Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
demontaż skrzyni biegów
Autor Wiadomość
wloski 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2012, 00:20   demontaż skrzyni biegów

Panowie może ktoś wie jak zabrać sie do zdjęcia skrzyni biegów co trzeba odkręcić żeby ją wyjąc bez problemu ,wiem ze półosie trzeba zdemontować tylko nie wiem jak ,proszę o pomocą jet to DID

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 29-06-2012, 01:29   

Z którego roku jest ta carisma? Trzeba poodpinać wszystkie przewody idące do skrzyni, pościągać wszystko co jest ponad skrzynią i odkręcać śruby po kolei przy silniku. Półosie mogą być przykręcane do obudowy skrzyni, mogą być na kołkach rozporowych, albo też po prostu zatrzaśnięte w skrzyni bez jakiegoś zabezpieczenia.
Pytam o rok bo w carismach DID montowane były dwa typy skrzyń biegów. We wcześniejszych latach francuskie, a później (od 2001 albo 2002 roku) najprawdopodobniej japońskie (na linki, więc wydaje mi się że już nie francuskie). Takie skrzynie przynajmniej widziałem w dwóch carismach DID.

wloski 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-06-2012, 06:24   

jest to carisma z 2003 roku 102 koniki ,a jak są tam te linki to czy przy wyjęciu skrzyni muszę je po odpinać? ,żeby zeszła no chyba że mówisz o linkach do zmiany biegów to normalne i dodam jeszcze ,ze ja nie chce rozbierać skrzyni ja ją che porostu wyjąć żeby dostać się do sprzęgła

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 29-06-2012, 23:33   

Generalnie musisz odpiąć wszystko co jest podpięte do skrzyni, silnik podwiesić na czymś, a później odkręcać śruby mocujące skrzynie. Trzeba odkręcić poduszki od skrzyni (prawdopodobnie 3 sztuki).

wloski 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-06-2012, 16:14   

to to wiem ze wszystko trzeba odpiąć ,a może ktoś życzliwy powie czy łatwiej jest wyjąc półoś z przegubu czy łatwiej będzie odkręcić cały przegub z półosią ,,mówie o przegubach przy kole ,zamierzam zdjąć całą skrzynie z półosiami

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 03-07-2012, 21:33   

Moim zdaniem łatwiej zdecydowanie wyjąć cały przegub z półosią. Odpinanie przegubu zewnętrznego, zwłaszcza gdy półoś siedzi jeszcze w skrzyni jest niewygodne. A tak, po prostu odkręcasz nakrętkę piasty, potem odkręcasz dwie śruby mocujące zwrotnicę do amortyzatora i następnie odchylasz zwrotnicę. Wtedy masz już dostęp do całej półosi.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 03-07-2012, 21:46   

Zawsze możesz wypiąć Macphersona ze sworznia i końcówki drążka, szarpnąć za przegub wewnętrzny i wyskoczy ze skrzyni, owiniesz szmatką i podwiesisz. Przy skrzyni nie będą dyndać i będzie pretekst do wymiany oleju i uszczelniaczy przy okazji.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

Odpowiedz do tematu