Nowy komputer |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 05-03-2012, 10:13 Nowy komputer
|
|
|
Chyba przyszła pora za wymianę mojego sprzętu. Dotychczasowy komp pokazuje już oznaki starości (2006r.) i zaczynam rozglądać się za czymś nowym. Potrzebuje porady kogoś siedzącego mocno w sprzęcie kto doradził by mi co wybrać (jestem nie w temacie a wybór na rynku ogromny).
Zacznijmy od podstawa czyli procesor - bardziej skłaniam się ku AMD ze względu na ceny i mniejsze zamieszanie z wyborem i ilością podstawek. Koszt graniczny to ~500 zł. Co bardziej rokuje na przyszłość: podstawka AM3+ czy już FM1??
Wolę procesor bez rdzenia graficznego więc seria APU odpada..
dla FM1 mamy praktycznie do wyboru: AMD Athlon II X4
dla AM3+: AMD FX
chyba ze coś z Intela ?? |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-03-2012, 10:39
|
|
|
kup jakiegoś lapka - dopóki nie grasz w bardzo wymagające graficznie gry, to nie widzę sensu stacjonarnego
zewnętrzny monitor też zawsze możesz podłączyć |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-03-2012, 10:49 Re: Nowy komputer
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
chyba ze coś z Intela ?? |
Ja bym stawiał na intela, jeśli nie grasz w wymagające gry to śmiało można kupić właśnie intela i mieć grafikę z procka... Mają niezłą wydajność. A jak nie kupować zewnętrznej karty graficznej to poczekał bym na Ivy Bridge bo tam wydajność grafiki zintegrowanej ma wzrosnąć po parędziesiąt procent. Olał bym wtedy kartę graficzną.
Problemu z wyborem podstawki nie ma. Aktualnie to 1155... |
Ostatnio zmieniony przez krzychu 05-03-2012, 10:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-03-2012, 10:50
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcą... Blaszaki wychodzą z mody... chyba że są używane do zadań specjalnych... Np kilka dysków, bardzo wydajna grafika...
Napisz jaki budżet i do czego ma służyć. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-03-2012, 10:59
|
|
|
Krzyzak, ale jak masz polowe gratow jeszcze chodzacych i chcesz tylko zrobic drobny upgrade to po co kupowac lapka... zwlaszcza, ze i tak trzeba na niego wydac z 1,5tys PLN a przy tej klasie poprawy wydajnosci do stacjonarki z 2006 raczej sie nie poczuje...
Ja w domu mam stacjonarke, jako MultimediaCenter i platforme do giercowania czasem jak dziewczyny pojda spac... tez upgradeowalem w zeszlym roku ze sprzetu jeszcze starszego niz 2006 (A64 Venice na nForce4 i 2GB DDR + 7900GT256MB)
a zmienilem na i5 2400 (udalo sie kupic w promo za 500zl brutto) + ASUS na H55 (i tak sie 2400 nie kreci, za 250zł) + GTX560 (600zł) + 8GB ramu (350zł) + koszty wysyłki jakieś 100zł... Generalnie naszukałem się jak głupi, żeby jak najtaniej taki zestaw kupić, ale mam kolejne 4lata spokoju... co najwyzej sobie SDD dorzuce bo mi juz kasy braklo...
Poza nim razem z zona mamy firmowe lapy... no i mamy staruszka lapa na ktorym cora oglada bajki bo sprzedac sie nie oplaci, a upgradeowac nie ma sensu (jeszcze Centrino I z 512MB RAM i zupelnie padnieta bateria)...
Generalnie dobry komp z 2006 nie wymaga w tej chwili zmiany chyba, ze ktos nie ma SATA II lub III a chce wrzucic SDD, albo ma problem z obsluga wiecej niz 4GB RAMu... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
Ostatnio zmieniony przez gzesiolek 05-03-2012, 11:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 05-03-2012, 10:59
|
|
|
budżet jest otwarty - ale chce wydać jak najmniej
okolice 2K za skrzynkę - raczej bez grafiki bo na razie 9600 GT mi wystarcza
laptopa mam ale używam rzadko - jednak przyzwyczajenie do stacjonarki zostaje
w gry to już rzadko gram (raz na rok się trafi) bo nie ma już wartościowych gier - może seria Total War jest godna jeszcze zainteresowania
zastosowanie to obliczenia + wymagający cad
na razie to plany - zobaczę budżet na lato jak mi wyjdzie |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 11:30
|
|
|
gulgulq napisał/a: | zastosowanie to obliczenia + wymagający cad |
Tutaj zalezy jak stosowane oprogramowanie radzi sobie z wieloma rdzeniami i z CUDA (czy odpowiednikiem od AMD, czyli wykorzystaniem jednostek GPU do obliczen)
Bo w sumie do tego celu to tylko wydajnosc obliczeniowa...
to CADa przydaje sie tez duzo szybkiej pamieci, ale to tez kwestia oprogramowania im nowsze tym mniej sie przejmuje ograniczeniami w tym zakresie...
Co do gier to sie zgodze... bo co sie nadaja do grania (Total War i pochodne, Soldier/Man Of War i pochodne itp.) to wymagaja wiecej czasu... a dla latwej szybkiej rozgrywki na 1h przed snem to sie nadaje tylko jakies FIFA12 czy NBA 2k12... szybki meczyk i Power Off... i grafika sie u mnie marnuje na ten moment |

|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-03-2012, 12:35
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | czy odpowiednikiem od AMD |
A jest takie coś? I pytanie czy program na którym chce pracować kolega w ogóle obsługuje CUDA? Bo jeśli nie dalej proponował bym kupić sobie procka intela z rdzeniem graficznym + płytę która to obsługuje (nie wszystkie uruchamiają rdzeń graficzny). Mniej prądu, ciepła, hałasu. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 13:33
|
|
|
Wiem, ze wprowadzali cos co obejmowalo wspieranie w obliczeniach CPU, miedzy innymi dla takich zastosowan jak CAD, ale tylko poprzez OpenCL (skroty AMD to siakies APP/GPGPU)... kwestia czy CADowskie programy korzystaja bibliotek OpenCL ...
