|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Co o użytkownikach samochodów nietypowych, sądzi reszta? |
Autor |
Wiadomość |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2012, 23:27 Co o użytkownikach samochodów nietypowych, sądzi reszta?
|
|
|
Jako że mój poprzedni temat znalazł się w śmietniku, a otrzymałem pozwolenie na założenie tematu po wprowadzeniu zmian, tak więc:
zmian za wiele nie będzie jeśli chodzi o sam temat, jeżeli chodzi o moją opinię na temat samochodów grupy VAG, z powodu której, temat znalazł się w śmietniku, chciałem zaznaczyć że tą opinię gdzieś przeczytałem lub usłyszałem i ją przytoczyłem, zaznaczyłem też zaraz że nie zamierzam obrażać użytkowników tych samochodów, więc "moja" opinia została trochę wyjęta z kontekstu.
Z góry PRZEPRASZAM jeśli ktoś poczuł się urażony, tym stwierdzeniem. Prosił bym także aby nie kontynuować wywodów na temat owej opinii, ja także nie zamierzam tego robić. Następnym razem postaram się bardziej przemyśleć swoje wypowiedzi.
Odnośnie pisania tematu po pijaku, akurat wtedy przyszedł do głowy mi ten pomysł i chyba na trzeźwo nie ujął bym tego tak jak wtedy, drugi mój post, wraz z ową opinią był pisany już na trzeźwo. Dociekliwych odsyłam do śmietnika, temat pod podobnym tytułem.
Teraz sedno sprawy!!!!
Pomysł tego tematu zrodził się podczas małego biesiadowania ze szwagrem, jako że od niedawna jestem posiadaczem Galanta E88A, pochwaliłem się szwagrowi co mam, ilu jest użytkowników zarejestrowanych na forum itd. Stwierdził że chyba mam nie po kolei w głowie, albo za dużo kasiory do wydania.
No i teraz główne pytanie: Co o Was użytkownikach "wynalazków" (proszę się nie obrażać na to określenie) czyli nietypowych samochodów, których mało jest na naszym rodzimym rynku, do których dostępność niektórych części jest też znikoma, i nie chodzi mi tu tylko o E88A, ale także inne samochody np. 3000GT czy Mirage, czy jakiekolwiek inne nietypowe, co o Was sądzą inni, rodzina, koledzy?
Ja spotkałem się już z różnymi opiniami, są i negatywne typu: sprzedaj to auto, gdzie ty części znajdziesz, po co się w takie auto pakowałeś itp., no i są też pozytywne: fajne autko, niezłe wyposażenie, a części no przecież mamy internet tam można wszystko znaleźć. Ja też mam takie podejście i dlatego tutaj tzn. na forum się zalogowałem i myślę że mi w razie kłopotów pomożecie, oczywiście sam też chciałbym służyć innym pomocą w miarę moich możliwości. Cieszy mnie fakt że są ludzie dla których samochód, obojętnie jaki, nie służy tylko jako środek transportu, sam do nich należę, a jeszcze bardziej cieszy mnie fakt że posiadam nietuzinkowy samochód. Proszę teraz o Wasze opinie, a także o przyjęcie przeprosin w wiadomej sprawie. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 13-04-2012, 23:34
|
|
|
kaczka81s napisał/a: | Co o użytkownikach samochodów nietypowych, sądzi reszta? |
Trzeba mieć trochę nierówno pod sufitem i sporo kasy na wszelkie nietypy, ale... sam mam takie więc uważam, że mimo wszystko warto |
Just think...
. |
|
|
|
 |
vendetta
Mitsumaniak Agata

Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
|
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 14-04-2012, 00:47
|
|
|
Przede wszystkim trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie do czego ma słuzyć samochód. Jak ma być w nocy o północy gotowy do jazdy, to kupowanie wynalazków jest pozbawione sensu. Jak ma to być samochód dla przyjemności, ew drugi, trzeci w domu, to wtedy kupowanie jakiegoś nudnego, super typowego nie ma sensu (moim zdaniem).
Jest jeszcze trzecia kategoria: samochody nietypowe, do których nie ma ori części, zamienniki są do niczego nie podobne, mechanicy nie mają pojęcia jakim cudem to działa, a samemu niewiele się zrobi, bo co śruba to inny klucz (oczywiście nie z gatunku tych, co się idzie do sklepu i kupuje). Patrz wszystkie K16 Rovera. To już finansowe samobójstwo.
