Wgniotki,wgniecenia i inne niepotrzebne ślady na aucie. |
Autor |
Wiadomość |
sipex
Forumowicz sipex
Auto: mitsubishi pajero pinin 1.8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 560 Skąd: Stargard pajero pinin 1.8
|
Wysłany: 05-03-2012, 20:24 Wgniotki,wgniecenia i inne niepotrzebne ślady na aucie.
|
|
|
Witam.
Lakier na Miśku po tylu latach lśni w słoncu bardzo efektywnie, lecz irytuje mnie widok drobnych wgnieceń,wgniotek,rys spowodowanych zazwyczaj przez osoby trzecie na parkaingach.Pewnie wielu z Was koledzy ma też ten problem..Może ktoś ma własny sprawdzony sposób na usunięcie tych śladów?jeśli tak to proszę podzielcie się doświadczeniami ,napewno nie jednemu z Nas się to przyda. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 05-03-2012, 20:54
|
|
|
Doktor wgniotek usunie wszystkie mozliwe dołeczki bez lakierowania, zaletą jest brak konieczności malowania elementu jezeli lakier nie jest znacznie uszkodzony |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
sipex
Forumowicz sipex
|
Wysłany: 05-03-2012, 22:29
|
|
|
no właśnie troche czytałem i lakier nie może być pęknięty to teoretycznie każda wgniotke wyciągną..ale są ponoć też domowe sposoby używając suszarki do włosów nagrzewamy powierzchnie(wgniotke) i psikamy CO2 w sprayu ponoć to zamraża blache i pochwili wgniotka się wyciąga pod siła naprężeń bez uszkodzeń lakieru tylko pytanie czy ktoś stosował ten sposób albo chociaż był świadkiem czy to napewno nie narobi większych szkód |
_________________ Obecnie :
Mitsubishi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 06-03-2012, 07:22
|
|
|
Widziałem na YT i tyle w tym temacie |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
bluecard88
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W
Kraj/Country: Denmark
|
Wysłany: 06-03-2012, 19:56
|
|
|
Zerknij i zapoznaj sie ze stroną/firmą S-PLUS.pl zajmują się takimi rzeczami i podobno przystepna cena:) Salony firmy rozsiane po calej polsce to pewnie znajdziesz w poblizu zamieszkania. |
|
|
|
 |
sipex
Forumowicz sipex
|
Wysłany: 06-03-2012, 21:36
|
|
|
opinie maja dobre tylko jak zawsze w zachodnipomorskim nie mają punktu,najbliżej Poznań |
_________________ Obecnie :
Mitsubishi |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
|
Wysłany: 07-03-2012, 14:58
|
|
|
sipex napisał/a: | opinie maja dobre... |
Opinie, opiniami - korzystał może już ktoś z ich usług ?
Jakie ceny mają też ciężko znaleźć - choć wiadomo, że każda naprawa jest wyceniana indywidualnie to może ktoś wie jak to średnio się tam przedstawia?
Przykładowo Naprawa sporego braku lakieru (spory odprysk, ok 3 cm średnicy) tylnego zderzaka. |
|
|
|
 |
bluecard88
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W
Kraj/Country: Denmark
|
Wysłany: 07-03-2012, 15:05
|
|
|
draco09 napisał/a: | sipex napisał/a: | opinie maja dobre... |
Opinie, opiniami - korzystał może już ktoś z ich usług ?
Jakie ceny mają też ciężko znaleźć - choć wiadomo, że każda naprawa jest wyceniana indywidualnie to może ktoś wie jak to średnio się tam przedstawia?
Przykładowo Naprawa sporego braku lakieru (spory odprysk, ok 3 cm średnicy) tylnego zderzaka. |
Ja osobiście nie korzystałem. A co do ceny, masz tam opcje w ktorej zaznaczasz elementy nadwozia i dajesz mały opis, jest też opcja do wczytania /wysłania fotek i zostawiasz namiar i oni oddzwaniaja do ciebie ze wstępną wyceną naprawy . To tak chciałem doinformować |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Marcinchojnacki
Mitsumaniak Marcin
Auto: Pajero Sport 2.5 td 2003
|
Wysłany: 08-03-2012, 09:40
|
|
|
Byłem u nich z paroma wgniotkami i nie ma cudów. Wszystko pięknie wygląda w teorii, nawet najdrobniejszych podłużnych gniotek nie są w stanie usunąć, lub chcieli malować cały element a u nich taka usługa jest bardzo droga. Nie spodziewajcie się cudów |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-03-2012, 16:05
|
|
|
Marcinchojnacki napisał/a: | Nie spodziewajcie się cudów |
A tam, dobry fachura powyciąga większość wgnieceń np tym:
http://moto.allegro.pl/sp...2182049274.html
Mi znajomy wyciągał wszystko, najwięcej było wgnieceń od innych drzwi, 1,5 roku temu i miałem idealnie gładko, niestety znów mam nowe przez "uprzejmych" kierowców!
W Bielsku mogę polecić firmę:
http://www.mwalczak.com.pl/ |
|
|
|
 |
Dread87
Mitsumaniak

Auto: Gal EA6A 2.0TD>SWAP 2,5V6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 915 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 08-03-2012, 16:23
|
|
|
Jak udezylem tylnim zderzakiem w slupek, lekko sie wgniotl. Chcialem sprobowac metody nagrzewanie i gwaltowne schladzanie. Sam sie zdziwilem bo zadzialalo:) Tylko niestety lakier mi pekl przy kolizji, ale wgniotke wyciagnelo:) Nagrzewamy suszarka albo opalarka sama wgniotke i obwod tej wgniotki, grzejemy tak dlugo az plastik bedzie plastyczny na tyle, ze pod palcem ugnie sie bez wieszego uzycia sily, wtedy puszke sprezonego powietrza (dostepna w kazdym komputerowym i w marketach za ok 7zl) odwracamy do gory dnem, to bardzo istotne, bo gdy tego nie zrobimy, bedzie dmuchalo powietrzem w temperaturze mniej-wiecej otoczenia, a gdy puszka jest odwrocona do gory dnem wtedy z dyszy wylatuje zamrozone powietrze wskutek naglego rozprezenia. Spsikujemy wgniotke od zewnetrznej strony uszkodzenia do srodka, zataczajac kola. Taki rodzaj spirali od zewnatrz do srodka. W momencie wgniotka wychodzi na prosto, tak jak powinno byc:) Wiec polecam bo bardzo tanio i skutecznie:) |
 |
|
|
|
 |
vince_81
Mitsumaniak Grzesznik

Auto: Lancer CS9W '07 - Lucjan :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sty 2009 Posty: 461 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 08-03-2012, 20:10
|
|
|
Odnośnie firmy S-PLUS to jest pewnie tak jak z większością takich zakładów - niby sieciowy i wszędzie powinno być tak samo, ale tak naprawdę zależy jacy ludzie pracują w danej placówce. W Lesznie jest oddział - byłem i złego słowa nie mogę powiedzieć. Naprawiali mi szybę czołową, bo kamykiem dostałem i był spory odprysk. Sprawę załatwili w godzinkę, po odprysku został ledwo widoczny ślad a powierzchnia szyby jest gładka, więc jak wycieraczka przejedzie to nie robi smugi od tego miejsca. Koszt też niewygórowany - 80zł |
_________________ Lancer CS9W '07 2.0 deohace
Galant EA2W '99 (2009-2015)
Lancer CB4A '95 (2008-2009)
Galant E52A '93 (2006-2008 )
A wcześniej były 2 Hondy
02770/KMM
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 08-03-2012, 22:35
|
|
|
draco09 napisał/a: | Jakie ceny mają też ciężko znaleźć - choć wiadomo, że każda naprawa jest wyceniana indywidualnie to może ktoś wie jak to średnio się tam przedstawia?
Okolice 300zł.
Naprawy typu "smart" z założenia są szybkie i mało inwazyjne, ale na pewno nie są tanie |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 09-03-2012, 07:02
|
|
|
mkm napisał/a: | Naprawy typu "smart" z założenia są szybkie i mało inwazyjne, ale na pewno nie są tanie | Się nie zgodze, w firmowym seacie lekki grad normalnie zrobił "hard trick" na dachu, w miejsce które uderzyła kulka od gradu, poprawiła następna, zatem było było dośc głębokie podwójne zagniecenie na sobie. Malowanie dachu, dach oczywiście wykonany jak to w nowych seatach metodą bezszwową - od 500 do 800zł, ale znalazł sie koleś który powiedział, że usunie to bezinwazyjnie, kosztowało to 150zł, element nie malowany, nikt kto zawodowo nie ma styczności z samochodami nawet się nie dopatrzy, że gdzięś na dachu coś było. Bez szpachli, bez malowania, wg mnie warto. |
 |
|
|
|
 |
|