To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko

milo - 07-04-2017, 08:19

vSiMoN napisał/a:
gdzie można zakupić łożyska na wałku sprzęgła ?

W sklepach z łozyskami , internet, lub 2 post http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14044

marecki - 24-04-2017, 18:41

Panowie podpowiedzcie tylko,które łożysko kupić na wałek sprzęgłowy
NSK B25-139C3 czy NSK B25-157 wiem że to pierwsze ma większy luz.

robertdg - 24-04-2017, 21:44

B25-157 jest montowane w oryginale
Torciu - 27-04-2017, 20:08

Witam, u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie, reszta biegów w porządku. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Skrzynia oczywiście manualna. Mitsubishi Galant VIII 97' 2.5l V6. Posiadam go od 21.04.2017r. więc póki co bladego pojęcia nie mam co i jak, staram się wspierać waszym forum. ;)
larelijux - 27-04-2017, 20:09

Torciu, obstawiam synchronizator, mam podobnie
Torciu - 27-04-2017, 21:09

larelijux, A wymiana oleju w skrzyni może pomóc? I czy jestem w stanie sam to zrobić bez kanału? Jaki olej polecasz i jaki koszt wymiany i oleju? Wybacz milion pytań, ale brak u mnie w otoczeniu kogoś kto się na tym zna. Dzisiaj usłyszałem, że nie ma czegoś takiego jak olej od skrzyni biegów tylko to jest ten sam co silnikowy :lol:
larelijux - 27-04-2017, 21:16

To zmień mechaników w takim razie, jeśli od nich to usłyszałeś...
Jeśli padają synchro to nie pomoże na 100%, u mnie właśnie po wymianie oleju wszelkie niedoskonałości skrzyni się uwydatniły. Tutaj masz obszerny temat dotyczący oleju w skrzyni: olej

Czy wymienisz olej w kanale - zależnie od Twoich umiejętności, ja zlecam takie rzeczy mechanikom, ale jak czujesz się na siłach to proszę bardzo :)

EDIT: Tutaj masz też swego rodzaju FAQ dotyczące olejów do skrzyni

Torciu - 28-04-2017, 06:16

larelijux, To na szczęście nie była rada od mechanika :lol:
Nie chodziło mi o to czy wymiana oleju pomoże przy padającym synchro tylko czy podobne objawy mogą być przy braku oleju lub zurzytym oleju w skrzyni? Bo odgłos chrabotania nie dochodzi spod maski tylko typowo od gałki, coś jakbyś nie wdusił sprzęgła do końca, ale tylko przy zmianie na trójkę. :?

milo - 28-04-2017, 15:08

Torciu napisał/a:
u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie,

Jak jest z 4 na 3 są problemy ?
Torciu napisał/a:
czy wymiana oleju pomoże przy padającym synchro tylko czy podobne objawy mogą być przy braku oleju lub zurzytym oleju w skrzyni?

Sprawdzałeś stan oleju ? wymiana nigdy nie zaszkodzi nawet nie wiadomo kto jakim olejem zalał
Torciu napisał/a:
Bo odgłos chrabotania nie dochodzi spod maski tylko typowo od gałki, coś jakbyś nie wdusił sprzęgła do końca, ale tylko przy zmianie na trójkę.

Jeżeli odgłods jest przy lewarku warto spojrzeć na mechanizm lewarka ,linki i mocowania uchwytów przy skrzyni

piotrkor1 - 28-04-2017, 17:10

Torciu napisał/a:
u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie

U mnie w rekinie to samo,nie zawsze ale od czasu do czasu.Przebieg 230 tys.km.Takie objawy były od dnia zakupu auta,czyli 5 lat temu.

larelijux - 28-04-2017, 17:11

piotrkor1, czyli to na pewno coś poza samą skrzynią, bo skrzynia przez 5 lat by padła jakby coś w niej chrobotało :mrgreen:
piotrkor1 - 28-04-2017, 17:12

larelijux napisał/a:
Torciu, obstawiam synchronizator, mam podobnie

Obstawiam właśnie ten element.

[ Dodano: 28-04-2017, 17:16 ]
larelijux napisał/a:
piotrkor1, czyli to na pewno coś poza samą skrzynią, bo skrzynia przez 5 lat by padła jakby coś w niej chrobotało :mrgreen:

Da się z tym jeździć i tylko nie za często zgrzytnie.Oleju w skrzyni nie wymieniałem,zresztą jego się nie zmienia chyba,że skrzynia na dotarciu.

larelijux - 28-04-2017, 17:17

Myślę, że przez 5 lat chrobotania byś tak wyrobił ten synchronizator że dzisiaj nie zmieniłbyś biegu bez rev matchingu :lol:

I jak to się nie zmienia? Moi mechanicy mówili, że prawie sucho tam było przy wymianie. Oczywiście, że się wymienia, po 15 latach mają prawo wystąpić jakieś nieszczelności a olej na bank nie będzie tyle trzymał swoich właściwości

piotrkor1 - 28-04-2017, 17:20

larelijux, Sądzę,że ktoś przed nami dawał w kość skrzyni przez szybkie zmiany biegów.
V6 to szlifierka ale nie rajdówka co innego VR-4 nawet z tipem wymiata!

larelijux - 28-04-2017, 17:25

piotrkor1, u mnie to wygląda dziwnie, bo kupiłem auto ze skrzynią prawie bez symptomów zużycia, a po wymianie oleju zaczęła chrobotać :wink: