|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
klima |
Autor |
Wiadomość |
loniek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-05-2012, 13:55 klima
|
|
|
Pytanko.Czy mogę założyć klimę do Carismy 1.6 z 95 roku, czy dałoby radę? |
|
|
|
 |
Brion
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: 02-05-2012, 15:47
|
|
|
zrobić to można wszystko ale naprawdę nie jest to warte zachodu i według mnie to nie opłaca się taka inwestycja |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 02-05-2012, 18:58
|
|
|
Jeśli zamierza się autem pojeździć dłużej i ma na zbyciu trochę czasu i trochę zdolności manualnych posiada to można się bawić, ale jeśli masz w niedalekiej przyszłości zmienić wozidełko to nie inwestuj bo żal Ci będzie nakładów poniesionych przy tej operacji. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
Wysłany: 02-05-2012, 19:10
|
|
|
trochę zgadzam się z i9i, jednak jeśli lubisz sobie pogrzebać w aucie to myślę, że warto. W dzisiejszych czasach ciężko jest sprzedać auto bez klimy, więc poniesione koszty klimy odwzajemnia się przy sprzedaży auta (nie mówię , że się zwrócą jednak zawsze łatwiej auto sprzedać).
Dzisiaj nie wyobrażam sobie auta bez klimy!!! |
|
|
|
 |
loniek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v
|
Wysłany: 02-05-2012, 20:04
|
|
|
Raczej pojeżdżę sobie dłużej:) Pasuje mi , dobrze mi się jeździ , poza tym nie potrzebuje lepszej furki:) Dzieki za rady, napiszcie tylko jaki mniej więcej byłby koszt założenia klimy.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
Wysłany: 02-05-2012, 21:57
|
|
|
z tego co pamiętam to wszystko jest w podanych linkach.
-Zakup kompletnej klimy ? ?? ja kupiłem za 500 zł + przesyłka (musisz popatrzeć na allegro)
- założenie 0,00 pln chyba że ktoś będzie ci pomagał za kasę
- nowy osuszacz- ja dałem 80 zł
- osuszenie układu, sprawdzenie szczelności, nalanie kontrastu, nalanie oleju, nabicie czynnika - koszt ??? ale sądzę, że w 250 się zamkniesz, może taniej, ja trochę po znajomości dałem 180 zł, jednak i tak musiałem pojechać na osuszenie układu itp więc doszło mi 70 zł.
Z doświadczenia moge poradzić, że lepiej pojechać do renomowanego zakładu który potrafi to robić bo inaczej możesz mieć jakieś problemy.
Podane ceny ja płaciłem i dotyczą kupienia sprawnej klimy, nie kupowałem żadnych dodatkowych rzeczy. Swoją klime nawet udało mi się odpalić na starym (przyłanym razem z klimą) osuszaczem. Osuszacz kupiłem w tamtym roku i dopiero teraz go założyłem. Klima na starym osuszaczu chodziła przez całe wakacje i nie było z nią problemów.
Jeśli chodzi o czas założenia klimy to dzisiaj dla mnie to jeden dzień, wtedy zakładałem dwa dni (dwa wieczory), jeden przeznaczyłem na komorę silnika a drugi wewnątrz auta.
Właśnie wszedłem na allegro i jest tylko jedna klima za 999 zł. Fakt idzie lato, ja swoją klimę kupiłem na jesieni - wtedy były tańsze. |
|
|
|
 |
|
|