|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA2A/W 2.0] Generalny remont silnika |
Autor |
Wiadomość |
eddisson
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-06-2012, 20:10 [EA2A/W 2.0] Generalny remont silnika
|
|
|
Witam,
Mam dość spore ała w moim EA2A.
Spaliła mi się panewka korbowodowa i uszkodził korbowód nieco się odkształcając.
I tu prośba do wszystkich co mają sensowne pojęcie.
Co wymienić a co zostawić stare, co zrobić przy okazji bo nie wielki koszt i jakie części kupować a jakich omijać?
Analizowałem temat nie raz i najbardziej opłaca mi się remont zgrubnie wyliczając 1500zł na części.
Proszę o pomoc i będę za nią bardzo wdzięczny.
Mam już:
- wał; prosty, wyważony i wymiarowy,
- korbowód z tłokiem od Pajero czy L300 (numery części się zgadzały więc brałem) |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 13-06-2012, 22:13
|
|
|
Za ok 1000 zł kupisz motor ze sprawdzonego zródła , jak cos to mogę popytać |
Ostatnio zmieniony przez deejay 13-06-2012, 23:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-06-2012, 23:16
|
|
|
eddisson napisał/a: | Co wymienić | pompę oleju, bo na 99% to jej wina - znam już 1 taki przypadek, że nagle z silnika (tego 2.0) zrobiła się sieczkarnia i padła pompa a w efekcie zeszła panewka drugiego cylindra |
|
|
|
 |
eddisson
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A
|
Wysłany: 14-06-2012, 10:29
|
|
|
deejay napisał/a: | Za ok 1000 zł kupisz motor ze sprawdzonego zródła , jak cos to mogę popytać |
Jak coś to proszę daj znać na PW.
Tylko wolał bym be ten silnik nie był "goły" bo to znów koszty.
Idealnie by było jak bym mógł go od razu wkładać do budy bez dokręcania brakujących czujników, pomp itd.
Krzyzak napisał/a: | eddisson napisał/a: | Co wymienić | pompę oleju, bo na 99% to jej wina - znam już 1 taki przypadek, że nagle z silnika (tego 2.0) zrobiła się sieczkarnia i padła pompa a w efekcie zeszła panewka drugiego cylindra |
Tu było większe ała. Prawdopodobnie miska była walnięta od dołu i uszkodziło wał. Przeciwwaga na pierwszym cylindrze jest "wyważana" szlifierką kontową...
Mnie także panewka na drugim cylindrze spaliła le to raczej przez to właśnie "naprawianie". Nawet balans na pompie oleju był obrócony więc ktoś kto to robił nawet rozrządu nie potrafił założyć. |
|
|
|
 |
|
|