Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Jakie felgi stal czy alu oraz jakie opony kup
Autor Wiadomość
thefirm 
Forumowicz

Auto: Cari 1,8 GDI '00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-04-2012, 10:04   [Cari 1.8 GDI] Jakie felgi stal czy alu oraz jakie opony kup

Witajcie
Niestety moja Cari nie miała letnich opon więc stoję przed zakupem.
Na Allegro wyboru dużego nie ma jeżeli chodzi o felgi co Cari.

Warto waszym zdaniem kupić używane alu za ok 6-7stówek? Czy lepiej za 4stówki kupić używane stalówki? Co do opon Dębica Passio 2 da radę "195/65R15"?

Zastanawiam się na co zwrócić uwagę przy zakupie felg - wiadomo rozstaw śrub 4 x 114,3.
A co z czynnikiem ET 44 (czyli wysunięcie) Czy mogę kupić felgi z innego auta R15 o takim samym rostawie 4x114,3 ale innym ET np ET 45 czy ET42 ?
Duży wpływ ma otwór centrujący ? Nie wszyscy sprzedający go podają.

Oraz chciałem zapytać o : 6J15 - jest to szerokość? Zatem czy moze być troszkę inna (wiadomo w granicach rozsądku).

Pozdrawiam i dzięki za odpis, trzeba na dniach zamówić koła.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-04-2012, 10:14   

Otwór centrujący jest bardzo ważny, w Carismie ma średnicę 67,2mm. Jeśli będzie mniejszy, to felgi nie założysz a jeśli będzie za duży to koła mogą mieć bicia gdyż nie da się ich dokładnie ustawić na samych szpilkach. Jeśli otwór centrujący jest zbyt mały, to można go roztoczyć a jeśli jest za duży, to można użyć pierścieni centrujących. ET taki jak podałeś spokojnie podejdzie.
Ja na zimówki kupiłem stalówki od hondy z otworem 65mm który powiększył mi tokarz. Cztery felgi wraz z przesyłką i przetoczeniem wyszły mnie 200zł więc czasem warto się pobawić. Jeśli masz felgi stalowe i dokupisz aluminiowe, to będziesz musiał dokupić też nakrętki do felg aluminiowych.
6J15 oznacza szerokość 6 cali i średnicę 15cali.
ET jest podawany w mm więc parę mm w jedną czy w drugą stronę nie robi wielkiej różnicy.

Kuki86r 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Wysłany: 25-04-2012, 12:17   

Jeżeli się zdecydujesz na alusy używane przede wszystkim sprawdź na wulkanizacji czy są proste. Jeżeli są walnięte to prostowanie felgi kosztuje około 60 zł za jedną:/

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 25-04-2012, 13:30   

Niedawno kupiłem alufelgi na allegro i jestem zadowolony.

Co prawda dwie z opon okazały się być uszkodzone (nierówno wytarte) ale sprzedawca sam zaproponował "rekompensatę" i jestem zadowolony.

Dwie na pewno są proste... co do dwóch pozostałych, to takiej pewności na 100% nie mam :roll:

Po zakupie konieczne było wyważenie i zmiana ciężarków - poprzednie zawadzały o zacisk hamulcowy.

Ogólnie myślę, że jest w porządku... tylko te dwie opony trzeba jeszcze dokupić, no ale za te pieniądze to i tak bardzo dobrze. W sumie kosztowało to 600zł + wyważenie 45zł + nakrętki ok. 120zł.

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 25-04-2012, 22:09   

opona 195/65r15 bedzie miała za wysoki profil i obwód co spowoduje przekłamywanie predkosciomierza oraz problemy z pelnym skretem kół, powinny byc opony 195/60r15.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 25-04-2012, 23:19   

thefirm napisał/a:
Czy lepiej za 4stówki kupić używane stalówki?

chyba z oponami jeszcze one... bo same stalówki to bankowo nie są tyle warte.

thefirm 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2012, 01:49   

Panowie, co myślicie o tych kołach (alusy + opony)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2283267331
Wiadomo opony używki ale porządne.
Co do alusów są po prostu piękne.
Kupiłem i jutro mają mi przyjść.
Nie były wyważane - zatem udam się na wulkanizację.

