Wymiana rozrządu w Galancie 20 GLSI 93' (4G63) |
Autor |
Wiadomość |
Robson WM
Forumowicz
Auto: Mitsubishi galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-04-2012, 19:37 Wymiana rozrządu w Galancie 20 GLSI 93' (4G63)
|
|
|
Witam serdecznie mitsumaniaków.
Mam kilka pytań odnośnie wymiany rozrządu w moim Galancie. Silnik to 4G63 więc dobrze znana jednostka napędowa.
Jakie części rozrządu powinienem wymienić (może ktoś dokładnie wie jakie,bo mechanik mówił że jest kilka rodzajów rolek i pasków)?
Jakich firm wybierać podzespoły aby nie martwić się że coś nawali?
Czy wymieniać pompę wody przy okazji,czy też zostawić ją jeszcze? (pompa w tym silniku nie jest chyba zespolona z rozrządem? )
Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-04-2012, 20:09
|
|
|
Pasek żebaty wałka balansowego
Głowny pasek żebaty rozrządu
Polecane marki: Mitsuboshi, SUN, Dayco, Hutchinson
Rolka prowadząco-napinająca paska żebatego wałka balansu
Rolka napinająca głownego paska zebatego
Rolka prowadząca głownego paska rozrządu
Polecane marki: Koyo, NTN, NSK, SNR, INA, Ruville, GMB, SKF, SWAG
Ewentualnie:
Hydrauliczny napinacz paska rozrządu (OEM, Ruville/EVR), simeringi wałków (Corteco), pompa wody (GMB, SKF, Ruville, Hepu, Aisin), wymagane ciecze/płyny
Dla spokoju radze wymienić pompe wody gdyż jest montowana pod rozrządem i wymagany jest demontaż rozrządu w celu jej wymiany |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Robson WM
Forumowicz
|
Wysłany: 01-04-2012, 20:47
|
|
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Napinacz hydrauliczny chyba zostawię ten który jest-niech mechanik zobaczy jaki jest jego stan i zadecyduje.
Pompę wody-hmmm sam nie wiem,ale była wymieniana około 70 tyś temu,więc może by ją jeszcze troszkę pomęczyć (lepiej pompę niż portfel;) )
A orientujesz się może ile biorą za wymianę rozrządu mechaniory? Bo nie chcę przepłacać,a mam w mieście ze 20 zakładów więc zobaczę co mi mogą zaoferować. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
Robson WM
Forumowicz
|
Wysłany: 01-04-2012, 21:04
|
|
|
Dzięki za pomoc. Mi na początek jeden zaśpiewał 200zł ale w razie komplikacji mówił że do 250 może wzrosnąć więc nie źle chciał mnie okroić Myślę żeby się pokusić o wymianę samemu-trochę już się w życiu przy autach i motorach nagrzebałem,ale rozrządu jeszcze nie robiłem. Jak sądzicie-jest to do zrobienia dla sprytnego laika z umysłem technicznym? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-04-2012, 21:05
|
|
|
Jest manual i instrukcja po polsku. W sumie można próbować samemu. A jednemu koledze na forum skasowali chyba 460zł i mieli sporo problemów (tamten pierwszy wątek) więc 200-250zł to raczej tez dobra cena. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-04-2012, 21:14
|
|
|
Przeciętna cena za wymianę rozrządu w 4G63 to 250zł +/- zalezna od utrudnień z tym związanych krzychu napisał/a: | Wstępnie mechanik mi powiedział 160zł robocizna | Jeżeli będzie ksiązkowo wykonane to bdb cena, ba jak za darmo, doświadczenia po złych wymianach znasz, więc wiesz na co zwracać uwage. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Robson WM
Forumowicz
|
Wysłany: 01-04-2012, 21:33
|
|
|
Sam już nie wiem,czy mechanicy w Giżycku wiedzą dostatecznie dużo na temat 4G63. Bo sam spokojnie z manualem zrobię pewnie dobrze,a i o jedno doświadczenie będę bogatszy (trzeba o czymś na starość wnukom opowiadać ). Sobie człowiek lipy nie wciśnie,a jak mi zrobią na odpiernicz to będą poprawiać wałki balansowe kilka razy i się nerwów najemy nawzajem.
Porozmawiam ze znajomym mechanikiem i może we dwójkę sobie jakoś poradzimy-on wymieniał dla kumpla w subaru imprezie i jest ok. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-04-2012, 21:56
|
|
|
robertdg napisał/a: | Jeżeli będzie ksiązkowo wykonane to bdb cena, ba jak za darmo, doświadczenia po złych wymianach znasz, więc wiesz na co zwracać uwage. |
Wymienił już u PeH-a i działa od strzału. Mam też 32 strony dokumentacji wydrukowanej i mam zamiar z nim siedzieć (Pytałem nie ma w cenniku "z klientem cena +50%, jak się wymądrza +100%"). |
|
|
|
 |
|