Glosniki |
Autor |
Wiadomość |
12andi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi sigma
Kraj/Country: Austria
|
Wysłany: 14-04-2012, 12:55 Glosniki
|
|
|
Witam,mam pytanko odnosnie glosnikow w sigmusi,zanim zaczne sie do tego dobierac,chcialbym zapytac ,czy ktos przerabial ten temat wiec na desce sa dwie okragle zaslepki po lewej jak i prawej stronie,czy sa to dziury przewidziane do gwizdkow?czy sa tam juz jakies kable?chcialbym ulepszyc naglosnienie w mojej sigmie a moze ktos ma lepszy pomysl??? |
_________________ 12andi |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Wrz 2010 Posty: 593 Skąd: Szczecin/Gdańsk
|
Wysłany: 15-04-2012, 08:29
|
|
|
Tak w niektórych Sigmach w miejscu zaślepek występowały gwizdki. Nie wiem czy w tych w których są zaślepki była instalacja . A co do samego audio, to też się zastanawiałem nad tym. W srebrnej miałem z tyłu, na półce trójdrożne 100W Sony i z jednej strony fajnie grają, ale z drugiej jest dysproporcja między głośnością z przodu i z tyłu. Jak jadę z kimś kto siedzi z tyłu i włączę radio to z komunikacją robi się średnio. Także nie polecam półśrodków, jak się już bawić to kompleksowo. No ale to oczywistości. Na Twoim miejscu poszukał bym info na jakimś forum audiofili. |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2012, 15:23
|
|
|
12andi, akurat w mojej sigmie były gwizdki, ale wymieniłem je na JBL z zestawu GT 5.0C, przewody też zmieniłem ale trzeba się było trochę nagimnastykować z ich przetykaniem. W drzwiach w fabryczne dystanse wstawiłem JBL GT 5.0C już bez zmiany wiązki przewodów bo za dużo roboty, w tylną półkę poszły Infinity REF 9623i, a to wszystko napędza Clarion DXZ578RUSB. Jak wyciągniesz radio to za nim jest spora dziura, gdzie mozna schować zwrotnice (moje się zmieściły bez problemu). wszystko gra całkiem ładnie ale żeby wykorzystać pełną moc radia trzeba zmodyfikować jego zasilanie, czyli zastosować oddzielną instalację bo fabryczna nie wyrabia przy głośnym słuchaniu. A jak chcesz rozwiązań bardziej profesjonalnych to zapytaj "kotomi'ego" .... powodzenia |
|
|
|
 |
12andi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi sigma
Kraj/Country: Austria
|
Wysłany: 15-04-2012, 16:20
|
|
|
Czyli mam rozumiec,ze gwizdki miales juz zamontowane w miejscu zaslepek na desce?a powiec mi,ile kosztowaly Cie te glosniki? |
_________________ 12andi |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2012, 20:08
|
|
|
gwizdki miałem ale raczej poprzedni właściciel je wstawiał. .... przód i tył + zwrotnice ok. 400 zł (oczywiście używane) |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Paź 2008 Posty: 631 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 21-04-2012, 18:39
|
|
|
Czy fabryczny przedni zestaw głośników ma zwrotnice ? |
_________________ Były: Galant e55 '94, Sigma Kombi '93
 |
|
|
|
 |
bubek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2012, 21:34
|
|
|
raczej nie ma, nie są to głośniki klasy BOSE |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2012, 07:47
|
|
|
bubek napisał/a: | raczej nie ma, nie są to głośniki klasy BOSE |
Raczej niemożliwe, żeby japońcy taką lipę odwalili. Z drugiej strony co się nie robi dla większego zarobku.
[ Dodano: 25-04-2012, 05:45 ]
A jednak lipa, zwrotnicy brak. |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 28-04-2012, 10:32
|
|
|
Hej. Ja przerabiałem temat głośników i, że tak powiem dośc dogłębnie. U mnie w tych zaslepkach były gwizdki o ile pamietam Clariona. Clariony jednodrożne papierowe ( 13 cm) były zamontowane tez w drzwiach. Wymieniłem instalację do wszystkich głosników w samochodzie. Wbrem pozorom wymiana kabli na gwizdkach nie jest aż taka skomplikowana. Ja nic nie rozbierałem.
Jeśli chodzi o wymiane głośników w sigmie. Moim zdaniem jest to dośc wdzięczne autko. Wymiana głośników nie sprawia żadnych problemów. Przy wstawianiu większych głosników nie ma potrzeby ingerowac w konstrukcje drzwi. Zastosowanie dystansów pod głośniki tez nie stanowi problemu - tapicerka po ponownym zamontowaniu jest w wystarczjącej odległości od blachy drzwi, więc głośnik pracuje bez problemów. Fabryczne otwory na głosniki pozwalają na zamontowanie głosnika z dośc duzym magnesem. Masz więc pole do popisu .
Zastanów sie na zamontowaniem jakiegoś odseparowanego zestawu w tylne drzwi. Myśle, że da lepszy efekt niż montaz w tylej półce. Oczywiście będzie to bardziej pracochłonne.
A tak w ogóle to zapakuj jakiś wzmacniacz i wygłusz autko
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2012, 13:35
|
|
|
Już zamontowałem w drzwiach Hertz DSK130 + wytłumienie drzwi matami. Efekt zadowalający. Głośniki wysokotonowe zostawiłem fabryczne. W półce nic nie zamontuje ponieważ mam kombi. |
_________________ Były: Galant e55 '94, Sigma Kombi '93
 |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 29-04-2012, 07:49
|
|
|
Ja też mam kombi. Głośniki w dachu zasilane są bezpośrednio ze źródła, a reszta ze wzmacniaczy. Jeśli chodzi o głosniki w drzwiach to zamontowałem 165 mmm zestaw odseparowanyz realtywnie dużymi magnesami. Weszły bez problemów . Natomiast zwrotnice mam pod fotelami.
mazda10000 napisał/a: | z jednej strony fajnie grają, ale z drugiej jest dysproporcja między głośnością z przodu i z tyłu. Jak jadę z kimś kto siedzi z tyłu i włączę radio to z komunikacją robi się średnio | . Większość odtwarzaczy posiada taka funkcje jak "fader". Mozesz sobie tym regulować siłe dźwięku na tylnych i przednich głosnikach. Można tym zdecydowanie poprawić jakośc komunikacji
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Wrz 2010 Posty: 593 Skąd: Szczecin/Gdańsk
|
Wysłany: 29-04-2012, 12:00
|
|
|
No masz rację. Z tym że jak zostawisz fabryczne z przodu a z tyłu dasz lepsze, to jakość dźwięku z tyłu będzie dużo lepsza niż z przodu. Nie mówiąc już o tym, że nawet jak to zrównasz, to z przodu będzie charczeć bo głośniki nie wyrobią, ja dasz trochę głośniej |
|
|
|
 |
adpiekar
Forumowicz
Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
|
Wysłany: 10-10-2012, 09:31
|
|
|
Nie wiecie czy trzeba przy wymianie z przodu głośników rozbierać całą tapicerkę drzwi ? Czy wystarczy wydłubać maskownicę w drzwiach. ? |
|
|
|
 |
t0m3k
Mitsumaniak
Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 956 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 10-10-2012, 09:35
|
|
|
maskownica chyba jest przykręcona od srodka tak mi sie przynajmniej wydaje więc cały boczek musisz zdjąc |
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3559 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 10-10-2012, 12:04
|
|
|
Trzeba ściągnąć, całą tapicerkę drzwi. |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
|