Również mam pytanie co muszę dokupić do nich śruby mocujące - ale jakie? jakie wymiary?
Czy takie będą dobre?
http://allegro.pl/tuv-nak...2280577573.html

Auto kupiłem na zimówkach R15 195/R60

Pozdrawiam i dzięki za odpis.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2012, 06:10   

Wymiar 12x1,5 i najlepiej pełne. Te z aukcji chyba powinny pasować.

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2012, 07:34   

Widziałem te alufelgi i sam miałem je kupić, ale wybrałem inne i u innego sprzedawcy.
Tutaj za komplet z dostawą mamy cenę 1050zł. Jak dla mnie, to za drogo. Ja kupiłem swoje za 600zł :roll: Co prawda dwie opony są do wymiany, ale używane można spokojnie znaleźć za mniej niż 100zł. Poza tym te mi się nie podobały :P
Ja mam takie: Allegro

Co do nakrętek, to mam pytanie... czy do felg aluminiowych powinny być nakrętki z podkładkami czy ze stożkiem? Spotykałem się z różnymi opiniami na ten temat i nie wiem. Obecnie mam zamontowane pełne ze stożkiem i wydaje się, że wszystko jest w porządku.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2012, 07:45   

Faraday, wszystko zależy od felg.

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 26-04-2012, 09:43   

Tak jak napisał kolega wyżej wszystko zależy od felgi. Najlepiej widzieć jakie są otwory, bo moga być płaskie albo stożkowe. Możesz też spytać sprzedającego jakie nakrętki przysługują.

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2012, 10:00   

No to chyba złe nakrętki zakupiłem :(

Otwory są płaskie, a nakrętki - stożek.

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 26-04-2012, 11:08   

Mam u siebie oryginalne felgi alu do Carismy i nakrętki od nich pasują zarówno do tych felg alu jak i stalówek. Zakończone są stożkiem, który dociska stalówki, ale nieco wyżej mają podkładkę, która służy właśnie do dociskania tych felg alu. Oczywiście do stalówek i tak kupiłem osobne nakrętki, aby tych nie niszczyć, ale jakby co to pasują :)

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 26-04-2012, 18:35   

To zależy jakie są gniazda w feldze.Są 3 rodzaje gniazd: płaskie, stożki lub kule (sferyczne).Z tego co się orientuje to do oryginalnych alu powinny być płaskie.Ja u siebie inne mam do alu i inne do stalówek.

thefirm 
Forumowicz

Wysłany: 27-04-2012, 17:54   

Faraday napisał/a:
Widziałem te alufelgi i sam miałem je kupić, ale wybrałem inne i u innego sprzedawcy.
Tutaj za komplet z dostawą mamy cenę 1050zł.

Mimo iż pół Polski od sprzedawcy, koszt wyszedł 800+30zł kurier :)

Panowie, stoi sprzęcik już na nowych felgach - dokupiłem na miejscu nakrętki, jest jeden problem - ułamana była jedna śruba/szpila i nakrętki nie dało rady wkręcić...
Jaki rozmiar śruby kupić? I jak wygląda wymiana? Kilka minut czy trzeba rozkręcać całość żeby wstawić nową śrubę w miejsce ułamanej?
Tutaj foto felgi bez nakrętki:

Tutaj prawidłowe:

Pozdrawiam dzięki za odpis, stary znajomy mechanik zrobi mi to tylko mam się dowiedzieć czy trzeba rozbierać wszystko czy tylko wybić i wbić nową śrubę.

Dzięki.

[ Dodano: 28-04-2012, 11:47 ]
Panowie pozwolę sobie podbić - prosiłbym o odpis jak ktoś wie jak z tą śrubą.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu