[Cari 1.6] Czujnik otwierania drzwi |
Autor |
Wiadomość |
amp
Mitsumaniak 1337

Auto: Carisma 1.6 4G92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-08-2012, 17:33 [Cari 1.6] Czujnik otwierania drzwi
|
|
|
Cześć. Mam pytanko, ponieważ przy otwarciu drzwi kierowcy na desce rozdzielczej nie pokazuje się światełko, że są drzwi otwarte. Początkowo chciałem podmienić ten czujnik na którykolwiek z innych drzwi jednak w tamtych wygląda on zupełnie inaczej - ktoś może mi wytłumaczyć czemu? Byłem na szrocie i wyciągnąłem od carismy ten czujnik jednak też on nie działa i swoją drogą tamta carisma też tak miała, że trzy czujniki takie same, a ten od kierowcy inny. Ktoś wie co może być tego przyczyną? Chodzi mi o to, że ustawiłem sobie lampkę, że zapala się przy otwieraniu drzwi (dzięki xluki) i łapie wszystkie drzwi tylko nie tych od kierowy. Pozdrawiam |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-08-2012, 17:56
|
|
|
Czujnik od kierowcy jest inny bo ma dwa obwody: włącznik lampki i sygnalizacja zostawienia włączonych świateł. Pozostałe tego nie mają.
Taki jest od pasażera:
http://allegro.pl/mitsubi...2464422314.html
Taki pozostałe drzwi:
http://allegro.pl/mitsubi...2464422029.html
Aukcje pierwsze z brzegu .
Możesz sprawdzić czy to wina krańcówki odepnij krańcówkę i dotykając najpierw jednym kablem do masy auta to powinna zapalić się lampka a jak dotkniesz drugim to powinien odezwać się sygnał pozostawienia włączonych świateł.
EDIT:
Wpisz w szukajkę "krańcówka" było już sporo tematów na ten temat. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
amp
Mitsumaniak 1337

|
Wysłany: 01-08-2012, 20:11
|
|
|
Bizi78, już ogarnąłem i świeci - dzięki za pomoc z tym, że pierwszy kabel jest odpowiedzialny za włączenie lampki, a drugi za automatyczne zamykanie drzwi jeżeli ich nie otworzę, a nie od sygnalizacji zostawienia włączonych świateł. Nie wiem jak w innych carismach, ale moja ze Skandynawii ma ten system, że nie da się wyłączyć świateł.
W skrócie jeżeli ktoś miałby taki sam problem: odciąłem tą całą czujkę i podmieniłem ją za tą od drzwi pasażera (oczywiście kupiłem drugą, a nie odciąłem tamtą od pasażera:P) pominąłem ten kabelek od automatycznego zamykania drzwi (jasnozielony kabel).
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze. |
_________________ Moja Cari
 |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 01-08-2012, 20:14 Re: Czujnik otwierania drzwi
|
|
|
amp napisał/a: | Cześć. Mam pytanko, ponieważ przy otwarciu drzwi kierowcy na desce rozdzielczej nie pokazuje się światełko, że są drzwi otwarte. Początkowo chciałem podmienić ten czujnik na którykolwiek z innych drzwi jednak w tamtych wygląda on zupełnie inaczej - ktoś może mi wytłumaczyć czemu? Byłem na szrocie i wyciągnąłem od carismy ten czujnik jednak też on nie działa i swoją drogą tamta carisma też tak miała, że trzy czujniki takie same, a ten od kierowcy inny. Ktoś wie co może być tego przyczyną? Chodzi mi o to, że ustawiłem sobie lampkę, że zapala się przy otwieraniu drzwi (dzięki xluki) i łapie wszystkie drzwi tylko nie tych od kierowy. Pozdrawiam |
wyjmij i wyczysc czujnik (delikatnie otworz go ostrym nozykiem, zeby nie polamac plastikowych zaciskow)
tam sa 4 blaszki z czego 2 sa na stykach (zwykle brudne/zasniedziale) a 2 nieuzywane
przekrec o 90 stopni
brudne blaszki wyczysc
zloz czujnik spowrotem
nastepne 10 lat bedzie dzialac jak nalezy
welcome to mitsubishi sensors |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 01-08-2012, 23:22
|
|
|
amp napisał/a: | Bizi78, już ogarnąłem i świeci - dzięki za pomoc z tym, że pierwszy kabel jest odpowiedzialny za włączenie lampki, a drugi za automatyczne zamykanie drzwi jeżeli ich nie otworzę, a nie od sygnalizacji zostawienia włączonych świateł......... |
Centralny nie zamknie się automatycznie, jeżeli otworzysz, którekolwiek drzwi. Drugi obwód jest od brzęczyka zapalonych świateł. Też mam automat właczający światła, bo mam wersję skandynawską. Widocznie nie znasz wszystkich możliwości tego włącznika, on nie włącza podświetlenia klawiszy klimatronika i w nocy musisz przekręcić włącznik świateł. Po przekręceniu, klawisze klimatronika świecą, panel klimatronika gdy nie dotykasz klawiszy przygasa po 3 sekundach (żeby nie razić po oczach). Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki świecą postojówki, a gdy otworzysz drzwi piszczy brzęczyk. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 02-08-2012, 21:17
|
|
|
A w którym miejscu znajduje się czujnik w bagażniku? Zaczeło mnie to irytować ze się zamyka zamek po otwarciu bagażnika. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-08-2012, 21:41
|
|
|
Zamyka się bo nie otworzyłeś drzwi. Podobno można wyłączyć automatyczne zamykanie, ale ja nie wiem jak. Może są jakieś zworki w sterowniku zdalnego sterowania. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-08-2012, 22:49
|
|
|
W klapie krańcówka znajduje się w zamku. |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-08-2012, 23:31
|
|
|
wichura1 napisał/a: | Zamyka się bo nie otworzyłeś drzwi. |
Po otwarciu bagażnika też nie powinny się zamykać a u mnie się zamykają. plecho1 napisał/a: | W klapie krańcówka znajduje się w zamku. |
tego mogłem się spodziewać, czyli muszę znów sie dostać do zamka. Ech |
|
|
|
 |
amp
Mitsumaniak 1337

|
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-08-2012, 07:55
|
|
|
Mam po obydwu stronach i trzyma się (jak na razie) doskonale mam je dopiero miesiąc. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-08-2012, 00:43
|
|
|
JacekeR, u mnie na początku po otwarciu bagażnika centralny się zamykał i lampka w kabinie świeciła słabiej niż przy otwarciu drzwi. Wyjąłem cały zamek i popsikałem do środka w miejscu gdzie jest krańcówka preparatem do czyszczenia połączeń elektrycznych. Na jakiś czas krańcówka zaczęła działać właściwie ale po pewnym czasie znów przestałą dobrze łączyć. Jak będę miał czas, to spróbuję rozebrać zamek, jeśli się da i wyczyszczę tę krańcówkę. Jeśli uda się to zrobić, to na pewno się tutaj odezwą. |
|
|
|
 |
|