Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] wymiana oleju z 10w40 na 5w30
apg2312 - 26-03-2016, 00:01
Zawisza Gruszka napisał/a: | jeżeli ktoś widział albo nawet ma link do tego reportażu będę wdzięczny |
Raczej nie o to chodzi, ale dla obalenia mitów dobre.
https://www.youtube.com/watch?v=Ksm4Q1W7-cA
Zawisza Gruszka - 26-03-2016, 21:37
no rzeczywiście nie to; ale to potwierdza że temat nie jest z powietrza; tamten reportaż trwał jeśli dobrze pamiętam ok 30 minut i widziałem go na joemonster. ogólnie nikomu nie polecam olejów mobil 1 mam niezbyt przyjemne doświadczenia z mazdą polecam np.luqi moil, eneos czy vaivoline; niby olej to olej ale doadatki, uszlachetniacze chyba nają tutaj najwięcej do powiedzenia.
[ Dodano: 26-03-2016, 21:39 ]
a propos ja wi mikrze wymieniałem z 10w40 na 5w50 tak jak zaleca producent samochód jest już 10 lat w rodzinie żadnych ubytków.
AidsD - 27-03-2016, 11:52
Co do olejów mi mechanik po zmianie pierścieni na tłokach zmienił olej z 5w40 na 10w40 ale póki co tak będę jeździć do następnej wymiany. Potem zaleje z powrotem syntetyka.
Wprawdzie w VW Polo jest inny silnik, ale zrobiłem nim ponad 100 tyś. właśnie ma Mobil 1 i przy 220 tyś. jak sprzedawałem nic się nie działo.
Ale wiadomo każdy lubi co innego.
W mitsu miałem najpierw Liquid Molly teraz Valvoline.
plecho1 - 27-03-2016, 11:59
Mechanicy najczęściej lecą to co mają w beczce a przeważnie jest to badziewny Castrol 10W40 więc najlepiej do mechanika jechać z własnym olejem aby nie musiał sugerować jakiegoś marnej jakości półsyntetyka.
Sebastian_PL - 01-06-2017, 18:02
Witam. Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc odkopuje stary.
Cari 1.8 GDI sama benzyna 250tyś km przebieg i nie zauważalnie pił mi oleju, jak go tam czasem butowałem. W załączniku mam olej i filtr oleju. Proszę powiedzcie mi czy olej dobry co cari z takimi parametrami? W sobotę wymieniam olej.
Na ostatnim zdjęciu olej jaki był wcześniej zalany zalany .
apg2312 - 01-06-2017, 18:20
Nie polecam lania tego czegoś. To nie jest pełny syntetyk, tylko HC, czyli hydrokrakowany olej mineralny.
Japońskie silniki, a już szczególnie GDI lubią prawdziwe, pełne syntetyki.
Żeby się nie powtarzać - tutaj w innym temacie możesz poczytać co nieco o różnicach między HC a syntetykiem :
http://forum.mitsumaniaki...1524031#1524031
kaadeel - 24-06-2017, 20:24
rozgląając się za olejami trafiłem na coś takiego:
LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30
cena zdecydowanie wyższa niż wszystkie mi znane oleje tzn. MOTUL/Mobil/Valvoline/Gulf/Castrol etc.
ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?
apg2312 - 24-06-2017, 21:38
kaadeel napisał/a: | cena zdecydowanie wyższa niż wszystkie mi znane oleje |
Widać mało znasz
Co do samego oleju, to mimo że to Liqui Moly, to raczej go nie polecę. LM jest jedną z nielicznych firm, która uczciwie informuje, czy olej jest syntetyczny, czy w technologii syntetycznej (czyli hydrokrakowany/HC).
A Top Tec 4600 5W-30 2316
http://liquimoly.pl/index...id=39&Itemid=29
to olej HC, i z syntetykiem nie ma nic wspólnego.
Dodatkowo ten olej jest w lepkości 5W30, czyli tak dość nieszczególnie nadaje się do jazdy w warunkach klimatycznych w Polsce. Oczywiście letnich warunkach, z wysokimi temperaturami dodatnimi.
kaadeel - 24-06-2017, 22:46
apg2312 napisał/a: | Widać mało znasz |
to prawda, ale jak wspomniałem porównując ceny LM a pozostałych to prawie 2 razy droższy jest... stąd moja ciekawość
ponadto na stronie LM jest dobór oleju i taki mi wybrał - taka magia :>
apg2312 napisał/a: | Co do samego oleju, to mimo że to Liqui Moly, to raczej go nie polecę. |
a co poleciłbyś do 1.8 GDI '97 z przebiegiem ~270k km?
albo inaczej... co zalałbyś gdybyś był posiadaczem powyższej maszyny?
