[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
milo - 07-04-2017, 08:19
vSiMoN napisał/a: | gdzie można zakupić łożyska na wałku sprzęgła ? |
W sklepach z łozyskami , internet, lub 2 post http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14044
marecki - 24-04-2017, 18:41
Panowie podpowiedzcie tylko,które łożysko kupić na wałek sprzęgłowy
NSK B25-139C3 czy NSK B25-157 wiem że to pierwsze ma większy luz.
robertdg - 24-04-2017, 21:44
B25-157 jest montowane w oryginale
Torciu - 27-04-2017, 20:08
Witam, u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie, reszta biegów w porządku. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Skrzynia oczywiście manualna. Mitsubishi Galant VIII 97' 2.5l V6. Posiadam go od 21.04.2017r. więc póki co bladego pojęcia nie mam co i jak, staram się wspierać waszym forum.
larelijux - 27-04-2017, 20:09
Torciu, obstawiam synchronizator, mam podobnie
Torciu - 27-04-2017, 21:09
larelijux, A wymiana oleju w skrzyni może pomóc? I czy jestem w stanie sam to zrobić bez kanału? Jaki olej polecasz i jaki koszt wymiany i oleju? Wybacz milion pytań, ale brak u mnie w otoczeniu kogoś kto się na tym zna. Dzisiaj usłyszałem, że nie ma czegoś takiego jak olej od skrzyni biegów tylko to jest ten sam co silnikowy
larelijux - 27-04-2017, 21:16
To zmień mechaników w takim razie, jeśli od nich to usłyszałeś...
Jeśli padają synchro to nie pomoże na 100%, u mnie właśnie po wymianie oleju wszelkie niedoskonałości skrzyni się uwydatniły. Tutaj masz obszerny temat dotyczący oleju w skrzyni: olej
Czy wymienisz olej w kanale - zależnie od Twoich umiejętności, ja zlecam takie rzeczy mechanikom, ale jak czujesz się na siłach to proszę bardzo
EDIT: Tutaj masz też swego rodzaju FAQ dotyczące olejów do skrzyni
Torciu - 28-04-2017, 06:16
larelijux, To na szczęście nie była rada od mechanika
Nie chodziło mi o to czy wymiana oleju pomoże przy padającym synchro tylko czy podobne objawy mogą być przy braku oleju lub zurzytym oleju w skrzyni? Bo odgłos chrabotania nie dochodzi spod maski tylko typowo od gałki, coś jakbyś nie wdusił sprzęgła do końca, ale tylko przy zmianie na trójkę.
milo - 28-04-2017, 15:08
Torciu napisał/a: | u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie, |
Jak jest z 4 na 3 są problemy ?
Torciu napisał/a: | czy wymiana oleju pomoże przy padającym synchro tylko czy podobne objawy mogą być przy braku oleju lub zurzytym oleju w skrzyni? |
Sprawdzałeś stan oleju ? wymiana nigdy nie zaszkodzi nawet nie wiadomo kto jakim olejem zalał
Torciu napisał/a: | Bo odgłos chrabotania nie dochodzi spod maski tylko typowo od gałki, coś jakbyś nie wdusił sprzęgła do końca, ale tylko przy zmianie na trójkę. |
Jeżeli odgłods jest przy lewarku warto spojrzeć na mechanizm lewarka ,linki i mocowania uchwytów przy skrzyni
piotrkor1 - 28-04-2017, 17:10
Torciu napisał/a: | u mnie problemem jest zmiana biegu z 2 na 3, wchodzi lekko, ale w połowie wrzucania słychać lekkie chrabotanie |
U mnie w rekinie to samo,nie zawsze ale od czasu do czasu.Przebieg 230 tys.km.Takie objawy były od dnia zakupu auta,czyli 5 lat temu.
larelijux - 28-04-2017, 17:11
piotrkor1, czyli to na pewno coś poza samą skrzynią, bo skrzynia przez 5 lat by padła jakby coś w niej chrobotało
piotrkor1 - 28-04-2017, 17:12
larelijux napisał/a: | Torciu, obstawiam synchronizator, mam podobnie |
Obstawiam właśnie ten element.
[ Dodano: 28-04-2017, 17:16 ]
larelijux napisał/a: | piotrkor1, czyli to na pewno coś poza samą skrzynią, bo skrzynia przez 5 lat by padła jakby coś w niej chrobotało |
Da się z tym jeździć i tylko nie za często zgrzytnie.Oleju w skrzyni nie wymieniałem,zresztą jego się nie zmienia chyba,że skrzynia na dotarciu.
larelijux - 28-04-2017, 17:17
Myślę, że przez 5 lat chrobotania byś tak wyrobił ten synchronizator że dzisiaj nie zmieniłbyś biegu bez rev matchingu
I jak to się nie zmienia? Moi mechanicy mówili, że prawie sucho tam było przy wymianie. Oczywiście, że się wymienia, po 15 latach mają prawo wystąpić jakieś nieszczelności a olej na bank nie będzie tyle trzymał swoich właściwości
piotrkor1 - 28-04-2017, 17:20
larelijux, Sądzę,że ktoś przed nami dawał w kość skrzyni przez szybkie zmiany biegów.
V6 to szlifierka ale nie rajdówka co innego VR-4 nawet z tipem wymiata!
larelijux - 28-04-2017, 17:25
piotrkor1, u mnie to wygląda dziwnie, bo kupiłem auto ze skrzynią prawie bez symptomów zużycia, a po wymianie oleju zaczęła chrobotać
|
|
|