Pajero II - [2.5 TD] KONTROLKI NAPĘDÓW - czyli co ma się świecić
PiotrC - 03-01-2009, 19:39
W to nie wierz. Tam jest wszystko solidne. Chyba, że ktoś grzebał. Najpierw sprawdź napędy
mały marian - 04-01-2009, 17:04
sprawdziłem : ichyba działają bo koła przy skręcaniu szurają i szarpie(4HLc)ale tego buczenia nie słychać za to jak wrzucałem wsteczny to ciągnęło w dół i ciągło mocniej niż na innych pozycjach (4LLc)
Anonymous - 02-02-2009, 19:26 Temat postu: PAJERO II 91 - problemy Witam
Niedawno kupiłem Pajerkę i mam pare pytan i problemów
po pierwsze z tego co wyczytałem na forum mrugające diody na srodkowym wskazniku
pokazuja stan załączonych napędów.
u mnie przy załączonych 4 kołach przednie mrugają, mimo ze koła sa zapiete- bo mielą.
Dzwoniłem do poprzedniego właściciela i on powiedział ze w pierwszych wydaniach pojerki tak własnie jest czy to prawda???
Drugie pytanie
cały czas mi sie świeci na żarówa od centralnej blokady a na domiar tego dzis sprawdzałem i ona trzyma czyli w pozycji 4h ciagną po jednym kole na osi prawda??
czy moze ktoś wie czym to idzie i jak to naprawić???
Pozdrawiam
i czekam na pomoc
Anonymous - 02-02-2009, 20:16
Polecam przeszukać forum, dużo tego było...
http://forum.mitsumaniaki...p=228406#228406
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17962
Jest tego znacznie wiecej
Anonymous - 02-02-2009, 20:34
przeczytałem wszystko na ten temat na forum i nie znalazłem odpowiedzi
w skrócie
dlaczego mimo zapiecia przodu kontrolki mrugają a nie zaplają sie na stałe??
i co moze bvyć przyczyna nierozpinania sie centralnej blokady dyfra
kontrolka sie pali na stałe zawsze w kazdej pozycji małego drążka
(blokada trzyma)
Pozdrawiam
Anonymous - 02-02-2009, 20:36
Diagnoza jest prosta: coś w napędach jest uszkodzone - może to być czujnik, może cały dyfer...
Po zapięciu powinny przestać mrugać, a w 4H i 2H nie powinna się pomarańczowa lampka świecić
Anonymous - 02-02-2009, 20:51
hahah no diagnoza prosta
ale moze ktos to przechodził i wie jaki czujnik np
albo cos podpowie trsciwszego
altmarcin - 07-02-2009, 16:37
Jeżeli sprawdziłeś, że blokada jest na stale włączona (zablokowałeś trzy koła i jedno zostawiłeś wolne) to znaczy, że:
- czujnik jest sprawny, bo pokazuje prawdę
- blokada jest sprawna bo blokuje
- niesprawne jest sterowanie blokadą.
Możliwe rozwiązania:
1. znaleźć fachowca, rozebrać dyfer i naprawić
2. kupić cały dyfer od anglika Super Select (pełno takich na części - całe auto kosztuje 6 tys. więc dyfer nie może zabić ceną i wymienić
3. jeździć dalej na blokadzie aż się dyfer zepsuje (jak jeździsz tylko na polowania to może potrwać kilka lat więc oszczędności) i dopiero wtedy pkt. 2
4. najdroższe rozwiązanie - jechać do ASO
[ Dodano: 07-02-2009, 16:44 ]
1. Za samodzielne rozbieranie dyfra bym się nie wziął - widziałem przekrój - masakrycznie skomplikowane (rysunki mam w pdf), a poza tym
2. W dzisiejszych czasach remontuje się sprzęt metodą wymiany podzespołów a nie ich regeneracji (to było tańsze ale teraz brakuje fachowców i coraz większe skomplikowanie sprzętu) - bynajmniej w wojsku i na wojnie
[ Dodano: 07-02-2009, 19:06 ]
A jeśli uda Ci się usunąć problem poprzez rozebranie, naprawienie i złożenie to będziesz znawcą i liczę na to, że w tedy Ty mi pomożesz radą
- u mnie blokada się nie załącza: wskaźnik miga a gdy się zawiesiłem to na reduktorze kręciło mi się tylko jedno koło - wielki mi napęd 4x4
Anonymous - 08-02-2009, 18:02
tylda111!
Pierwsze pytanie, czy masz układ SS (super selekt) czy ES (easy selekt)?
W przypadku SS włączenie 4H nie wiąże się jeszcze z blokadą centralnego dyfra, a dla ES niestety tak.
I czy reduktor działa?
Anonymous - 08-02-2009, 18:06
Stach,
W ES nie ma blokady dyferencjału między osiowego, bo go tam nie ma
jedker - 08-02-2009, 21:45
Jeśli idzie o załaczanie tego napędu to też miałem taką przypadłość w pajero 1996 long,problem błahy uszkodzony wężyk podciśnienia (sterowanie),ten model miał dwa akumulatory i kwas jak wyciekał (z tego po stronie pasażera) uszkodził wężyk z takim małym (czymś tam plastikowym).Popatrz tam dobrze i sprawdź czy wzsystkie przewody sa szczelne.POWODZENIA,OBY BEZ KOSZTÓW!
Anonymous - 09-02-2009, 09:37
bartek2800 napisał/a: | Stach,
W ES nie ma blokady dyferencjału między osiowego, bo go tam nie ma |
Oczywiście masz rację!
Miałem na myśli, że w ES jest od razu rozłożenie napędu 50/50. Nie dopisałem tego - sorry, taki skrót myślowy.
73dar - 10-02-2009, 18:57
Witam wszystkich M maniaków.
Mam pytanko, przepraszam że sie podepne. Czy przy załaczonym 4HLC i 4LLC kontrolka powinna mrugać czy swiecić stale na pomarańczowo i czy przy 4HLC można blokować tylny most.
Anonymous - 10-02-2009, 19:12
Kontrolka powinna się świecić ciągle i w 4HLc i w 4LLc.
R/D Lock można zapiąć na 4HLc.
73dar - 10-02-2009, 19:18
Dziękuję , u mnie niestety mruga, no teraz się ni dziwię że w paru sytuacjach miałem problemy, co może być tego przyczyną? Jeżeli ktoś zna jakaś przyczynę to proszę o podpowiedź,
Pozdrawiam
|
|
|