Hugo - 24-06-2017, 22:50
kaadeel napisał/a: | co poleciłbyś do 1.8 GDI '97 z przebiegiem ~270k km? | Jeśli Liqui Moly to Synthoil High Tech 5W40, a najlepiej Motorex Profile GDI 10W30, ale tutaj cena już znacznie idzie w górę.
kaadeel - 24-06-2017, 23:27
Hugo napisał/a: | Jeśli Liqui Moly to Synthoil High Tech 5W40 |
a jeśli nie Liqui Moly... ? chyba, że LM jest godny polecenia?
Hugo napisał/a: | najlepiej Motorex Profile GDI 10W30 |
jest gdzieś do nabycia, bo najbliższe zasieki sieci (google, allegro) nie oferują tego produktu?
apg2312 - 25-06-2017, 05:46
kaadeel napisał/a: | chyba, że LM jest godny polecenia? |
LM 5W40 Synthoil High Tech to bardzo dobry olej. Polecany na Forum nie tylko przeze mnie. Sam zresztą na nim jeżdżę.
kaadeel napisał/a: | jest gdzieś do nabyci |
http://motorexoilpoland.p...?products_id=60
Na Allegro...hmmm...ja bym jednak nie kupował.
Tu masz temat o olejach :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72313
Temat jest w dziale Galanta, ale oleje używamy takie same w różnych autach.
kaadeel - 25-06-2017, 11:58
apg2312 napisał/a: | LM 5W40 Synthoil High Tech to bardzo dobry olej. Polecany na Forum nie tylko przeze mnie. Sam zresztą na nim jeżdżę. |
no i super! to już jakaś rekomendacja
dzięki za temat, dużo przydatnych informacji tam jest
ale mam 2 pytania.
- jak się ma sprawa z płukankami? ponieważ planuję zastosować (bo dotychczas miałem Castrol'a 10W40) - ale opinie są różne z ich użyciem
- czy podczas zlewania oleju jest sens ściągać całą miskę olejową zamiast otwierać korek - ewentualnie najpierw zlać wszystko z korka a później zdjąć miskę olejową i ją oczyścić u podłoża?
wiem, brzmi to debilnie wręcz...
apg2312 - 25-06-2017, 13:12
kaadeel napisał/a: | jak się ma sprawa z płukankami? ponieważ planuję zastosować |
Opinie o płukankach są różne. Od stosowania przy każdej wymianie (co przy dobrym oleju jest IMHO lekką przesadą), aż po uznawanie ich za wymysł szatana, i rzucanie anatemy na każdego, kto powie o nich choćby słowo, a jak już pozytywne, to rozpalają się stosy...
Z mojego punktu widzenia to przydatna rzecz. Osobiście zastosowałem raz czy dwa razy płukankę Liqui Moly Engine Flush 2640
http://liquimoly.pl/index..._id=2&Itemid=29
polecana jest także Liqui Moly Engine Flush Pro-Line 2662
http://liquimoly.pl/index...id=65&Itemid=29
I auto dalej jeździ, nic się nie rozszczelniło, żadnych niemiłych niespodzianek. Z drugiej strony, chociaż zrobisz silnikowi "dobrze", nie spodziewaj się że z Carismy wyczaruje Ci się Ferrari czy Bugatti dodatkowo ze spalaniem mniejszym o połowę niż przed płukanką.
kaadeel napisał/a: | czy podczas zlewania oleju jest sens ściągać całą miskę olejową zamiast otwierać korek |
Jeśli przy okazji chcesz wymienić/naprawić miskę olejową, albo samą uszczelkę miski olejowej, to jest sens (chociaż nawet nie wiem, czy jest tam uszczelka, czy uszczelnia się to na silikon). W innym wypadku po co ?
Wystarczy olej zlać z miski za pomocą otwarcia korka. Od tego właśnie jest Tyle tylko, że po zlaniu starego oleju warto przed zakręceniem korka założyć na niego nową nową uszczelkę - jest tam jakaś miedziana uszczelka za kilkadziesiąt groszy.
kaadeel - 25-06-2017, 14:17
apg2312 napisał/a: | Z mojego punktu widzenia to przydatna rzecz. Osobiście zastosowałem raz czy dwa razy płukankę Liqui Moly Engine Flush 2640
[...]
I auto dalej jeździ, nic się nie rozszczelniło, żadnych niemiłych niespodzianek. Z drugiej strony, chociaż zrobisz silnikowi "dobrze", nie spodziewaj się że z Carismy wyczaruje Ci się Ferrari czy Bugatti dodatkowo ze spalaniem mniejszym o połowę niż przed płukanką. |
nie oczekuję cudów ale liczę na 'dobrą zmianę' (nie tą od PiS oczywiście), poza tym jak to ująłeś, trzeba dobrze silnikowi zrobić
- zmieniając olej z 10W40 na 5W40 chyba płukanka jest wymagana? czy bez niej się obejdzie?
|
|
|