Co do grafy to jesli gulgulq, nie bedzie potrzebowal tam mocy to wystarczy mu ta 9600 ktora ma i tak bedzie 10x mocniejsza niz integra Intela, a z tego co pamietam nie grzeje sie jakos szczegolnie... a co do plyty to zwykle te obslugujace grafe wbudowana a nie obslugujace zmiany mnoznika prockow sa tansze, tak bylo z moja... ja mam jakby co mozliwosc podpiecia pod integre, ale korzystam z GTX560... na idle jest cicha i zimna...
dopiero jak sie ja wykorzystuje to zaczyna szumiec (ale itegra Intela juz by przestala przy tym wyswietlac albo klatkowalaby 2-3klatki/sek) |

|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-03-2012, 17:10
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | i tak bedzie 10x mocniejsza niz integra Intela |
Chyba się zdziwisz. Taki 9600 GT ma około 8-10 tys ptk w 3Dmark06. A "integra Intela" HD 3000 ma około 6000 ptk. W Ivy Bridge masz mieć około 25% wzrost wydajności.... Więc nie tak 10 razy.... Do tego nawet w idle potrafi taka karta brać 50W.... Jak właśnie rozważam komputer stacjonarny i na pewno pierwsze będzie to grafika intela. A kartę to sobie kupię jak będą takie co mają po 30 tys ptk w rozsądnej cenie. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 05-03-2012, 18:18
|
|
|
krzychu napisał/a: | Jak właśnie rozważam komputer stacjonarny i na pewno pierwsze będzie to grafika intela. |
właśnie też mam dylematy bo albo pójdę w AMD i będzie procek, chipset i grafika od nich albo Intel + Nvidia - jakoś takie konfiguracje wydają mi się logiczne |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-03-2012, 18:34
|
|
|
Ja AMD olewam - jak to jeden gość powiedział z AMD zawsze było coś nie tak. Odkąd ma intela to zawsze to chodzi sprawniej, mniej awaryjnie i ogólnie lepiej. Mówię o sprzętach od AMD350MHz, po bartony, te procesory 3 rdzeniowe w laptopach itd itp. To zawsze było to tańsze w sensie gorsze. A same sterowniki od grafiki w Ati działają na mnie alergicznie. Dla mnie nic innego nie istnieje jak Intel + ewentualnie nVidia. A jak zobaczyłem jakiego kopa dostaje transkodowanie materiału wideo po włączeniu CUDA to mnie wcięło. Z 5h robiło się 20 minut i to na jakiejś Quadro 135M w laptopie która ma jedynie 1200ptk w 3Dmarku06.
I tak jak mówię czekam na Ivy bridge, a i tak na początek nie kupię grafiki. Ostatnio mało gram, a jak jakaś gra mnie zainteresuje to wystarczy kupić grafę. Mam też nadzieję, że w końcu w Ivy Bridge virtu będzie mogło całkowicie wyłączyć kartę graficzną (w Sandy Bridge karta zewnętrzna może jedynie wejść w stend by więc około 20W i tak pobiera jak komputer przełączy się na integre - np. podczas pracy z wordem).
Pytanie ile chcesz wydać. Bo zawsze można by było kupić (jak już chcesz tą kartę graficzną wykorzystać) zakupić wypasioną płytę pod C2D z P45 na Socket 775 kupić do tego E8600 puścić na 4GHz i też będzie ładny kop. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-03-2012, 06:57
|
|
|
kiedyś widziałem jak procki amd fajczą się przy usterkach chłodzenia - od tej pory tylko intel
miałem procek amd tylko raz i co prawda się nie spalił - ale miałem różnie dziwne, niediagnozowalne problemy podczas pracy
potem tylko intele i nigdy problemów nie było
obecny lapek ma 5 lat, procek mocny core 2 duo 2.4 GHz i grafika nvidia 8600 GT - ciągnie nawet wymagające nowe gry
jedyne co zmieniłem to dysk na 500 GB |
|
|
|
 |
Bart2001
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 177 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 06-03-2012, 09:18
|
|
|
Też jestem zwolennikiem stacjonarnych. Ale u mnie w dwóch kompach siedzą AMD i Radeony i jakoś nie narzekam na stabilność pracy. W okresie gdy składałem je tj 2, 3 lata temu to Nvidia nie dorównywała Radeonom. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 06-03-2012, 11:25
|
|
|
w moim starym sprzęcie też miałam Athlona i nie było żadnych problemów
ostatnie wpiąłem dwurdzeniowego X2 i są komplikacje z temp. i poprawną pracą dwóch rdzenia ale to prawdopodobnie wina płyty
karty graficzne też miałem i Nvidii, Amd i Intela i jakoś nie było problemów
Procesory intela mi nie pasują bo za 4-rdzeniowca trzeba niestety wyłożyć sporo, min. ok.800 zł..za te kasę mam AMD i pół płyty - a czy wykorzystam aż tak sprzęt by wydawać 1000 zł za procesor ? wole dołożyć do roweru
robiąc na szybko rozsądna i dobra konfigurację
dla Intela mam ponad 3k zł
dla AMD mieszczę się w 2K zł
do lata procesory może trochę już stanieją więc tym bardziej czynniki ekonomiczne wskazują na AMD |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
|