To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

michalsiak - 07-07-2009, 23:33

a u mnie klimatronik oszukuje, tzn wskazania temperatury

u ojca w scenicu jak nastawie 20 stopni to jest to komfortowa termperatura obojetnie czy jade w upale czy nie.

u mnie w galu zeby taki komfort uzyskac musze nastawic 26 stopni a w aucie w życiu nie jest przeciez 26 ale wlasnie ok 20 stopni tak na oko, - musze to w sumie zmierzyc kiedys.

Czyli cos tu oszukuje - pytanie co - jaki czujnik /termometr

macie jakiesć pomysły ?

michalsiak

Kofi - 08-07-2009, 16:14

Ja to ciagle musze krecic i regulować. Opcja auto mi nie odpowiada bo z dlugo wieje na maxa wiatrakami i zapodaje na środkowe kratki a ja preferuje nawiew szyba-nogi.
Ale w opcji recznej za to co chwila krece temperaturą bo albo za zimno, albo za gorąco, albo szyby paruja i gorąco, albo nie parują ale zimno...ciagle cos sie dzieje...dlatego uwazam, ze sam sobie jestem najlepszym czujnikiem i regulatorem :)

michalsiak - 08-07-2009, 21:04

Cytat:
Ja to ciagle musze krecic i regulować

no właśnie ale w renówce jest tak że kurde ustawiasz na 20 i jest git. Włączasz AUTO i zapominasz że masz klime na cały rok. Ładnie chłodzi albo grzeje.
No ewentualnie kiedy na zewnątrz masz 22 stopnie ale duszno zmniejszam do 19 żeby wiało trochę bardziej chłodem

mitsu coś tu spieprzyło albo coś się masowo psuje

michalsiak

Ursus - 08-07-2009, 22:40

Chyba warto by było przeczytać ten wątek od początku i posprawdzać wszystkie możliwe usterki, które tu są opisane. Ja w swoim Galu nie miałem żadnych z tych problemów, które tu opisujecie. Wręcz przeciwnie, to był pierwszy mój samochód, w którym nie obsługiwałem praktycznie w ogóle klimy i całej reszty z nią związanej. Temperatura zadana 20 stopni i było git...
joshua - 08-07-2009, 23:00

u mnie jst tez dziwnie, po wlaczeniu na auto przy 17 stopniach wogule nie zmniejsza sie wentylator, caly czas chodzi na maxa, nie wiem, czy czynnik sie wymienia co jakis czas?
Ursus - 09-07-2009, 09:58

joshua, nawiew zmieni swoją "moc" jeżeli temperatura wewnątrz osiągnie wartość zadaną. Jeżeli to się nie udaje to będzie ciągle pracował na maksymalnych obrotach. Wniosek z tego może być taki, iż faktycznie Twoja klima już nie wydala, może trzeba ją napełnić lub skontrolować u fachowca, albo samochód był wybitnie nagrzany stojąc np bardzo długo na słońcu w bardzo upalny dzień, choć nie wiem jak sobie klima radzi w takich przypadkach, bo zazwyczaj nie miałem ustawionej tak niskiej temperatury i zawsze unikałem wystawiania samochodu na słońcu.
Kofi - 09-07-2009, 16:34

U mnie nawiewy pracują prawidłowo. Ale nie lubie jak mi wieje ze środka i jak na sile auto chce sie schlodzic szybko. Dlatego reguluje sobie manualnie tak jak mi sie podoba.

Wole aby wialo na nogi i szybe bo jak wieje ze srodka to szybko boli mnie glowa i robie sie chory....

mlodzianinwawa - 10-07-2009, 11:17

Mam pytanko ;)

Nie ma ciepłego nawiewu. Klima działa ok. Ale ciepełko nie leci.
Jakieś pomysły ? :>

xor - 10-07-2009, 12:23

Sprawdź nastawienie na max. temp, czyli te chyba 33oC. Jeśli poleci Ci gorące, to... to masz ten sam problem co ja :P U mnie co śmieszne czasami działa prawidłowo - zwłaszcza niedługo po rozgrzaniu silnika. Obstawiam któryś z czujników temp.
migro - 10-07-2009, 14:26

joshua napisał/a:
po wlaczeniu na auto przy 17 stopniach wogule nie zmniejsza sie wentylator
Tak jest prawidłowo. Nastawienie 17°C jest w pewnym sensie manualnym nastawieniem. Klima chłodzi na max. Tak samo jest z grzaniem, po nastawieniu 32°C.

[ Dodano: 10-07-2009, 14:49 ]
mlodzianinwawa napisał/a:
Nie ma ciepłego nawiewu. Klima działa ok. Ale ciepełko nie leci.
Jakieś pomysły ? :>
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=511129
pompec - 11-08-2009, 20:45

dziś zaobserwowałem coś ciekawego... padał deszcz więc odpaliłem klimę, żeby nie parowały szyby... ale zdziwiłem się, bo po załączeniu sprężarki obroty nie podskakiwały tak jak zwykle to bywa... pomyślałem, że coś się zchrzaniło... ale coś mnie tknęło i sprawdziłem temp. na zewnątrz... było 20'C... pomyślałem, że może poniżej jakiejś temp. zew. włączenie się sprężarki nie powoduje podniesienia obrotów... po kilku chwilach temp. zew. wzrosła do 21'C i sytuacja powróciła do normy... wygląda na to, że jest jakiś układ powodujący niezwiększanie obrotów przy temp. mniejszej/równej 20'C... pewnie wtedy nie jest potrzebna zwiększona wydajność klimy... no chyba, że u mnie jest coś nie tak...

EDIT: 12.08:

poprawka... dziś usciśliłem badania... obroty nie podskakują wtedy, gdy ustawimy temp. większą niż na zewnątrz...

Ursus - 15-08-2009, 16:50

Czyli pewnie nie włączyła się sprężarka, bo i nie była potrzebna...
pompec - 16-08-2009, 00:49

nie... no właśnie sprężarka się włącza... czuć to po obrotach... czuć jak silnik jest obciążony ale obroty nie podskakują... jak byśmy chcieli np. odparować czyby gdy na zewnątrz jest 15'C a klimę nastawioną mamy na 21'C to sprężarka musi się włączyć, żeby osuszać powietrze...
P1r4t - 21-09-2009, 00:19

gdzie mozna zakupic czujnik temperatury zewnetrznej?
Owczar - 21-09-2009, 10:07

Chyba tylko allegro Ci pozostaje. Pytaj sprzedawców, którzy mają na części.