianach.
Edit: Na ebayu znalazłem nowe do V6 3.0 za 130$ z przesyłką. Pytanie tylko czy MD374416 można wstawić zamiast MD374447.
komarsnk - 09-03-2015, 16:07
madluke, katalog podaje tylko dwa numery apraratu dla 6A13 - MD346042 (przedlift) i MD374447 (polift). Różnią się materiałem wykonania rozdzielacza zapłonu (przynajmniej tyle tutaj wiadomo).
Ze zdjęć w guglu wynika, że MD374416 ma dwa złącza wiązki, a w "naszych" jest tylko jedna ta szeroka wtyczka.
|
|
|