Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprowadzenie auta po wypadku
Autor Wiadomość
Woluś 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 GLSi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2012, 11:36   Sprowadzenie auta po wypadku

Witam serdecznie, moja podróż do Francji nie wyszła jak trzeba... Dojechać gładko się dojechało, gorzej na miejscu. Nie będę się rozpisywał co gdzie jak.
Miałem po prostu dachowanie we Francji, auto raczej do kasacji, silnik co prawda nie ruszony, ale wątpie, żeby dużo się z niego wyciągnęło.
Na miejscu nie chcą mi skasować auta, więc pozostało mi go ściągnąć...
Auto stoi w okolicach Maconu. Czy znacie jakieś firmy, które za rozsądną kasę mogą ściągnąć mojego miśka do Polski?
Jeśli tak prosiłbym o kontakt na mail: wolus2@gmail.com
Bądź piszcie tutaj, może komuś jeszcze się to przyda (oby nie w ten sam sposób co mi).

Pozdrawiam!

edit: dodam, że najbardziej mnie interesują oferty firm z wielkopolski i dolnego śląska...
Ostatnio zmieniony przez Woluś 24-09-2012, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 24-09-2012, 11:54   

Woluś, najtaniej wyjdzie Ci wynajęcie autolawety - koszty ograniczają się wtedy do wynajmu (myślę, że kilkaset zł max), paliwa i czasu.

Jest kilka firm wynajmujących autolawety na prawo jazdy kat. B, jedynie warto upomnieć się o papierek zezwalający na podróż za granicę

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 24-09-2012, 14:56   

Woluś, podzwoń po "autolawetach-handlarzach". Oni mają często wyjazdy i często wracają nie do końca załadowani :wink:

Woluś 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-10-2012, 22:51   

Auto sprowadzone...
Teraz takie pytanie może z innej beczki będzie, ale najpierw przytoczę może co się wydarzyło...
Otóż z wypadku nie pamiętam kompletnie nic... Tak byłem pijany, jednak nie mam pojęcia czy prowadziłem. Policja jedynie ze względu na to, że nie miałem obrażeń stwierdziła, że to ja musiałem prowadzić... wiadomo jak się nie zna języka to nawet nie było jak się tłumaczyć.
Z zeznań francuza, który ze mną jechał wynika, że chciałem mu coś pokazać w aucie i następnie on zabrał mi to auto i pojechaliśmy... podobno jechał za szybko i mu wtedy kazałem się przesiąść... Francuz uciekł z miejsca wypadku, co jest chyba istotne w tym wszystkim. Policja mi tłumaczyła, że to w szoku... fakt w szoku od razu znalazł drogę powrotną do miejsca gdzie mieszkaliśmy. Jako, że zostałem sam na miejscu zdarzenia oczywiście byłem jedynym podejrzanym.
W każdym bądź razie do rzeczy:
We Francji dali mi zakaz prowadzenia na 3 miesiące, prawko idzie przesyłką dyplomatyczną, czy w Polskiej prokuraturze zabiorą mi prawo jazdy? Z góry mówię, że nikt nie ucierpiał w tym wypadku, nie licząc mojego auta i poobijanego Francuza, który podobno nie będzie nic wnosił na mnie...
Sprawa w sumie najbardziej dla mnie istotna:
Po sprowadzeniu auta jeszcze raz go dokładnie obejrzałem i co zauważyłem? Na poduszce kierowcy jest mnóstwo krwi. Czy możliwe, że skoro ja prowadziłem i nic nie krwawiłem ta krew może tam być? Czy to może być dowodem, że ja nie prowadziłem?

oto fotki auta:
http://imageshack.us/phot.../823/galmo.jpg/
i tej poduszki o której mówiłem:
http://imageshack.us/phot...41/poducha.jpg/

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 11-10-2012, 10:25   

1) Jak nic nie pamietasz to skad pewnosc, ze od "calowania" poduchy nie poszla Ci krew z nosa... chocby troszeczke...
2) Francuz byl trzezwy?
3) Jak nic nie pamietasz to stawiam ze nie miales 0,5 promila tylko znacznie wiecej...
4) Jak nie rozumiesz to nic nie podpisujesz - trzymales sie tej zasady? Bo to na nich ciazy to zeby dostarczyc tlumacza...

Podejrzewam, ze jesli nie ma jakiegos automatu proceduralnego to zanim za cos takiego wezmie sie nasza prokuatura to sie przedawni... Wiec pewnie prawka Ci nie zabiora...

Ale na litosc boska na przyszlosc wez kogos zeby Cie pilnowal, bo jak Gala mi szkoda, to przez sam debilizm zachowania Ciebie juz nieco mniej... :roll:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-10-2012, 18:49   

Woluś napisał/a:
Czy możliwe, że skoro ja prowadziłem i nic nie krwawiłem ta krew może tam być? Czy to może być dowodem, że ja nie prowadziłem?
Przecież mozna zrobić test zgodności
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Woluś 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-10-2012, 17:18   

gzesiolek:
1) krew na pewno mi nie poszła... byłyby ślady na koszulce
2) również był pijany, przypuszczam że dodatkowo był po paleniu zielonego
3) tak było więcej 1,17 grama
4) podpisywałem dopiero przetłumaczone papiery...

Z tego co rozmawiałem z policjantem w Polsce skoro dostałem od nich papier, że mam zakaz na 3 miesiące, który obowiązuje TYLKO na terenie Francji nie mogą mi zabrać prawka w Polsce. Jednak Polskie prokuratury różnie działają...

Wiem, że moje zachowanie to kompletny debilizm nie staram się tego nawet usprawiedliwiać... Do za kierownice nie wsiada się po pijaku i już... Teraz mam nauczkę, żeby nie wsiadać wogóle do auta przynajmniej swojego...

robertdg:

Otóż próbuje załatwić po pierwsze zabezpieczenie dowodu, po drugie badania krwi. Jeśli pojadę do Francji z takim dowodem to już chyba będę nieco do przodu...

Najgorsze jest niestety to, że podobno ten Francuz ma (o ile prawo we Francji jest podobne do Polskiego) prawo do roszczeń nawet do 20 lat po wypadku...
Prawda to jest czy ktoś mnie próbował wystraszyć?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-10-2012, 20:33   

O sprawach roszczeniowych muszisz rozmawiać ze specjalistami w tej dziedzinie, jednakże jeżeli okaże się, że to on prowadził auto, jakie może mieć roszczenia, bo chyba nie do własnej głupoty :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-10-2012, 20:44   

Woluś napisał/a:
za kierownice nie wsiada się po pijaku i już... Teraz mam nauczkę, żeby nie wsiadać wogóle do auta przynajmniej swojego...
Nie wsiadać w ogóle to może nie ale w kontekście tego:
Woluś napisał/a:
2) również był pijany, przypuszczam że dodatkowo był po paleniu zielonego
to robienie tego co zrobiłeś jest kompletnym idiotyzmem.
Jedyne pocieszenie to, że teraz masz już tego świadomość, jakąś tam nauczkę i że wszyscy żyją :!:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu