To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Mrugająca lampka ciśnienia oleju na niskich obrot

irekkczek - 31-05-2009, 18:57

no więc tak. Ja również miałem takie objawy, że zapalała mi się kontrolka na niskich obrotach.
Oddałem auto do sprawdzenia(przed oddaniem wymieniłem olej na MOBIL 1 10W40 i filtr Mann). Po wymianie kontrolka dalej się paliła. Niestety w warsztacie nie mieli takiej przedłużki do galanta, żeby zmierzyć ciśnienie, ale wymienili czujnik i na razie kontrolka się nie świeci. Bądźmy dobrej myśli, że to jednak był czujnik. Teraz jeżdżę i obserwuję, na wolnych obrotach nie zauważyłem żadnych zmian w pracy silnika. Pozdrawiam

kolaj6 - 03-06-2009, 14:57

W moim galu pomaranczowa kontrolka zapala się w momencie zejscia poziomu oleju ponizej minimum, jednak zapala się tylko przy dluzszej jezdzie z predkościa powyzej 130 km/h. Zapalanie tylko jeśli olej jest poniżej minimum. Pozdrawaim. Swoją drogą ile powinien brać tego oleju?
nemo22 - 12-02-2010, 20:07
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Kontrolka ciśnienia Oleju Dziwny Problem
Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z dziwnie zachowującą się kontrolką ciśnienia oleju
A mianowicie po odpaleniu na zimnym silniku (kilka godzina na mrozie) kontrolka gaśnie dopiero po 10-15 sekundach i po jakiejś chwili znów się zapala (czasami w trakcie jazdy przygaśnie lub całkiem zgaśnie na chwile) po przejechaniu paru kilometrów gaśnie całkowicie (silnik już ciepły)
Po nocy w garażu albo normalnie się zachowuje i gaśnie zaraz po odpaleniu lub max po 5s

Czujnik ciśnienia już wymieniłem ale problem pozostał

Może ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny

Ciśnienie raczej ma bo z tym problemem jeżdżę już ze 2-3 miesiące i silnik już bym dawno zatarł

Może ktoś wie jak sprawdzić czujnik np w czasie jazdy

Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie gdzie szukać

seir - 12-02-2010, 21:03

Miałem ten sam problem, ale miałem dużo zmian w silniku i nie wiadomo co pomogło. Najbardziej prawdopodobną przyczyną była zniszczona i zabrudzona miska olejowa. Warto też sprawdzić ciśnienie oleju już na silniku, możliwe, że jednak coś z ciśnieniem jest nie tak.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jak stoisz i auto jest na niskich obrotach to czy po czasie kontrolka zaczyna delikatnie pomrygiwać? Jak włączysz klimatyzację na chłodzenie to obroty spadną, bo silnik będzie miał większe obciążenie. Wtedy powinna pomrugać ta kontrolka - w moim przypadku tak było. Ważna jest też temperatura na dworze. W większych upałach było to bardzo widoczne.

Spróbuj też odłączyć akumulator na godzinę. To może być błąd komputera. Miałem problem (zwarcie od wysokiego poziomu wody) z kontrolką poziomem oleju i wszystko było sprawdzone. Reset komputera pokładowego pomógł.

Andrew - 12-02-2010, 21:15

nemo22, wygląda raczej na problem natury elektrycznej. Posprawdzaj może dokładnie przewody od czujnika ciśnienia oleju czy gdzieś nie jest przytarty itp. Może tak jak napisał seir wina tkwi w misce olejowej. Przyczyn może być wiele... Zrób restarta ECU, może to rozwiąże problem. Masz tu procedurę: http://forum.mitsumaniaki...0&highlight=ecu
nemo22 - 13-02-2010, 10:06

jak już jest ciepły albo z garażu to nawet się nie zapali przy obciążeniu wszystko jest ok

Muszę przejrzeć przewody możne faktycznie coś tam jest winne

Wiecie może jaki opór powinien być na czujniku przy prawidłowych wskazaniach?

pozdrawiam
TM

mirekbdeblin - 13-02-2010, 15:49

Witam
Zakładam że poziom oleju pomiędzy min. a max. w takim przypadky należy wykręcić czujnik i pistoletem do przedmuchiwania pod ciśnieniem ok.4 bary dmuchnąć w kanał olejowy .Dzieje się tak często jak jeżdzimy na niskim poziomie oleju lub ma oleju mineralnym. powinno pomóc

lukasz85lukasz - 13-04-2010, 10:47

Witam
u mnie to samo z tą kontrolką - jak silnik się rozgrzeje to obroty spadają i kontrolka się zapala na 21.04 jestem umówiony na wymiankę czujnika dam znać czy pomogło

Lukishivaki - 15-05-2010, 11:53

Witam wszystkich tego tematu mam podobny problem z kontrolka czerwona oleju u mnie ona zaczyna mrugac jak jazdze na wysokich obrotach ponad 3000 i jak długo go trzymam na takich obrotach i jak dam go na wolne obroty to wtedy mruga albo swieci zalezy jak długo trzymałem go na wysokich obrotach ale po jakiejs minucie gasnie! Jak jezdze ponizej 3000 około 2500 2800 obrotów to nic sie nie zapala nic sie nie dzieje i jest ok moge jechac nawet 10godzin non stop i nie zaswieca sie tylko dlaczego na wysokich obrotach powyzej 3000 zapala sie?? Zbyt wysoka temperature dostaje czy słabe cisnienie czy czójnik szwankuje?? Poziom oleju sprawdzam co tys.km i jest zawsze ok co moze byc przyczyna
Owczar - 15-05-2010, 12:10

Jedz do warsztatu zeby sprawdzili ciśnienie oleju. Bedzie wiadomo czy to czujnik szwankuje czy jest problem z cisnieniem. Zrob to jak najszybciej, bo jesli jest za niskie cisnienie oleju to mozesz zatrzec silnik.
Przyczyn niskiego cisnienia oleju moze byc kilka. Pompa oleju, slaba kondycja silnika, zator w filtrze...

mateusz385 - 21-05-2010, 20:55
Temat postu: ciśnienie oleju
Witam . Mam taki problem z galantem 2.0 benzyna z 97r przebieg samochodu 200tyś km
Dziś drugi raz w ciągu miesiąca zapaliła mi się ta pomarańczowa kontrolka od oleju co jest w górnym prawym rogu. Zapala mi się gdy osiągnie prędkość ok 140-150 km/h oczywiście gdy sie tylko zapali noga na hamulec i tak przy 100 km/h zgaśnie. Po wymianie oleju jest jakieś 7tyś km nic nie było dolewane i tak jak było stan jest między min a max mniej więcej po środku. czy to może być że będzie trzeba pomyśleć o nowej pompie?? czy może jakiś czujnik szwankuje jeśli czujnik to gdzie go szukać??
na razie to nie jest problem dla mnie bo jednak głównie jeżdżę z prędkością ok 100km/h i nigdy przy takiej prędkości mi się nie zapaliła ale wolę za w czasu zapytać. pozdrawiam

robertdg - 21-05-2010, 23:21

mateusz385, zapala Ci sie kontrolka poziomu oleju, dolej 0.3l oleju i sprawdz czy bedzie sie robic to samo
mateusz385 - 22-05-2010, 07:59

zaczną od oleju tak jak mówisz. jak nie będzie lepiej to będę dalej zawracał głowę. pozdrawiam.
brodzky - 22-05-2010, 14:55

Sprawdz moze kabelki od czujnika poziomu (gdzies miedzy korkiem a kolem z boku miski). Jest to w dosc czulym miejscu wiec moze przy 150 struga powietrza luzuje polaczenie i stad swiecenie? Mnie czasem jak zabuja na drodze to sie zapala :)
fj_mike - 22-05-2010, 15:18

mateusz385, kontynuuj watek w temacie poniżej:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16349

Myślę, że przeczytanie tego tematu da ci odpowiedź :wink:

[ Dodano: 22-05-2010, 15:20 ]
Kolejny temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40225