[EAxx] syrena alarmowa dźwięk uzbrajania/rozbrajania |
Autor |
Wiadomość |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 698 Skąd: Warszawa [WF]
|
Wysłany: 14-02-2012, 15:30 [EAxx] syrena alarmowa dźwięk uzbrajania/rozbrajania
|
|
|
ponieważ moja syrena alarmowa odmówiła posłuszeństwa rozglądam się za nową... czasem słyszę w innych autach, że przy uzbrajaniu i rozbrajaniu alarmu jest dość subtelne piknięcie (jedno lub dwa) a nie szczeknięcie syreny... czy wiecie może jak mam znaleźć taką syrenę? Może jest w jakimś fabrycznym alarmie jakiejś marki? Może wiecie jakie aftermarketowe mają takie dźwięki... Pytałem dziś faceta od alarmów i podobno można podpinać dowolne syreny pod dowolne systemy alarmowe. |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 26-02-2012, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24315 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-02-2012, 16:23
|
|
|
a to syrena nie jest tylko elementem wykonawczym? - nie jest tak, że wydaje dźwięk w zależności od tego, co jej centralka prześle?
bo gdyby było inaczej, to by oznaczało, że np. po wymianie kolumn głośnikowych będziesz miał zupełnie inna muzykę |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 698 Skąd: Warszawa [WF]
|
Wysłany: 14-02-2012, 16:33
|
|
|
hmmm... o tym nie pomyślałem rzeczywiście tak może być...
[ Dodano: 14-02-2012, 17:11 ]
coś mi się jednak wydaje, że dźwięk zależy od syreny... przecież są do wyboru dwu i wielodźwiękowe... |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-02-2012, 22:19
|
|
|
No niestety analogia do głośników nie jest trafiona
Centralka daje po prostu prąd a to jaki syrena da dźwięk to zależy od samej syreny (przyłóżcie sobie kable syreny do akumulatora na przykład - będzie grała )
Musisz sobie znaleźć taką syrenkę, która będzie najładniej grała
Albo jak usłyszysz na parkingu jakiś ładny sygnał to zgwałć właściciela żeby Ci pokazał jakiej jest firmy i poszukaj na Allegro albo coś... |
_________________ Galant EA5A '02 Avance A/T LPG STAG-4+Gurtner Black+Hana Gold
Był: Galant EA5W '97 M/T
Był: Ford Scorpio 2.5 TDVM '92
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta |
|
|
|
 |
matrixadam
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 automat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Sty 2012 Posty: 103 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2012, 01:27
|
|
|
Temat podobny, jednakże delikatnie inny kłopot.
Chciałbym, aby przy otwieraniu/zamykaniu auta (pilotem) był dźwięk (jakieś piknięcie etc.).
Gdzie mogę się w coś takiego zaopatrzyć (tanim kosztem), jak to się może nazywać i czy dam radę sam to zamontować (jeśli chodzi o moje umiejętności, są one zdecydowane przeciętne)?
Zaznaczam, że alarmu nie mam. |
_________________ Galant 2.5 V6 automat kombi 2000 rok |
|
|
|
 |
komarsnk
|
Wysłany: 28-02-2012, 07:46
|
|
|
matrixadam napisał/a: | Temat podobny, jednakże delikatnie inny kłopot.
Chciałbym, aby przy otwieraniu/zamykaniu auta (pilotem) był dźwięk (jakieś piknięcie etc.).
Gdzie mogę się w coś takiego zaopatrzyć (tanim kosztem), jak to się może nazywać i czy dam radę sam to zamontować (jeśli chodzi o moje umiejętności, są one zdecydowane przeciętne)?
Zaznaczam, że alarmu nie mam. |
Myślę, że nie będzie problemu wpiąć się TAKĄ SYRENĄ w sygnał sterowania centralnym zamkiem. Piknięcie powinno być zadowalające |
|
|
|
 |
mackbeth
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 686 Skąd: Wrocław/Łęknica
|
Wysłany: 28-02-2012, 09:41
|
|
|
nie do końca.. pamiętajcie że w galu sterowanie zamkiem jest przez ETACS masą.. i tu jest problem, bo jest to połączone obwodem z oświetleniem wnbętrza kabiny.. temat był poruszany przy okazji podpięcia naszego oryginalnego sterowania do kierunkowskazów, okazuje się że trzeba trochę namodzić z diodami zaporowo ustawionymi i obwodem róznicowym żeby np. włączając oświetlenie nie zapalły się kirunku czy syrena....
Cytat: | W twoim przypadku bedzie jeden schodek. Otorz lampka oswietlenia kabiny ktora miga raz/dwa razy podczas tych operacji jest z czegos zasilana. Sa to:
1. przelacznik w kabinie
2. alternatywny sygnal z otwartych drzwi
3. alternatywny sygnal ze zdalnego CZ.
trzeba ten sygnal wylapac. sprawdz na poczatek z jakiego kabla (kolor) wchodzi zasilanie na lampke podczas zamykania i otwierania zamka. Teraz trzeba znajsc ten kabel w miejscu z ktorego on wychodzi lub mozliwie blisko kierownicy (to zeby uniknac zbednego przeciagania przewodow). te schematy powinny w razie czego pomoc, ja nie moge bo nie mam tego auta pod reka. Ale znajdziesz mysle.
Jak juz znajdziesz to na 99% jestem pewny ze nie wystarczy podpiac tego pod kierunek bo mozna cos przeciazyc i siadzie. Wstawiasz przekaznik i dajesz +12VDC poprzez diody na oba kierunki. powinno dzialac. Moge pomoc jak namierzysz kabel wychodzacy ze sterownika zdalnego CZ na lampke oswietlenia. bo reszta jest w zasadzie prosta ale moge dac tylko doslownie wskazowki bo nie mam auta pod reka. Ewentualnie moge dac numery pinow pod kierunki ect. |
http://forum.mitsumaniaki...?t=8722&start=0 |
_________________ 三菱 ギャラント様式 スポーツエディション
 |
|
|
|
 |
komarsnk
|
Wysłany: 28-02-2012, 10:08
|
|
|
no to podłączasz się masą do bębenka sterującego pozostałymi zamkami i po zupie
Tylko, że piknięcie przy otwieraniu i zamykaniu będzie takie samo |
_________________ Galant EA5A '02 Avance A/T LPG STAG-4+Gurtner Black+Hana Gold
Był: Galant EA5W '97 M/T
Był: Ford Scorpio 2.5 TDVM '92
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta |
|
|
|
 |
mackbeth
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 686 Skąd: Wrocław/Łęknica
|
Wysłany: 28-02-2012, 11:19
|
|
|
Tyle że to będzie działało tylko z kluczyka... |
_________________ 三菱 ギャラント様式 スポーツエディション
 |
|
|
|
 |
komarsnk
|
Wysłany: 28-02-2012, 16:36
|
|
|
mackbeth napisał/a: | Tyle że to będzie działało tylko z kluczyka... |
Ty czekaj.. masz rację... Mi się pomieszało bo jak zakładałem alarm to tam się wpiąłem to sterowania centralnym. A tu chodzi o akcję w drugą stronę
Ale wiesz... zamek jest sterowany w końcu jakimś prądem. Trzeba by sprawdzić które to kable i czy plus czy minus i tam się wpiąć. Ale to jest z tym trochę zachodu... Tylko po to żeby mieć puste piknięcie?? |
|
|
|
 |
|