[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stuki w tylnym zawieszeniu
motke - 06-08-2009, 08:46 Temat postu: coś stuka z tyłu jak w temacie. stuka na nie równościach. jest to troszkę dziwne. jak jest mokro i wilgotno to wali porządnie, a jak sucho to prawie nie słychać. co to może być? łączniki, gumy, wachacz??
Hugo - 06-08-2009, 20:48
Moim zdaniem zużyte amortyzatory, a stuka sprężyna zawieszenia na dolnym kielichu amortyzatora (w deszczu ma większy poślizg).
Marti - 07-08-2009, 16:16
motke z teorii Hugo wychodzi że musimy zlać wodą dolne oparcie sprężyny i sprawdzić czy wtedy wali, jak nie to to samo z tulejami ...... sam mam ten problem ale nie mam kiedy się za niego zabrać.
Anonymous - 07-08-2009, 18:56
mogą być wybite gumy na drążku stabilizacyjnym
wskocz pod autko i spróbuj pomachaj stabilizatorem
Anonymous - 07-08-2009, 21:53
U mnie stukało do czasu wymiany amorka.
motke - 08-08-2009, 12:21
stabilizator odpada jest w dobrym stanie. a może to jakiś wachacz? amortyzatory też odpadają, byłem na przeglądzie ok 3 miesiące temu i były w idealnym stanie. chyba że coś się od tego czasu zmieniło
j13mk - 08-08-2009, 12:51
motke napisał/a: | amortyzatory też odpadają, byłem na przeglądzie ok 3 miesiące temu i były w idealnym stanie. | Amorki mogą być w dobrym stanie, a i tak będą stukać - w Nissanie miałem taki przypadek: na nierównościach słyszalne były stuki z przodu, powymieniałem elementy, które podejrzewałem i dalej "waliło". Nissan sprzedany i dalej jeździ na tych samych stukających amorkach.
Co do Gala i zawieszenia tylnego... wymieniłem górne mocowanie amortyzatora po obu stronach, nadal stuka. Zawieszenie sprawdzałem na rożne sposoby (stacje diagnostyczne i "domowymi sposobami") nic nie znalazłem. Chyba trzeba by było rozebrać kompletnie i sprawdzać. Podejrzewam amorki, ale 5 m-cy temu wypadły na przeglądzie OK... w lutym się okaże, może wtedy pozbędę się stuków
xor - 19-02-2010, 13:30
Też to mam, amortyzatory nowe, więc odpada prawdopodobieństwo, że to one u nas są winne jest gdzieś pomiędzy zero a nigdy.
Osobiście sprawdzałem w bagażniku różne rzeczy - wykręcałem schowki, nawet demontowałem, podklejałem gąbka blachy mocujące.
Nic, stuka dalej
Wczoraj mi przyszło, że może to coś z mocowaniem wydechu, dzisiaj postaram się pobieżnie sprawdzić (nie mam kanału).
I przy okazji wczoraj wymacałem, że przewód hamulcowy trochę się rusza i tłucze, ale nie sądzę, aby to on był winny.
j13mk -> a wymieniałeś tylko te gumy i pierdołki, czy całe górne mocowanie ? ja całą górę mam konkretnie pordzewiałą. Oczyściłem pobieżnie, brunox, farba, i zamontowałem. Ale przydało by się je całe wymienić...
j13mk - 19-02-2010, 19:27
xor napisał/a: | j13mk -> a wymieniałeś tylko te gumy i pierdołki, czy całe górne mocowanie ? ja całą górę mam konkretnie pordzewiałą. Oczyściłem pobieżnie, brunox, farba, i zamontowałem. Ale przydało by się je całe wymienić... | Wymieniłem tylko "gumy i pierdółki" -> patrz fotki na 1 stronie tematu... Ale już mam cisze -> wymienione amorki. Powoli odkładam na elemnty przedniego zawieszenia... milimetrowy luz na bananie, jeszcze nie stuka... i zderzak na zwałach śniegu połamałem, a sezon imprezowy tuż, tuż
lukpaw - 19-02-2010, 20:54
ja jestem dopiero co po wyeliminowaniu takich stukow jak opisujecie i u mnie to byl lacznik stabilizatora, wydaje sie na pierwszy rzut oka ze jest ok ale po sciagnieciu okazalo sie ze jest luz, zreszta zawieszenia w misiach sa tak zrobione ze dopiero po sciagnieciu np wahacza okazuje sie ze to sworzen,
inne przyczyny grzechotania to uszkodzone lozysko ale wedy zostaje zmiana calej piasty ja kupilem kiedys z ruville a w srodku bylo koyo :> koszt 250 zl
albo moze ktos miec zalozone w kole stalowym szpilki od alu a one maja inny stozek i tez zaczyna brzeczec w zaieszeniu
mam nadzieje ze pomoglem :>
Hugo - 19-02-2010, 21:38
lukpaw napisał/a: | albo moze ktos miec zalozone w kole stalowym szpilki od alu a one maja inny stozek i tez zaczyna brzeczec w zaieszeniu | No ja mam, ale na alu też stukało. Łączniki nowe YAMATO, stare miały luz, ale dalej stuka. Będę sprawdzał gumy na stabilizatorze i wahacz wzdłużny, bo mi coraz bardziej podpada.
get low - 22-03-2010, 20:46
witam! tez mam problem ze stukami w tylnym zawieszeniu. gdy kupiłem galanta w zeszłym roku były to niewielkie ale słyszlne stuki. podczas zimy i teraz po stuki nasiliły się i to tak dosc mocno. w parze ze stukaniem szło takie zjawisko że podczas jazdy po łuku przy predkosci ponad 60km/h gdy koło wpadlo w jaka kolwiek dziure nadzrzucało mi tył samochodu na zewnętrzna. co najlepsze na przeglądzie nie wykryto zadnych luzow. pytałem mechanikow i mowili ze to stabilizatory, amortyzatory, luz na amortyzatorze gdzieś w jego górnej częsci... postanowiłem sam do tego dosc i ogladałem wszystkie gumy na zawieszeniu. po ogledzinach wszystkie były zgrebiałe ale w jedym miejscy wcale jej nie bylo a mianowicie na wachaczu kontrolnym. nie wiem jak on sie nazywa fachowo po polsku ale w serwisówce nazywa sie "toe control arm assembly" i jest na stronie 34-10 podpisany w punkcie "8". problem moj polega na tym że gdy chciałem odkrecic srube mocujaca ja do ramy ukręciła sie i musze ja rozwiercić... musze kupic jakaś specjalna srube czy moge zwyczjna o tych samych wymiarach??
Hugo - 22-03-2010, 21:11
get low napisał/a: | musze kupic jakaś specjalna srube czy moge zwyczjna o tych samych wymiarach?? | Musisz kupić specjalną, ponieważ jest to sruba mimośrodowa i na niej ustawia się zbieżność tyłu.
http://allegro.pl/item939...galant_tyl.html
get low - 22-03-2010, 21:15
a jak taka srube odkrecic żeby jej nie ukręcić?
[ Dodano: 22-03-2010, 21:19 ]
aha, i czy wie ktoś czy można kupic samą tuleje tego wachacza bo nigdzie nie moge znalezc...?
Hugo - 22-03-2010, 21:24
get low napisał/a: | a jak taka srube odkrecic żeby jej nie ukręcić? | Nie da się. Strasznie korodują. get low napisał/a: | aha, i czy wie ktoś czy można kupic samą tuleje tego wachacza bo nigdzie nie moge znalezc...? | Nie można. Tylko cały wahacz.
|
|
|