|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Akumulator siada? |
Autor |
Wiadomość |
liryQ
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-06-2012, 00:05 Akumulator siada?
|
|
|
Witam,
ostatnio miałem problemy z radiem które samo mi się włączało i wyłączało jakby jakieś zwarcie było. Wkładając radio przepalił się bezpiecznik od radia i lampki oraz jak chce włączyć światła przeciwmgłowe to tylko chwile mrugną i nie działają.
Jakby tego było mało rozładował się akumulator więc go naładowałem (bezpieczników jeszcze nie wymieniłem) podłączyłem i od tamtego czasu przy włączaniu silnika resetuje mi się przejechany dystans km (tak jakbym odłączał i podłączał aku). Przy wyłączaniu silnika słychać takie piszczenie ale nie wiem czy to w ogóle ma coś wspólnego.
Jak wrzucam na 'luz' to ma problemy z obrotami ale nie gaśnie tylko troche przygasają światła licznika.
Trochę tego jest, mam nadzieję że ktoś pomoże
Z góry dzięki! |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-06-2012, 23:24
|
|
|
Do wymiany bezpiecznik pod maską, prawdopodobnie w żółtej ramce, jeden z tych dwóch, napewno 10A.
EDIT: Wygląda na to, że w Colcie jest jeden, wsuwany w tą żółtą ramkę. Sprawdź go.
http://allegro.pl/mitsubi...2392712647.html |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 19-06-2012, 16:36
|
|
|
Hugo - a orientujesz co to jest za część w prawym dolnym rogu ?
Oznaczenie - akumulator , wygląda jak przekaźnik , tylko troszkę większy od pozostałych.
Zainteresowałem się tym bo zauważyłem że się grzeje - a to nie wróży długiej wytrzymałości.
Z tego co pamiętam to ma 2 styki więc to nie przekaźnik ,styki czyste .
liryQ : Ja bym jeszcze posprawdzał styki , szczególnie na klemach .
Między akumulatorem a filtrem powietrza masz śrubę na klucz 13 która łączy do masy auta przewód "-" akumulatora oraz około 5 innych kabelków .
Zeskrob osad papierem ściernym lub czymś ostrym z obu stron każdą końcówkę kabla
i daj nową śrubę , na końcu nasmaruj smarem miedzianym albo wazeliną techniczną , aha gwint śruby też nasmaruj .
Nie wiem czy to to ale jak nie było ruszane nigdy to pewnie będziesz mieć zardzewiałą śrubę i zaśniedziałe końcówki .
U mnie po wyczyszczeniu światła nie przygasają już . |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-06-2012, 23:21
|
|
|
krzysieg napisał/a: | Hugo - a orientujesz co to jest za część w prawym dolnym rogu ? | Niestety nie wiem. |
|
|
|
 |
liryQ
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt
|
Wysłany: 20-06-2012, 01:23
|
|
|
Byłem u faceta i zmierzył napięcie, wyszło na to, że aku siada i trzeba nowe kupić.
Jutro założę i dam znać czy pomogło.
Dzięki za rady
[ Dodano: 20-06-2012, 17:34 ]
Po wymianie aku wszystko ok |
|
|
|
 |
|
|