Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:01
ABS kontrolka?
Autor Wiadomość
dinero47 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 + LR
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-12-2010, 17:23   ABS kontrolka?

Witam,
Dopiero teraz mialem okazje przetestowac ABS w Outku i moje pytanie o kontrolke, do czego sluzy, zapala mi sie tylko na chwile przy odpalaniu auta i gasnie, jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci, czy tak powinno byc, i po co ta kontrolka na pulpicie?
Pzdr
Piotr

vo2max
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2010, 18:08   

Hmm, zazwyczaj kontrolka zgłasza jakiś problem z układem ABS - może to być uszkodzony
czujnik w kole , lub np przerwany przewód . Jak się nie pali - tzn - że jest OK , a przy odpalaniu to normalne - że się zapala na chwilę ...

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 03-12-2010, 10:08   Re: ABS kontrolka?

dinero47 napisał/a:
Witam,
Dopiero teraz mialem okazje przetestowac ABS w Outku i moje pytanie o kontrolke, do czego sluzy, zapala mi sie tylko na chwile przy odpalaniu auta i gasnie, jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci, czy tak powinno byc, i po co ta kontrolka na pulpicie?
Pzdr
Piotr

swiecie sie chwile po przekreceniu kluczyka, mam to i w Outku, mialem i w Vectrze, wg mnie to jest tzw. self test.
jak nie zgasnie to wtedy problem.

ja odpalam auto, jak mi juz wszystko pogasnie, tez tak robicie??

lapass 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 '01
Wysłany: 03-12-2010, 10:40   

dinero47 napisał/a:
jak ABS sie wlacza to nic sie nie swieci

Nie powinno. Czasem można 'ogłupić' ABS zaciągając ręczny - układ stwierdza wtedy, że nie może odblokować kół, zapala się lampka i ABS raczej wtedy nie działa.
Maddox napisał/a:
wg mnie to jest tzw. self test

Można tak to nazwać - zapala się na chwilę i gaśnie.
Maddox napisał/a:
ja odpalam auto, jak mi juz wszystko pogasnie, tez tak robicie??

To chyba zależy od auta i powinno być napisane w instrukcji obsługi.
W niektórych trzeba czekać, w innych niektóre kontrolki (np. check engine) gasną dopiero po odpaleniu silnika, więc nie ma na co czekać.

Andy Lee
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2012, 23:00   

Mam pytanie i wybaczcie jeśli nie jest "profesjonalne" ;) kilka dni temu testowałem "poślizgi" na oblodzonej nawierzchni i mam wrażenie że u mnie ABS nie działa, nie ma żadnej informacji z deski rozdzielczej o jakimś błędzie systemu ABS ale ABS jakby nie działa. Jeździłem innymi autkami z abs-em i wiem jak działa system ale u mnie jakby coś było "nie halo". Podrzućcie proszę jakieś sugestie.....

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 21-01-2012, 00:40   

A zapala się podczas odpalania silnika? Porównaj też czy nie wygląda na jakby podłączoną pod inną kontrolkę.

Andy Lee
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2012, 21:16   

Pytanie od "zielonego" - a która to kontrolka od abs-u? Bo po przekręceniu kluczyka odpala się bursztynowy check engine, czerwony e/t, symbol akumulatora i nic więcej...

mitch2000 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Wysłany: 25-01-2012, 08:43   

Andy Lee napisał/a:
Pytanie od "zielonego" - a która to kontrolka od abs-u? Bo po przekręceniu kluczyka odpala się bursztynowy check engine, czerwony e/t, symbol akumulatora i nic więcej...

Pod wskaźnikiem paliwa i temperautry cieczy chłodzącej jest kilka kontrolek ułożonych w szeregu. Wśród nich ta od ABS w kolorze zbliżonym lub takim samym jak check engine. U mnie zapala się na chwilę po każdym uruchomieniu silnika lub zapłonu. Tego dokładnie nie pamiętam. Skoro teraz na hamując na sniegu nie czujesz ABSu i nie zapala Ci się kontrolka to raczej na pewno jest coś z nim nie tak.

Andy Lee
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2012, 21:15   

Hmmm, co więcej nie zapala mi się żadna z kontrolek na dole oprócz sygnalizacji hamulca ręcznego. Zakładam po wielkości że są tu trzy kontrolki. Niemniej u mnie "zaświeca się" tylko jedna ta od hamulca....

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 26-01-2012, 05:11   

Andy Lee napisał/a:
Hmmm, co więcej nie zapala mi się żadna z kontrolek na dole oprócz sygnalizacji hamulca ręcznego. Zakładam po wielkości że są tu trzy kontrolki. Niemniej u mnie "zaświeca się" tylko jedna ta od hamulca....
Tam jest jeszcze jedna "ukryta" z symbolem haka holowniczego.

mitch2000 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Wysłany: 26-01-2012, 08:05   

elektryk napisał/a:
Andy Lee napisał/a:
Tam jest jeszcze jedna "ukryta" z symbolem haka holowniczego.

Ja u siebie mam tam chyba cztery kontrolki. Od hamulca, ABS, i sygnalizująca otwarcie drzwi. Czwartą słabo kojarze, więc to może być hak, którego u siebie nie mam dlatego nie świeci. Postaram się to sprawdzić dziś wieczorem.

dinero47 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 + LR
Wysłany: 26-01-2012, 19:53   

Po 18 miesiacach uzytkownania auta nadal nie wiem czy kontolka abs powinna sie zapalac gdy abs zaczyna dzialac? U mnie kontrolka zapala sie na chwile tylko przy odpalaniu, a gdy abs sie wlacza na desce nic sie nie swieci, czy u was tak samo, moglby ktos to sprawdzic w swoim aucie?

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 26-01-2012, 22:13   

dinero47 napisał/a:
czy kontolka abs powinna sie zapalac gdy abs zaczyna dzialac?

Nie , zapala się po uruchomieniu przy testowaniu i gaśnie . Zapala się też gdy nastąpi awaria.
W pozostałym czasie jazdy nie świeci. Masz prawidłowo.

Andy Lee
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2012, 22:23   

No to mam problem, kontrolka nie zapala się ani na sekundę, bezpiecznik od ABS-u jest ok, muszę chyba podjechac od jakiegoś elektromechanika- magika i obczaić co jest nie tak. No chyba,że jest jakaś inna metoda sprawdzenia....

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 27-01-2012, 10:50   

Andy Lee, Rozpędz się do 100km/h i wciśnij na maxa hamulec jeśli będzie cały czas na piskach hamował to znaczy że nie działa a jeśli nie zablokuje kół to działa ABS kontrolka to może nie jest podłączona dobrze ważne jak dla mnie to działanie układu a nie kontrolki

Odpowiedz do tematu