Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bactrim
Autor Wiadomość
jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2012, 06:52   

Krzyzak, Co do bactrimu się nie wypowiem bo ani wiedzy ani doświadczenie nie posiadam. Ale zauważyłem coś niepokojącego. Nie ufasz swojemu pediatrze :( A przecież lekarza pierwszego kontaktu, pediatrę możesz wybrać. Zrób wywiad środowiskowy, wśród znajomych i wybierz takiego, który jest w 100% pewny. Zaufanie do pediatry to najważniejsza rzecz w wychowaniu dziecka.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-02-2012, 07:06   

bastek1 napisał/a:
Bactrim to chemioterapeutyk -coś "prawie jak antybiotyk"

to już przeczytałem - jest to zamiennik antybiotyku wytworzony syntetycznie i a nie biologicznie

bastek1 napisał/a:
Twój synek miał

tego oczywiście nie wiem - lekarka zresztą też...
miał katar (2 tyg. jak zwykle - bo to już 4-y raz w ciągu jego 2 latek; poza tym żadnych chorób), czysty, biały, trochę kaszlał, kupiłem jakiś syropek, katar się skończył, pozostał kaszel ale bardziej mokry niż wcześniej
po kilku dniach lekarka przyjechała, bo jednak byliśmy zaniepokojeni tym stanem
wg mnie to wirus, bo przy bakteryjnym częściej są dodatkowe objawy typu ropienie, gorączka a żadnych nacieków jak piszesz nie było

biseptol został wycofany m.in. w Wielkiej Brytanii

bastek1 napisał/a:
ja jestem nie kompetentny

po co ten sarkazm? :P
wiesz - jeszcze dodam, że działam trochę z lekarzami - np. tydzień temu miałem okazję bywać w środowisku, gdzie było ich sporo - m.in. pan Leszek Sikorski czy Konstanty Radziwił, także dyrektorzy kilku placówek medycznych - np. szef centrum onkologii świętokrzyskiej czy szefowie szpitali w Katowicach lub Częstochowie (poszukam nazwisk na życzenie)

bastek1 napisał/a:
w grudniu wyjazd - 3000 Euro za 5 dni szkolenia operacyjnego w Niemczech

lekarze szkolić się muszą (bo tego wymaga ustawa o dostępie do zawodu)... tu wyjazd jeszcze zrozumiem, ale żeby przejść szkolenie z czegośtam nie trzeba od razu lecieć na Bahama ;) - a jest to często praktyka

bastek1 napisał/a:
napisała na refundację czy na 100%?

nie mam pojęcia - najpierw sprawdziłem w necie i decyzja była na NIE; ew. jak by się żona uparła, to najpierw bym zastosował na sobie...
zapytałem więcej także tutaj, a w kwestii sponsorowania, to miałem na myśli strony WWW, gdzie leki są sprzedawane

[ Dodano: 23-02-2012, 07:09 ]
jaca71 napisał/a:
Zrób wywiad środowiskowy

znalazłem takiego - ma zarejestrowanych 2000 pacjentów i nie chce kolejnych...
tu gdzie mieszkam, niespecjalnie jest wybór

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 23-02-2012, 11:54   

chemioterapeutyk to nie jest zameninnik antybiotyku. za to bys wyleciał z egzaminy z farmakologii
wiekszośc antybiotyków jest obecnie robina sztucznie, anie naturalnie - taniej
Krzyzak napisał/a:
tego oczywiście nie wiem - lekarka zresztą też...

podpisuję się pod tym, co napisał jaca. I wskazanie do zmiany lekarza - jesli pediatra nie wie czy były nacieki na migdałkach - baardzo źle
Krzyzak napisał/a:
biseptol został wycofany m.in. w Wielkiej Brytanii

mieszkamy w Polsce.
w Wlk Bryt. jeździmy odwrotną stroną, jest zakaz po prawej - jak Ty jeździsz?
Krzyzak napisał/a:
bastek1 napisał/a:
ja jestem nie kompetentny

po co ten sarkazm?

bo piszesz
Krzyzak napisał/a:
nie trzeba od razu lecieć na Bahama - a jest to często praktyka

jakoś moi znajomi nie latają na Bahama.... tak samo się zapędziłeś o szczepionkach - tam się ładnie przyznałeś, wycofałeś...
Krzyzak napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Zrób wywiad środowiskowy

znalazłem takiego - ma zarejestrowanych 2000 pacjentów i nie chce kolejnych...
tu gdzie mieszkam, niespecjalnie jest wybór

no to nast. wyjscie. idź na studia, skończ medycynę, lecz siebie i rodzinę sam....

ps chyba ktoś bedzie musiał nast. piwo kupić.... teraz kolej na mnie?

