Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobór liny kinetycznej do Pajero III
Autor Wiadomość
Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-07-2012, 08:10   

rus_one napisał/a:
Szczególnie jak szarpiący jedzie parchem na 35 calowym simeksie.

Patrol waży 2-2,2 tony. Pajero III waży 2 tony (mowa o względnie fabrycznych samochodach). 35 calowe simeksy wiele tu nie zmienią. Nie wydaje mi się, żeby różnica mas była na tyle duża, aby spowodować rozerwanie wyciąganego samochodu.

Ponadto- czym innym są oderwane podłużnice czy też wyrwany przód w Niwie (bo ktoś przyczepił kinetyka do zderzaka...) od rozerwania samochodu o konstrukcji samonośnej.
Trzeba odróżnić usterki wynikające ze złego zamocowania kinetyka i/lub stanu technicznego samochodu od ogólnej właściwości pojazdów nie wyposażonych w ramy, których (według Ciebie) nie powinno się wyciągać liną kinetyczną.
Wyrażaj się precyzyjniej, to nie będzie wątpliwości :)

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 12-07-2012, 22:24   

Nie czepiajcie się rus_one on z Krotoszyna , nagada coś Wachowiakowi i kto będzie nasze pompy naprawiał :mrgreen:

rus_one 
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Wysłany: 15-07-2012, 09:15   

Nawet nie umiecie miejscowości odczytać...

Co z tego że nie dosłownie się rozerwal. Chciałbyś żeby ci podłużnice popękały w tym błyszczącym cacuszku? Obstawiam że nie.

O simexach mówiłem pod kątem przyczepności w terenie więc zarazem predkości szarpiącego auta.

Nie napisałem że nie powinno się wyciągać, a szarpać.

Rozerwany to rozerwany. Co za różnica czy dosłownie na dwie części czy "tylko" podłużnice? Złom to złom. Oczywiście w Polsce się naprawi i sprzeda...

I jeszcze raz o tym "z głową"- zawsze jeździsz z ekipą która dba o twój samochód?

Tyle ode mnie. Wy i tak wiecie lepiej :twisted:

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Uploaded with ImageShack.us

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 15-07-2012, 11:07   

Nie napinaj się kolego. Napisałeś, że samochodów o konstrukcji samonośnej (w tym Pajero III) nie można wyciągać za pomocą liny kinetycznej, ze względu na to, że samochód może ulec rozerwaniu. Polecasz używanie wyciągarki/tirfora.

Na argumenty, że nie można generalizować, gdyż konstrukcja Pajero III jest mocna, a przypadki uszkodzenia samochodu najczęściej wynikają z jego stanu technicznego i/lub nieprawidłowej techniki wyciągania zaczynasz przedstawiać argumenty o "błyszczących cacuszkach" oraz "ja wiem lepiej".

Ja z tezą postawioną przez Ciebie po prostu się nie zgadzam, uważam że jest ona błędna i nie ma podstaw merytorycznych. Tak jak Ty twierdzisz, że widziałeś rozerwane Niwy, tak ja twierdzę, że widziałem wyciągane PIII, które nie odniosły żadnych uszkodzeń.

rus_one 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2012, 21:32   

Uszkodzenia nie powstają od jednego szarpnięcia. Tu się zgadzam. Chciałem koledze naświetlić czym się może skończyć agresywne szarpanie kinetykiem. Nie ja zacząłem się napinać.

ps. jak dla mnie PIII jest błyszczącym cacuszkiem którego szkoda targać w teren, i napisałem że to WY wiecie lepiej.

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 17-07-2012, 15:56   

Mój już nie jest błyszczącym cacuszkiem i mówił mi na ucho, że uwielbia taplać się w błotku :mrgreen:

rus_one 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2012, 18:46   

To tylko moja subiektywna opinia :mrgreen:

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 17-07-2012, 23:04   

siersciunio napisał/a:
Nie czepiajcie się rus_one on z Krotoszyna , nagada coś Wachowiakowi i kto będzie nasze pompy naprawiał :mrgreen:

Oj sorki późno :rolleyes: było :)

Odpowiedz do tematu