Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Glosniki
Autor Wiadomość
12andi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi sigma
Kraj/Country: Austria
Wysłany: 14-04-2012, 12:55   Glosniki

Witam,mam pytanko odnosnie glosnikow w sigmusi,zanim zaczne sie do tego dobierac,chcialbym zapytac ,czy ktos przerabial ten temat :) wiec na desce sa dwie okragle zaslepki po lewej jak i prawej stronie,czy sa to dziury przewidziane do gwizdkow?czy sa tam juz jakies kable?chcialbym ulepszyc naglosnienie w mojej sigmie :D :D :D a moze ktos ma lepszy pomysl???

mazda10000 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2012, 08:29   

Tak w niektórych Sigmach w miejscu zaślepek występowały gwizdki. Nie wiem czy w tych w których są zaślepki była instalacja . A co do samego audio, to też się zastanawiałem nad tym. W srebrnej miałem z tyłu, na półce trójdrożne 100W Sony i z jednej strony fajnie grają, ale z drugiej jest dysproporcja między głośnością z przodu i z tyłu. Jak jadę z kimś kto siedzi z tyłu i włączę radio to z komunikacją robi się średnio. Także nie polecam półśrodków, jak się już bawić to kompleksowo. No ale to oczywistości. Na Twoim miejscu poszukał bym info na jakimś forum audiofili.

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2012, 15:23   

12andi, akurat w mojej sigmie były gwizdki, ale wymieniłem je na JBL z zestawu GT 5.0C, przewody też zmieniłem ale trzeba się było trochę nagimnastykować z ich przetykaniem. W drzwiach w fabryczne dystanse wstawiłem JBL GT 5.0C już bez zmiany wiązki przewodów bo za dużo roboty, w tylną półkę poszły Infinity REF 9623i, a to wszystko napędza Clarion DXZ578RUSB. Jak wyciągniesz radio to za nim jest spora dziura, gdzie mozna schować zwrotnice (moje się zmieściły bez problemu). wszystko gra całkiem ładnie ale żeby wykorzystać pełną moc radia trzeba zmodyfikować jego zasilanie, czyli zastosować oddzielną instalację bo fabryczna nie wyrabia przy głośnym słuchaniu. A jak chcesz rozwiązań bardziej profesjonalnych to zapytaj "kotomi'ego" .... powodzenia :)

12andi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi sigma
Kraj/Country: Austria
Wysłany: 15-04-2012, 16:20   

Czyli mam rozumiec,ze gwizdki miales juz zamontowane w miejscu zaslepek na desce?a powiec mi,ile kosztowaly Cie te glosniki?

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2012, 20:08   

gwizdki miałem ale raczej poprzedni właściciel je wstawiał. .... przód i tył + zwrotnice ok. 400 zł (oczywiście używane)

mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Wysłany: 21-04-2012, 18:39   

Czy fabryczny przedni zestaw głośników ma zwrotnice ?

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2012, 21:34   

raczej nie ma, nie są to głośniki klasy BOSE :)

mmatulek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2012, 07:47   

bubek napisał/a:
raczej nie ma, nie są to głośniki klasy BOSE :)

Raczej niemożliwe, żeby japońcy taką lipę odwalili. Z drugiej strony co się nie robi dla większego zarobku.

[ Dodano: 25-04-2012, 05:45 ]
A jednak lipa, zwrotnicy brak.

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 28-04-2012, 10:32   

Hej. Ja przerabiałem temat głośników i, że tak powiem dośc dogłębnie. U mnie w tych zaslepkach były gwizdki o ile pamietam Clariona. Clariony jednodrożne papierowe ( 13 cm) były zamontowane tez w drzwiach. Wymieniłem instalację do wszystkich głosników w samochodzie. Wbrem pozorom wymiana kabli na gwizdkach nie jest aż taka skomplikowana. Ja nic nie rozbierałem.
Jeśli chodzi o wymiane głośników w sigmie. Moim zdaniem jest to dośc wdzięczne autko. Wymiana głośników nie sprawia żadnych problemów. Przy wstawianiu większych głosników nie ma potrzeby ingerowac w konstrukcje drzwi. Zastosowanie dystansów pod głośniki tez nie stanowi problemu - tapicerka po ponownym zamontowaniu jest w wystarczjącej odległości od blachy drzwi, więc głośnik pracuje bez problemów. Fabryczne otwory na głosniki pozwalają na zamontowanie głosnika z dośc duzym magnesem. Masz więc pole do popisu :) .
Zastanów sie na zamontowaniem jakiegoś odseparowanego zestawu w tylne drzwi. Myśle, że da lepszy efekt niż montaz w tylej półce. Oczywiście będzie to bardziej pracochłonne.
A tak w ogóle to zapakuj jakiś wzmacniacz i wygłusz autko :)
Pozdrawiam

mmatulek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2012, 13:35   

Już zamontowałem w drzwiach Hertz DSK130 + wytłumienie drzwi matami. Efekt zadowalający. Głośniki wysokotonowe zostawiłem fabryczne. W półce nic nie zamontuje ponieważ mam kombi.

kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Wysłany: 29-04-2012, 07:49   

Ja też mam kombi. Głośniki w dachu zasilane są bezpośrednio ze źródła, a reszta ze wzmacniaczy. Jeśli chodzi o głosniki w drzwiach to zamontowałem 165 mmm zestaw odseparowanyz realtywnie dużymi magnesami. Weszły bez problemów :) . Natomiast zwrotnice mam pod fotelami.

mazda10000 napisał/a:
z jednej strony fajnie grają, ale z drugiej jest dysproporcja między głośnością z przodu i z tyłu. Jak jadę z kimś kto siedzi z tyłu i włączę radio to z komunikacją robi się średnio
. Większość odtwarzaczy posiada taka funkcje jak "fader". Mozesz sobie tym regulować siłe dźwięku na tylnych i przednich głosnikach. Można tym zdecydowanie poprawić jakośc komunikacji :)

Pozdrawiam

mazda10000 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Wysłany: 29-04-2012, 12:00   

No masz rację. Z tym że jak zostawisz fabryczne z przodu a z tyłu dasz lepsze, to jakość dźwięku z tyłu będzie dużo lepsza niż z przodu. Nie mówiąc już o tym, że nawet jak to zrównasz, to z przodu będzie charczeć bo głośniki nie wyrobią, ja dasz trochę głośniej

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 10-10-2012, 09:31   

Nie wiecie czy trzeba przy wymianie z przodu głośników rozbierać całą tapicerkę drzwi ? Czy wystarczy wydłubać maskownicę w drzwiach. ?

t0m3k 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Wysłany: 10-10-2012, 09:35   

maskownica chyba jest przykręcona od srodka :) tak mi sie przynajmniej wydaje :) więc cały boczek musisz zdjąc :)

Moja Mitsubishi Sigma 3.0 V6

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 10-10-2012, 12:04   

Trzeba ściągnąć, całą tapicerkę drzwi.

Odpowiedz do tematu