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 23-02-2012, 12:42   

bastek1 napisał/a:
wiekszośc antybiotyków jest obecnie robina sztucznie

słyszałem, że wszystkie

bastek1 napisał/a:
za to bys wyleciał z egzaminy z farmakologii

jak większość lekarzy, z którymi rozmawiałem :P

bastek1 napisał/a:
w Wlk Bryt. jeździmy odwrotną stroną, jest zakaz po prawej - jak Ty jeździsz?

złe porównanie - przecież chodzi o lek, o zdrowie, czasem o życie

bastek1 napisał/a:
jakoś moi znajomi nie latają na Bahama

a moi owszem - byli na konferencji np. na Bali

bastek1 napisał/a:
idź na studia, skończ medycynę, lecz siebie i rodzinę sam

sarkazm :P

ps. szczerze mówiąc, to najbardziej liczyłem właśnie na Twój głos

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Wysłany: 23-02-2012, 13:12   

jestem za chemioterapetykami (jest ich sporo), jesli jest podejrzenie inf. bakteryjnej i obejrzenie za 2-3 dni, czy się nie wykluło coś/wyleczyło
jeśli pewnośc - antybiotyk
jeśli pewnośc że nie ma- syropek na bazie ziół, witaminy

każdy lek ma wiele działań niepożądanych, i skutków ubocznych. są one najczęściej mniejsze, niż nieleczona infekcja baktreyjna. zgadzam się na niepotrzebne być może zastosowanie antybiotyku przy podejrzeniu bez antybiogramu, niż przegapienie anginy i leczenie jej powikałń (wady stawów, wady serca, ch. nerek)

to moje zdanie

[ Dodano: 23-02-2012, 13:16 ]
Krzyzak napisał/a:
bastek1 napisał/a:
idź na studia, skończ medycynę, lecz siebie i rodzinę sam

sarkazm

czy ja wiem?
Krzyzak napisał/a:
wg mnie to wirus, bo przy bakteryjnym częściej są dodatkowe objawy typu ropienie, gorączka a żadnych nacieków jak piszesz nie było

sam zbadałeś, obejrzałeś krypty migdałków, sam postawiłeś diagnozę, sam wybrałeś leczenie. brak Ci tylko papierów (nr prawa wyk zawodu)

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 23-02-2012, 22:09   

Misio dostaje jakiś syrop - lipomal chyba
jest dużo lepiej a obyło się bez chemii

ztcw. to większość obecnych dorosłych, która ma problemy z chorobami wrzodowymi żołądka, kiedyś brała biseptol... - może przypadek, może nie...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 23-02-2012, 22:22   

Ja wrzodów nie mam ale z tego co mi wiadomo, to większość ich bierze się z helikopterów, czy jak się to dziadostwo zwie...

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Wysłany: 24-02-2012, 00:18   

Krzyzak, czepiam się.. masz na to jakieś publikacje? ktoś udowodnił? ja o tym nie słyszałem, ale jutro spytam się taty mojego - internisty
bo takie stwierdzenie samo to - przepraszam - ale na poziomie "większość pijących herbatę ma wrzody" albo "większość jeżdżących samochodami ma wrzody"
ch.wrzodowej jest coraz więcej. ma to związek z odżywianiem - przetworzonym, małoresztkowym, nieregularnym, słodkim, utrwalonym konserwantami (azotyny). oraz paierosami, helicobater pyroli, stresem. to jest udowodnione.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 24-02-2012, 07:05   

bastek1 napisał/a:
masz na to jakieś publikacje?

gdyby tak było, to pewnie bym podał źródło - opieram się na obserwacjach znajomej lekarki (pracuje jako gastrolog w gdyńskim szpitalu)

[ Dodano: 27-02-2012, 07:51 ]
bactrim zakupiony - jednak po przeczytaniu ulotki zdecydowaliśmy się go oddać lekarce, która go przepisała... niech komuś da, albo sprezentuje rodzinie ;)
gdyby zrobiła jakiś porządny wywiad, badania, to co innego - ale dawać takie świństwo na czerwone gardło, to przesada
pojedziemy do innego lekarza

Odpowiedz do tematu