Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:01 |
ABS kontrolka? |
Autor |
Wiadomość |
dinero47
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 2004 + LR
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 35 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-12-2010, 17:23 ABS kontrolka?
|
|
|
Witam,
Dopiero teraz mialem okazje przetestowac ABS w Outku i moje pytanie o kontrolke, do czego sluzy, zapala mi sie tylko na chwile przy odpalaniu auta i gasnie, jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci, czy tak powinno byc, i po co ta kontrolka na pulpicie?
Pzdr
Piotr |
|
|
|
 |
vo2max [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2010, 18:08
|
|
|
Hmm, zazwyczaj kontrolka zgłasza jakiś problem z układem ABS - może to być uszkodzony
czujnik w kole , lub np przerwany przewód . Jak się nie pali - tzn - że jest OK , a przy odpalaniu to normalne - że się zapala na chwilę ... |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 03-12-2010, 10:08 Re: ABS kontrolka?
|
|
|
dinero47 napisał/a: | Witam,
Dopiero teraz mialem okazje przetestowac ABS w Outku i moje pytanie o kontrolke, do czego sluzy, zapala mi sie tylko na chwile przy odpalaniu auta i gasnie, jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci, czy tak powinno byc, i po co ta kontrolka na pulpicie?
Pzdr
Piotr |
swiecie sie chwile po przekreceniu kluczyka, mam to i w Outku, mialem i w Vectrze, wg mnie to jest tzw. self test.
jak nie zgasnie to wtedy problem.
ja odpalam auto, jak mi juz wszystko pogasnie, tez tak robicie?? |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
lapass
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1,3 '01
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 03-12-2010, 10:40
|
|
|
dinero47 napisał/a: | jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci |
Nie powinno. Czasem można 'ogłupić' ABS zaciągając ręczny - układ stwierdza wtedy, że nie może odblokować kół, zapala się lampka i ABS raczej wtedy nie działa.
Maddox napisał/a: | wg mnie to jest tzw. self test |
Można tak to nazwać - zapala się na chwilę i gaśnie.
Maddox napisał/a: | ja odpalam auto, jak mi juz wszystko pogasnie, tez tak robicie?? |
To chyba zależy od auta i powinno być napisane w instrukcji obsługi.
W niektórych trzeba czekać, w innych niektóre kontrolki (np. check engine) gasną dopiero po odpaleniu silnika, więc nie ma na co czekać. |
|
|
|
 |
Andy Lee [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2012, 23:00
|
|
|
Mam pytanie i wybaczcie jeśli nie jest "profesjonalne" kilka dni temu testowałem "poślizgi" na oblodzonej nawierzchni i mam wrażenie że u mnie ABS nie działa, nie ma żadnej informacji z deski rozdzielczej o jakimś błędzie systemu ABS ale ABS jakby nie działa. Jeździłem innymi autkami z abs-em i wiem jak działa system ale u mnie jakby coś było "nie halo". Podrzućcie proszę jakieś sugestie..... |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 21-01-2012, 00:40
|
|
|
A zapala się podczas odpalania silnika? Porównaj też czy nie wygląda na jakby podłączoną pod inną kontrolkę. |
|
|
|
 |
Andy Lee [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2012, 21:16
|
|
|
Pytanie od "zielonego" - a która to kontrolka od abs-u? Bo po przekręceniu kluczyka odpala się bursztynowy check engine, czerwony e/t, symbol akumulatora i nic więcej... |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 96 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 25-01-2012, 08:43
|
|
|
Andy Lee napisał/a: | Pytanie od "zielonego" - a która to kontrolka od abs-u? Bo po przekręceniu kluczyka odpala się bursztynowy check engine, czerwony e/t, symbol akumulatora i nic więcej... |
Pod wskaźnikiem paliwa i temperautry cieczy chłodzącej jest kilka kontrolek ułożonych w szeregu. Wśród nich ta od ABS w kolorze zbliżonym lub takim samym jak check engine. U mnie zapala się na chwilę po każdym uruchomieniu silnika lub zapłonu. Tego dokładnie nie pamiętam. Skoro teraz na hamując na sniegu nie czujesz ABSu i nie zapala Ci się kontrolka to raczej na pewno jest coś z nim nie tak. |
|
|
|
 |
Andy Lee [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2012, 21:15
|
|
|
Hmmm, co więcej nie zapala mi się żadna z kontrolek na dole oprócz sygnalizacji hamulca ręcznego. Zakładam po wielkości że są tu trzy kontrolki. Niemniej u mnie "zaświeca się" tylko jedna ta od hamulca.... |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 26-01-2012, 05:11
|
|
|
Andy Lee napisał/a: | Hmmm, co więcej nie zapala mi się żadna z kontrolek na dole oprócz sygnalizacji hamulca ręcznego. Zakładam po wielkości że są tu trzy kontrolki. Niemniej u mnie "zaświeca się" tylko jedna ta od hamulca.... | Tam jest jeszcze jedna "ukryta" z symbolem haka holowniczego. |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 96 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 26-01-2012, 08:05
|
|
|
elektryk napisał/a: | Andy Lee napisał/a: | Hmmm, co więcej nie zapala mi się żadna z kontrolek na dole oprócz sygnalizacji hamulca ręcznego. Zakładam po wielkości że są tu trzy kontrolki. Niemniej u mnie "zaświeca się" tylko jedna ta od hamulca.... | Tam jest jeszcze jedna "ukryta" z symbolem haka holowniczego. |
Ja u siebie mam tam chyba cztery kontrolki. Od hamulca, ABS, i sygnalizująca otwarcie drzwi. Czwartą słabo kojarze, więc to może być hak, którego u siebie nie mam dlatego nie świeci. Postaram się to sprawdzić dziś wieczorem. |
|
|
|
 |
dinero47
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 2004 + LR
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 35 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-01-2012, 19:53
|
|
|
Po 18 miesiacach uzytkownania auta nadal nie wiem czy kontolka abs powinna sie zapalac gdy abs zaczyna dzialac? U mnie kontrolka zapala sie na chwile tylko przy odpalaniu, a gdy abs sie wlacza na desce nic sie nie swieci, czy u was tak samo, moglby ktos to sprawdzic w swoim aucie? |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 26-01-2012, 22:13
|
|
|
dinero47 napisał/a: | czy kontolka abs powinna sie zapalac gdy abs zaczyna dzialac? |
Nie , zapala się po uruchomieniu przy testowaniu i gaśnie . Zapala się też gdy nastąpi awaria.
W pozostałym czasie jazdy nie świeci. Masz prawidłowo. |
|
|
|
 |
Andy Lee [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2012, 22:23
|
|
|
No to mam problem, kontrolka nie zapala się ani na sekundę, bezpiecznik od ABS-u jest ok, muszę chyba podjechac od jakiegoś elektromechanika- magika i obczaić co jest nie tak. No chyba,że jest jakaś inna metoda sprawdzenia.... |
|
|
|
 |
desti
Forumowicz
Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sty 2011 Posty: 327 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 27-01-2012, 10:50
|
|
|
Andy Lee, Rozpędz się do 100km/h i wciśnij na maxa hamulec jeśli będzie cały czas na piskach hamował to znaczy że nie działa a jeśli nie zablokuje kół to działa ABS kontrolka to może nie jest podłączona dobrze ważne jak dla mnie to działanie układu a nie kontrolki |
|
|
|
 |
|