Dobór liny kinetycznej do Pajero III |
Autor |
Wiadomość |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-07-2012, 08:10
|
|
|
rus_one napisał/a: | Szczególnie jak szarpiący jedzie parchem na 35 calowym simeksie.
|
Patrol waży 2-2,2 tony. Pajero III waży 2 tony (mowa o względnie fabrycznych samochodach). 35 calowe simeksy wiele tu nie zmienią. Nie wydaje mi się, żeby różnica mas była na tyle duża, aby spowodować rozerwanie wyciąganego samochodu.
Ponadto- czym innym są oderwane podłużnice czy też wyrwany przód w Niwie (bo ktoś przyczepił kinetyka do zderzaka...) od rozerwania samochodu o konstrukcji samonośnej.
Trzeba odróżnić usterki wynikające ze złego zamocowania kinetyka i/lub stanu technicznego samochodu od ogólnej właściwości pojazdów nie wyposażonych w ramy, których (według Ciebie) nie powinno się wyciągać liną kinetyczną.
Wyrażaj się precyzyjniej, to nie będzie wątpliwości |
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-07-2012, 22:24
|
|
|
Nie czepiajcie się rus_one on z Krotoszyna , nagada coś Wachowiakowi i kto będzie nasze pompy naprawiał |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 15-07-2012, 09:15
|
|
|
Nawet nie umiecie miejscowości odczytać...
Co z tego że nie dosłownie się rozerwal. Chciałbyś żeby ci podłużnice popękały w tym błyszczącym cacuszku? Obstawiam że nie.
O simexach mówiłem pod kątem przyczepności w terenie więc zarazem predkości szarpiącego auta.
Nie napisałem że nie powinno się wyciągać, a szarpać.
Rozerwany to rozerwany. Co za różnica czy dosłownie na dwie części czy "tylko" podłużnice? Złom to złom. Oczywiście w Polsce się naprawi i sprzeda...
I jeszcze raz o tym "z głową"- zawsze jeździsz z ekipą która dba o twój samochód?
Tyle ode mnie. Wy i tak wiecie lepiej |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-07-2012, 11:07
|
|
|
Nie napinaj się kolego. Napisałeś, że samochodów o konstrukcji samonośnej (w tym Pajero III) nie można wyciągać za pomocą liny kinetycznej, ze względu na to, że samochód może ulec rozerwaniu. Polecasz używanie wyciągarki/tirfora.
Na argumenty, że nie można generalizować, gdyż konstrukcja Pajero III jest mocna, a przypadki uszkodzenia samochodu najczęściej wynikają z jego stanu technicznego i/lub nieprawidłowej techniki wyciągania zaczynasz przedstawiać argumenty o "błyszczących cacuszkach" oraz "ja wiem lepiej".
Ja z tezą postawioną przez Ciebie po prostu się nie zgadzam, uważam że jest ona błędna i nie ma podstaw merytorycznych. Tak jak Ty twierdzisz, że widziałeś rozerwane Niwy, tak ja twierdzę, że widziałem wyciągane PIII, które nie odniosły żadnych uszkodzeń. |
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-07-2012, 21:32
|
|
|
Uszkodzenia nie powstają od jednego szarpnięcia. Tu się zgadzam. Chciałem koledze naświetlić czym się może skończyć agresywne szarpanie kinetykiem. Nie ja zacząłem się napinać.
ps. jak dla mnie PIII jest błyszczącym cacuszkiem którego szkoda targać w teren, i napisałem że to WY wiecie lepiej. |

|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 17-07-2012, 15:56
|
|
|
Mój już nie jest błyszczącym cacuszkiem i mówił mi na ucho, że uwielbia taplać się w błotku |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-07-2012, 18:46
|
|
|
To tylko moja subiektywna opinia |

|
|
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-07-2012, 23:04
|
|
|
siersciunio napisał/a: | Nie czepiajcie się rus_one on z Krotoszyna , nagada coś Wachowiakowi i kto będzie nasze pompy naprawiał |
Oj sorki późno było |
|
|
|
 |
|