Mimo wszystko do końca życia będę wspominał miny kierowników 100xdroższych samochodów jak z pod machy poldogruza dobiegały odgłosy motorowni kręcącej się do 8krpm (przesunięta odcinka). |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 14-04-2012, 00:58
|
|
|
Bo są ludzie co lubią fajne samochody i tacy co jeżdżą volkswagenami .
A jak ktoś ma problem z tą opinią to ma problem
Tak jak mój tyłek jest moim tyłkiem, tak moja opinia jest moją opinią |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 14-04-2012, 01:09
|
|
|
Kaucz napisał/a: | Bo są ludzie co lubią fajne samochody i tacy co jeżdżą volkswagenami . |
Volkswageny i pochodne też maja swoje plusy.
Jak bym raczej napisał, że są ludzie, którzy oceniają innych po postepowaniu i tacy co oceniaja po samochodach.
A najpopularniejsze w tym kraju podejście do tematu to: każdy kto ma gorszy samochód to dziad, a kazdy kto ma lepszy to złodziej. Ew kazdy kto jedzie wolniej to ciota drogowa, a każdy kto jedzie szybciej to [wulgaryzm] pirat drogowy.
Może niech każdy będzie zadowolony z tego co ma, jesli mu odpowiada. A jak sobie kupił coś co mu nie odpowiada, to niech ma pretensje do siebie. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 14-04-2012, 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mystek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 2014
|
Wysłany: 14-04-2012, 07:07
|
|
|
Opinie/rozmowy (w sumie najlepsze "przejścia" to miałem z tatą) zanim kupiłem Mirage'a, najczęściej osób mi bliskich (rodzina):
1. Tata: - który to rocznik?
Ja: - 1988...
Tata: to to się na złom już tylko nadaje! (oburzony)
2. Tata: - jaki tam jest silnik?
Ja: - 1.6 turbo
Tata: - to ty się tym rozbijesz
Ja: - tato, Paweł (brat) też ma turbo (A6 1.9TDi)...
3. Tata: - ile to ma przebiegu?
Ja: - ~210000km
Tata: - to musi się już rozpadać
Ja: tato, Paweł ma 290000km i ma się dobrze...
3. Najwięcej opinii miałem i miewam odnośnie dostępności części, ba, nawet sam się zastanawiałem co do tego podchodzi i skąd ja wezmę pieniądze na paczki z USA!
4. Generalnie panuje spora ciekawość, nawet jakby to był zwykły Colt 1.5 to i tak jest to na tyle rzadkie auto (Colt C50), że wiele osób się interesuje.
Co do mojej opinii odnośnie innych marek, to osobiście mam coś w podświadomości odnośnie kierowców BMW, że to faktycznie dziwni fanatycy. VAGowiczów osobiście znam kilku (posiadaczy Golfów I-III, Seatów Ibiza) i nie uważam ażeby różnili się oni od nas czymkolwiek. To, że mają samochody bardzo popularne, których są miliony w tym kraju, nie znaczy, że nie dążą do tego, żeby ich Golf był wyjątkowy w tej skali.
Generalnie są to również ogromni pasjonaci marki i też nie mają nic do samochodów japońskich, również mają wielu znajomych z sercem na dalekim wschodzie.
Czy to popularny VAG, zgruchociałe Daewoo, czy budzący respekt Mustang - łączy nas pasja, zamiłowanie do motoryzacji, różnią nas jedynie gusta. |
_________________ Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012
Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - 10.2013
Rover 216 Tomcat 02.2014 - 09.2014
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...
|
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
|
Wysłany: 14-04-2012, 10:43
|
|
|
Osobiście jako kolejny posiadacz Galanta E88A też ostatnio doświadczyłem, co oznacza utrzymanie takiego samochodu jak się ma przychody pozwalające ledwie wyjść na zero.
zwolin napisał/a: | Przede wszystkim trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie do czego ma słuzyć samochód. Jak ma być w nocy o północy gotowy do jazdy, to kupowanie wynalazków jest pozbawione sensu. |
No i ja tutaj trochę właśnie przegiąłem chyba... Mój Galant nie jest jakoś absolutnie niezawodny - teraz wywinął focha i nie mogę dojść co mu dolega. Tak więc dobrze, że w domu jest drugi samochód bo inaczej byłby problem. Z drugiej strony na początku Galant na prawdę świetnie się sprawował i tak sądzę dalej będzie tylko muszę obecny problem elektryczny rozwiązać.
Opinie co do użytkowników takich aut słyszę różne - osobiście nikt w moim kierunku żadnej pogardliwej nie wypowiedział, ale opinie "ile to kosztuje utrzymanie" albo "ile to pali" są na proządku dziennym. Zrozumienia brak - na szczęście jest akceptacja.
