problem ze wspomaganiem |
Autor |
Wiadomość |
jarosław1991
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2010, 19:57 problem ze wspomaganiem
|
|
|
Witam wszystkich kolegów i koleżanki. Mam problem ze wspomaganiem, wogóle przestało działać, działa dopiero dobrze gdy przytrzymam gaz około 4 tys obrotów to wspomaganie działą normalnie, a takto wogóle. Wspomaganie nie działa od momętu gdy wjechałem w zaspę sniegu i włączyłem napęd w teren na 4 koła i załączyłem blokade(tą żeby wszystkei koła jednakowo ciągły) wtedy zaczełem skręcać kierwonica i wyjechałem z tej zaspy, ale zapomniałem wyłaczyć blokade na 4 i po chwili mi wspomaganie przestało działać. Co to może być?? poradźcie. Pozdrawiam
P.S
Mam pytanie z tą blokadą na 4 kołą można ostro skręcać kierownicą czy nie?? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 09-01-2010, 20:00
|
|
|
Padła pompa wspomagania, albo masz mało płynu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 09-01-2010, 22:09
|
|
|
jarosław1991 napisał/a: | Mam pytanie z tą blokadą na 4 kołą można ostro skręcać kierownicą czy nie?? |
na śniegu nie stanowi to żadnego problemu...Po za tym przednia oś nie jest zblokowana-na niej w pełni mechanizm różnicowy działa...Więc to co opisujesz nie miało wpływu na tą awarię-to raczej zbieg okoliczności |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
cabanek-jg
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2.5 TD 93r
|
Wysłany: 21-08-2012, 13:41
|
|
|
chciałem się podpiąć pod temat, co by nie tworzyć nowych. Mi również wspomaganie odmówiło współpracy, ale mam pytanie, czy mogła paść coś innego oprócz pompy? Wymiana pompy nie wydaje się bardzo skomplikowana (chyba że się mylę wtedy naprostujcie), ale nie chciał bym kupować pompy po to aby dowiedzieć się że to jednak nie pompa
Będę wdzięczny za podpowiedzi |
|
 |
Eskapada
Forumowicz
Auto: Pajero L040
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2012 Posty: 58 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 21-08-2012, 19:30
|
|
|
jakie są objawy owego odmówienia współpracy
?? |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 21-08-2012, 22:30
|
|
|
cabanek-jg napisał/a: | czy mogła paść coś innego oprócz pompy? | zerknij tu u kolegi pompa akurat ocalała |
|
|
|
 |
cabanek-jg
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2.5 TD 93r
|
Wysłany: 22-08-2012, 11:37
|
|
|
objawy: brak wspomagania, po wkręceniu silnika na ok. 4000 obrotów wspomaganie nagle wraca, po zjechaniu silnika do standardowych obrotów wspomagania znów nie ma. Wcześniej jeszcze przed awarią przy mocnych skrętach podczas jazdy słyszałem jakiś dziwny dźwięk, po wyprostowaniu kół już go słychać nie było. Niestety tuż przed awarią zauważyłem również, że było trochę mało płynu od wspomagania. Nie wiem ile czasu tak jeździłem, dolałem, a jakiś tydzień później wspomaganie wysiadło. |
|
 |
|