[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
2pac - 19-05-2013, 21:36
http://forum.mitsumaniaki...1188989#1188989
sprawdzałem i nie ma znaczenia czy przyspieszam, jadę na biegu bez gazu czy tez na luzie
a jak napieprza przegub wewnętrzny miałem okazję poczuć wczoraj, wprawdzie w innym samochodzie - ale przedni napęd - i była bardzo duża różnica podczas dodawania gazu, a bez gazu
Edit: Jak już musiałeś to dało się bez kropek.
Slave - 20-05-2013, 12:45
2pac napisał/a: |
a jak napieprza przegub wewnętrzny miałem okazję poczuć wczoraj, wprawdzie w innym samochodzie - ale przedni napęd - i była bardzo duża różnica podczas dodawania gazu, a bez gazu
|
Czyli jak wibracje są tylko przy przyspieszaniu, to będzie to jednak przegub? U mnie jak opisałem wcześniej grzeją się też koła i zastanawiam się czy wibracje pochodzą bardziej od klocków/zacisków czy przegubu, miał ktoś podobny problem?
[ Dodano: 22-05-2013, 16:01 ]
Okej, zdiagnozowałem problem po wizycie u kilku Fachowców i "fachowców", jako pierwsze odwiedziłem serwis opon, wywarzając zestaw, potem zrobiłem renowacje hamulców i sprawdzenie zawieszenia na szarpakach, oczywiście zarówno hamulce jak i zawieszenie jest w idealnym stanie, jednak "fachowcy" z serwisu opon, których prosiłem o sprawdzenie kół, nie dość, że nie sprawdzili, że koła mają bicie góra-dół to wyważyli wszystko cieżarkami na stalowe felgi, jutro tam jade z reklamacją, bo wiadomo, mogę się nie znać, ale bez przesady... Odpowiedź, prawdopodobnie w zakresie 110-120km/h częstotliwość bicia kół jest identyczna i auto wpada w rezonans, pochwale się jeśli po prostowaniu felg problem całkowicie zaniknie. Btw. dzięki za cenne rady.
W każdym układzie zna ktoś kogoś w okolicy Zabrza, który w miarę solidnie i korzystnie finansowo prostuje felgi aluminiowe?
kowalmaly5 - 31-05-2013, 22:36
dzięki maniaki za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
2pac - 09-06-2013, 11:37
u mnie powodem wibracji nadwozia były na pewno tarcze (od wewnętrznej strony dziwnie zużywał się klocek i tarcza):

teraz nie jest idealnie, coś jeszcze nie tak - ale jest spora różnica
Hugo - 09-06-2013, 13:00
2pac napisał/a: | od wewnętrznej strony dziwnie zużywał się klocek i tarcza | Prowadnice były zapieczone?
OBERST - 09-06-2013, 13:34
Dziwne tak jak by wcześniej miał założone jakieś węższe klocki .
diabelll - 15-06-2013, 15:12
Ktoś wie gdzie można dostać przegub wewnętrzny do 2.0 L 23 zęby na półosi ,25 zęby do skrzyni średnica pierścienia uszczelniającego 41 mm
Hugo - 15-06-2013, 17:16
Napewno 23 zęby na półosi? http://allegro.pl/mitsubi...3266409219.html
diabelll - 15-06-2013, 22:30
Hugo, tak dokladnie ,tu to widzialem ale jak widzisz tam jest 27 na 24 to juz w ogóle rozjazd
wicek - 28-06-2013, 20:49
Gdzie można kupić gumy do przegubów wewnętrznych?
polaff - 28-06-2013, 21:43
Odnośnie wibracji w moim aucie o których wspominałem kiedyś...
Dziś odebrałem auto z warsztatu. Po dokładnych oględzinach wymieniono elementy które były zużyte i ustawiono geometrię zawieszenia. Drgania zniknęły i telepanie podczas hamowania również.
Zużyte były: obydwa dolne wahacze lewe (prawe dolne wymieniłem jakiś czas temu), kompletny prawy górny wahacz, drążki kierownicze wraz z końcówkami, łączniki i gumy stabilizatora.
Najciekawsze jest to, że te elementy nie miały wyraźnie wyczuwalnego luzu, no może oprócz sworznia górnego wahacza jednak po wymontowaniu o dokładnych oględzinach stwierdzono, że są do wymiany.
Auto odzyskało pewność prowadzenia i stabilność, a drgania zniknęły.
Koszt operacji przy montażu rekomendowanych części 780 brutto, a radość z jazdy bezcenna...
Tak że polecam precyzyjną i konkretną diagnozę, a nie tak jak robił mi poprzedni mechanik - wymiana tylko tego co jest wyraźnie zaorane bo reszta "jeszcze polata..." - EFEKT gwarantowany!!!
arturj123 - 29-06-2013, 12:04
Polaff powiedz, że mechaniki także wymienili te zatyrane poduszki
polaff - 29-06-2013, 16:49
arturj123, powoli. najpierw to co niebezpieczne. do poduszek również dojdę. Już im zapowiedziałem, że jak wrócę z urlopu to ich odwiedzę w tej sprawie.... ucieszyli się...
webster - 06-07-2013, 00:55
witam.Wiec mam podobny problem od 110-120km/h przy przyspieszaniu drżało auto,wyważyłem kola, wymieniłem wszystkie poduszki silnika i tu sie zaczyna następny problem jak wrzucam bieg D lub R drży cale auto jak ruszę jest ok,czy poduszki jakoś sie ustawia?
Pozdrawiam
danielos508 - 06-07-2013, 05:58
Witam, borykam się z podobnym problemem drżenia auta przy 110-120 km/h...możecie polecić jakiegoś mechanika/warsztat w Bydgoszczy lub okolicach co byłby w stanie zdiagnozować poprawnie przyczyne.
|
|
|