Póki co mój tato przynajmniej podziela moje poglądy - że nawet jak auto jest egzotyczne jak się o nie zadba to będzie się nadawało do codziennej eksploatacji.
No i właśnie dlatego kupiłem takie autko - po pierwsze bo Mitsu, po drugie napęd 4x4, po trzecie silnik a po czwarte wygląd. W sumie na piątym miejscu jeszcze była kwestia kosztów eksploatacji ale te akurat kompletnie mnie zbiły z toru i powaliły swoimi rozmiarami .
Co do właścicieli innych maszynek - im bardziej nietypowe tym większy mam szacunek. Ktoś może mieć auto za 100 tys. zł ale jak będzie typowe to dla mnie jest on po prostu kolejnym pospolitym człowiekiem, który szuka narzędzia a nie emocji.
Znam wiele takich osób które jeźdżą VW, Audi czy innymi typowymi autami. Są to czasami osoby patrzące przychylnie na takich pasjonatów jak ja, czasami nawet bardzo przychylnie i chętnie pomagają. Sami zazwyczaj jeźdżą czymś z grupy VAG czy jakimś tam Oplem, ponieważ nie chcą się na razie pakować w koszty (mają na głowie rodziny, firmę, budowę domu itd).
Opinie o nas są więc różne i nigdy nie wiadomo od kogo co się usłyszy. Przyzwyczajony jestem chyba do każdych.
Zawsze jak ktoś mi mówi, że drogie, egzotyczne i co tam jeszcze wymyśli to ja go się pytam, jak się czuje jak jedzie swoim samochodem a potem mówię mu jak ja się czuję. W tym miejscu albo jest koniec dyskusji i mniejsze lub większe zrozumienie albo argument, że przecież to nie ma nic do rzeczy. Wtedy też jest koniec dyskusji albo zmiana tematu hehe. |
_________________ Lancer 1,6 C66A
(Była) Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
|
Wysłany: 14-04-2012, 12:25
|
|
|
ja bym sie najpierw zastanowił nad pojęciem "posiadanie auta nietypowego"" co autor ma w ogóle na myśli?? dla mnie nietypowe auta to auta zabytkowe, niszowe, sportowe ale niepopularne itd a nie posiadanie mitsu.... bo to marka jak każda inna.... wiec jak dla mnie temat jest niejasny i nie wiem o co do końca biega...
[ Dodano: 14-04-2012, 12:26 ]
dla przykładu auto nietypowe to dla mnie np. to http://www.autocentrum.pl...u-materia-2008/
auto w mojej ocenie poprostu świetne.... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 14-04-2012, 16:15
|
|
|
To akurat zwykły, aczkolwiek rzadki model nissana cube (w tym przypadku pod marką pokrewną)
A co do aut nietypowych... Hm oglądam nałogowo programy na discovery itp. na temat aut, ich budowy, przebudowy, regenaracji, tuningu i customizerów. Zawsze kończy się wysoka ceną i długim czasem prac.
My chyba raczej mówimy o modelach rzadko występujących w kraju. Bo na białe kruki europejskie czy światowe nas po prostu nie stać. Nas nawet czasem na utrzymanie zwykłego auta. Tak więc do rzeczy, mówiąc o autach w/w sprowadzamy się do zadbanych i utrzymanych w stanie orginalnym autach mało znanych i mało występujących w Polsce. Nie wazne, czy to będzie golf I czy mirage. Diamente czy bmw z lat 70-tych. Maluch czy syrena tez do nich należą. Nawet fiat 125p czy polonez pierwszej produkcji.
Ważna jest pasja i miłość do auta i motoryzacji. Co ja sądzę na temat aut i ich właścicieli? Zawsze wielki szacunek do pasji i zazwyczaj do wiedzy na temat modelu. Szanuje cierpliwośc i wyrzeczenia aby auto utrzymać. Podziwiam spryt i skutecznośc w dobieraniu i zdobywaniu części. Cieszę oczy podziwiając efekty na zlotach i wystawach. odczuwam sentyment do tamtych czasów.
Na końcu pełna odpowiedź skierowana do autora tematu. Co uważam o użytkownikach?
