Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
klima
Autor Wiadomość
loniek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-05-2012, 13:55   klima

Pytanko.Czy mogę założyć klimę do Carismy 1.6 z 95 roku, czy dałoby radę?

Brion 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Wysłany: 02-05-2012, 15:47   

zrobić to można wszystko ale naprawdę nie jest to warte zachodu i według mnie to nie opłaca się taka inwestycja

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 02-05-2012, 18:23   

Z montażem klimy nie ma żadnego problemu, nie wiem dlaczego Borion stwierdził, że nie ma to sensu, roboty trochę jest jednak nie ma jej zbyt wiele, po założeniu wszystko śmiga już drugi rok więc nie widzę problemów. Jak będziesz montował to pisz mogę udzielić pomocy. Wszystko montowałem sam, jedynie nabicie i sprawdzenie szczelności w serwisie od klimy.
PS.
Jeden koleś z forum też montował i był ze mną w kontakcie, mówił, że założył i wszystko działa. Powodzenia.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39942
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36242
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=62656

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 02-05-2012, 18:58   

Jeśli zamierza się autem pojeździć dłużej i ma na zbyciu trochę czasu i trochę zdolności manualnych posiada to można się bawić, ale jeśli masz w niedalekiej przyszłości zmienić wozidełko to nie inwestuj bo żal Ci będzie nakładów poniesionych przy tej operacji.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

remi 
Forumowicz

Wysłany: 02-05-2012, 19:10   

trochę zgadzam się z i9i, jednak jeśli lubisz sobie pogrzebać w aucie to myślę, że warto. W dzisiejszych czasach ciężko jest sprzedać auto bez klimy, więc poniesione koszty klimy odwzajemnia się przy sprzedaży auta (nie mówię , że się zwrócą jednak zawsze łatwiej auto sprzedać).
Dzisiaj nie wyobrażam sobie auta bez klimy!!!

loniek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v
Wysłany: 02-05-2012, 20:04   

Raczej pojeżdżę sobie dłużej:) Pasuje mi , dobrze mi się jeździ , poza tym nie potrzebuje lepszej furki:) Dzieki za rady, napiszcie tylko jaki mniej więcej byłby koszt założenia klimy.Pozdrawiam

remi 
Forumowicz

Wysłany: 02-05-2012, 21:57   

z tego co pamiętam to wszystko jest w podanych linkach.
-Zakup kompletnej klimy ? ?? ja kupiłem za 500 zł + przesyłka (musisz popatrzeć na allegro)
- założenie 0,00 pln chyba że ktoś będzie ci pomagał za kasę
- nowy osuszacz- ja dałem 80 zł
- osuszenie układu, sprawdzenie szczelności, nalanie kontrastu, nalanie oleju, nabicie czynnika - koszt ??? ale sądzę, że w 250 się zamkniesz, może taniej, ja trochę po znajomości dałem 180 zł, jednak i tak musiałem pojechać na osuszenie układu itp więc doszło mi 70 zł.
Z doświadczenia moge poradzić, że lepiej pojechać do renomowanego zakładu który potrafi to robić bo inaczej możesz mieć jakieś problemy.
Podane ceny ja płaciłem i dotyczą kupienia sprawnej klimy, nie kupowałem żadnych dodatkowych rzeczy. Swoją klime nawet udało mi się odpalić na starym (przyłanym razem z klimą) osuszaczem. Osuszacz kupiłem w tamtym roku i dopiero teraz go założyłem. Klima na starym osuszaczu chodziła przez całe wakacje i nie było z nią problemów.
Jeśli chodzi o czas założenia klimy to dzisiaj dla mnie to jeden dzień, wtedy zakładałem dwa dni (dwa wieczory), jeden przeznaczyłem na komorę silnika a drugi wewnątrz auta.
Właśnie wszedłem na allegro i jest tylko jedna klima za 999 zł. Fakt idzie lato, ja swoją klimę kupiłem na jesieni - wtedy były tańsze.

Odpowiedz do tematu