Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Im dalej w las tym więcej drzew...
Autor Wiadomość
Sunderland86 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2012, 14:35   Im dalej w las tym więcej drzew...

Nadszedł moment, by kupić w końcu "nowe używane" auto. Problem polega na tym, że im więcej czytam o samochodach, markach, modelach, silnikach, spalaniu tym większy mętlik mam w głowie. Wiem tylko, że chcę samochód japoński z silnikiem benzynowym (za mało jeżdżę żeby kupować diesla), z manualną skrzynią i koniecznie sedana. Budżet, jaki mam zamiar przeznaczyć na auto to ok 16k PLN.
Mówiąc szczerze, to mam ogromną chrapkę na Galanta 2.0 tylko nie wiem czy z moim budżetem uda się trafić egzemplarz godny uwagi. Przeczytałem wiele na temat tego auta i mówiąc szczerze to spalanie (na papierze) wydaje się być rozsądne jak na takie auto, części też nie są kosmicznie drogie.
Moje pytanie jest takie: czy z moim budżetem będę w stanie znaleźć coś sensownego (Gal 2.0 z roku ok 2000), czy lepiej pomyśleć o innym samochodzie?

wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Wysłany: 25-03-2012, 14:42   

Z taką kwotą to może udałoby Ci sie wyrwać nawet 2.5 V6 - oczywiście wszystko zależy z jakiego roku chcesz samochód.

Ja osobiście polecałbym też Carismy, ale GDI tam i silnik i skrzynię masz japońską.

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Sunderland86 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2012, 09:00   

Cytat:
Z taką kwotą to może udałoby Ci sie wyrwać nawet 2.5 V6

Gdybym cierpiał na nadmiar gotówki albo był mistrzem ecodrivingu to bym się nie zastanawiał :twisted: ale samochodów z takim silnikiem nie kupuje się po to by oszczędzać...

Nad Cari też się zastanawiałem, ale 1.6, tylko ta francuska skrzynia źle działa na moje samopoczucie.

Zastanawiałem się jeszcze nad Nissanem Primerą P11 i Mazdą 626 ale wnętrza tych aut mnie odstraszają...

Dylemat mam ogromny ale jak spojrzę na Gala to wszystkie inne auta schodzą na drugi plan...

Napaliłem się jak szczerbaty na suchary

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 26-03-2012, 09:29   

Sunderland86 napisał/a:

Dylemat mam ogromny ale jak spojrzę na Gala to wszystkie inne auta schodzą na drugi plan...

i słusznie
jak pisał wojzi, bierz 2.5
wszystko inne ginie marnie przy tym silniku
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 26-03-2012, 09:53   

Sunderland86 napisał/a:
Gdybym cierpiał na nadmiar gotówki albo był mistrzem ecodrivingu to bym się nie zastanawiał :twisted: ale samochodów z takim silnikiem nie kupuje się po to by oszczędzać...

Ale możesz spokojnie założyć gaz do Gala i wtedy już nie będzie tak źle ;)

Sunderland86 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2012, 10:10   

Marzy mi się V6 ale muszę realnie podejść do tematu, 2.0 pali mniej a na moją jazdę powinna mi wystarczyć (choć nigdy nie jeździłem galem nawet jako pasażer, ba nigdy nawet w nim nie siedziałem). Gazu puki co nie będę zakładał choć z czasem będzie to nieuniknione bo cena benzyny nie idzie w dół...

zichu 
Mitsumaniak
Green Hornet

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 26-03-2012, 18:01   

za takie pieniązki kupisz też np Chrysler Sebring. Całkiem ciekawie wygląda:) ja oglądalem z ciekawosci model z 2002roku i jestem pozytywnie nastawiony:)

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 26-03-2012, 18:25   

Tylko pojemnościowo (silnik) ten sebring to już za bardzo nie pasuje pod kryteria ;)

zichu 
Mitsumaniak
Green Hornet

Wysłany: 26-03-2012, 20:44   

są sebringi z silnikiem 2.0 :)

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 26-03-2012, 21:27   

A faktycznie. W takim razie przepraszam ;)

zichu 
Mitsumaniak
Green Hornet

Wysłany: 26-03-2012, 23:08   

MaRIo_ napisał/a:
W takim razie przepraszam
wybaczam:D

wracając do tematu to inne ciekawe auto za taka kase to moim zdaniem ford mondeo mk3. albo np honda accord (poprzedni model) chociaż ta z dizajnu, szczegolnie wnetrza przypomina, zreszta tak jak galant, lata 90-te. Ford wyglada przy nich duuużo młodziej.
i ogladalem w komisie jeszcze jeden samochod-czy bym go polecil? sam nie wiem. Mówie o Lanci..ji..ii? Lancia Thesis-to samochód o ktorym mowa:) wiem wiem z zewnątrz okropny ale wnetrze...bajka:) nigdy nie widziałem w zyciu takiego ładego wnetrza:) co prawda za model z komisu chcieli cos okolo 20kPLN ale myśle ze da sie trafić taniej.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 26-03-2012, 23:23   

zichu, jesli rozmawiamy o lanci to fajnym o dziwo samochodem jest Fiat Croma II. Jak się dokładnie mu przyjrzeć to jest to... Saab 9-3 :P I o dziwo jest mniej awaryjny niż jego brat :P

wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Wysłany: 27-03-2012, 03:02   

Tyle, że sunderland chciałby Japońca w benzynie - choć nie powiem mi się bardzo podoba Lancia Lybra.

Sunderland w tej cenie jeśli szukasz o japońcu w benzynie rozważ:
1. Carisma MSX
2. Carisma GDI
3. Galant V6
4. Mazda Xedos albo Millenia - jak dla mnie najpiękniejsze autka kiedykolwiek wyprodukowane
6. Honda Accord
7. Subaru Legacy
8. Subaru Impreza

Jakby sedan nie był warunkiem koniecznym polecałbym jeszcze:
9. Mazda 323F BJ, albo trochę starsze BA ale za to 2.0 V6 - miałbyś i 2.0 i V6 :P

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Sunderland86 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2012, 10:44   

Dziękuję za zainteresowanie tematem :)

Po głowie chodzi mi jeszcze Toyota Avensis pierwszej generacji ale stylistyką nie powala na kolana.

Jakiś czas temu była u mnie w mieście Mazda Xedos do wzięcia za śmieszne pieniądze ale tylne nadkola były całkiem sparciałe, jakby się bardziej zagłębił to pewnie byłaby tragedia.

[quote="wojzi"]
1. Carisma MSX
2. Carisma GDI
3. Galant V6
4. Mazda Xedos albo Millenia - jak dla mnie najpiękniejsze autka kiedykolwiek wyprodukowane
6. Honda Accord
7. Subaru Legacy
8. Subaru Impreza[/quote="wojzi]

1. Raczej nie możliwa do ustrzelenia w rozsądnym stanie
2. Nie mam dobrego mechanika który mógłby mi serwisować takie cudo.
3. Marzenie ale rozsądek chyba bierze górę
4. Raczej nie dla mnie
6. Podoba mi się jak najbardziej
7. i 8. Zbyt drogie na moją kieszeń

Chrysler Sebring mi się nie podoba, amerykańskie krążowniki nie podchodzą pod moje gusta.
Włoska motoryzacja też jakoś mi nie podchodzi (no może poza takimi markami jak Ferrari ale to ina bajka :P ).

Czy jest ktoś z Olsztyna lub okolic Ostródy, kto posiada Galanta i mógłby mi go zaprezentować?

[ Dodano: 02-04-2012, 14:56 ]
No i stało się... kupiłem Galanta :D . Teraz pozostało mi go zarejestrować, ubezpieczyć, pierwszy serwis i jazda :)

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Odpowiedz do tematu