To własnie Wy, pasjonaci, miłośnicy, maniacy, kolekcjonerzy sprawiacie, ze te auta zyją nie tylko dla Was, ale dla każdego widza, fana. To Wy tworzycie wiedzę historyczną motoryzacji. Sprawiacie łzę w oku u osób starszych, podziw u młodszych. Nie wazna jest tu marka, producent czy kraj pochodzenia. Ważna jest pasja. Kolokwialnie- pełen szacun |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
|
Wysłany: 14-04-2012, 18:33
|
|
|
mjsystem, oczywiście auto zwykłe ale mało spotykane na drogach. Nissana cube raz widziałem w salonie.... na drodze ani razu go nie spotkałem podobnie jak dajhatsu materii.... czyli można uznać to auto za nietypowe czyż nie?? abo nie o to chodzi chodzi w tym temacie?? |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 14-04-2012, 19:26
|
|
|
maniax86 napisał/a: | mjsystem, oczywiście auto zwykłe ale mało spotykane na drogach. Nissana cube raz widziałem w salonie.... na drodze ani razu go nie spotkałem podobnie jak dajhatsu materii.... czyli można uznać to auto za nietypowe czyż nie?? abo nie o to chodzi chodzi w tym temacie?? |
To tez napisałem, że rzadki egzemplarz U nas taki jeżdzi(cube), może dlatego uznałem za "zwykły" |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 14-04-2012, 19:56
|
|
|
Miałem kiedyś VW Garbusa Rocznik 1967. Kupiłem za pierwszy zasiłek dla bezrobotnych
Gdybym dotrzymał go do dzisiaj to łapał by się jako auto nietypowe choć i wtedy mało kto taki posiadał. Niestety dużo problemów z nim miałem i nie dało rady ogarnąć. W końcu zrezygnowany sprzedałem złomiarzom
Kaucz napisał/a: | Bo są ludzie co lubią fajne samochody i tacy co jeżdżą volkswagenami .
A jak ktoś ma problem z tą opinią to ma problem | No nie wiem kto tu ma problem, hehe Ale skoro już zwolin podsumował to odpuszczę sobie komentarz |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
|
Wysłany: 15-04-2012, 02:32
|
|
|
u mnie jest podobnie nie wiem czy E54A jest jakimś tam rarytasem (chyba jedyny w Jelonce ) ale znajomi uważają mnie za wariata ..... dosłownie .... nie potrafią sobie wyobrazić jazdy takim autem które pali tyle benzyny w mieście i to że tyle czasu spędzam przy nim w garażu ..... zawsze wymigują się tym że ich VW golf mało pali i się nie psuje i że nigdy by nie zasiadli za stery takiego smoka ......
po części ich rozumiem .... niestety jak ktoś zaczynał od Colta C5x i szedł wyżej , coś lepszego ze stajni Mitsu , to wpadał w chorobę z której nie łatwo wyjść .... tak jak w moim przypadku
..... może i inaczej ... nasze auta są dla wybrańców .... niektórym się uda (tym silnym ) inni zrezygnują (słabsi) |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
Wysłany: 15-04-2012, 11:43
|
|
|
Mnie też odradzali kupna carismy tym bardziej w dieslu. Tłumaczenie proste: bo to składane w Holandii, bo części trudno dostępne, bo będzie się psuło itp itd. Ale oczywiście ich nie posłuchałem i stałem się indywidualistą. Kupiłem, jeżdżę, i nie naprawiam bo nie mam co naprawiać no oczywiście oprócz tego co na bieżąco trzeba zrobić czyli olej, filtry, klocki hamulcowe itp. I w rzeczywistości części nie są wcale drogie jak by się mogło wydawać. Braciak (właściciel A4) sam stwierdził że miejsca u mnie jest o niebo więcej niżu niego ale raczej nie kupiłby miska. Nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia. Ja tam jestem zadowolony i nie zamierzam niczego w tej kwestii zmieniać. |
_________________ Admirał Gwiezdnej Floty
Pomogłem - kilknij POMÓGŁ
carisma http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699
outlander http://forum.mitsumaniaki...1289542#1289542
S40 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1581589#1581589
EA5W A/T '02 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1636386sid=8c835a59cb4250aa44c46bb3733c4f92#1636386
"Memories are the most important things that we remain to remember the most moving ones flowing from the depths of the HEART, recorded to the end of LIFE"
wozidełka; FSM 126P - 1995-1999; FSO 1500 - 1999-2004; seat ibiza 1.2 - 2004-2008; carisma 1.9td GLX - 2007-2014; megane 1.4 energy - 2008-2014; O1 - 2014- ; suzuki epicuro UC 125 - 2016 - ; honda CBF 125R - 2017 - ; volvo s40 1.9 Di- 2018 - 2020; EA5W A/T - 2020 - 2024 "RIP"; EA5A A/T 2024 - ?
"A co ja mogę - przecież tylko zwykłym szeregowym mitsumaniakiem już nie jestem "
ルブリン
 |
|
|
|
 |
|
|