Otwarty przez: mkm 29-01-2019, 23:48 |
Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ... |
Autor |
Wiadomość |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-10-2012, 17:19
|
|
|
a czy ty przeważnie jeździsz czy przeważnie chodzisz? Bo dla kogoś kto przeważnie chodzi to te naście sekund po całym dniu zmienia się w naście minut do tego dochodzi frustracja że nikt nie szanuje jego praw. Podaj jeden sensowny powód dlaczego pieszy ma czekać a nie ty się zatrzymać? |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 02-10-2012, 17:51
|
|
|
jaca71 napisał/a: | a czy ty przeważnie jeździsz czy przeważnie chodzisz? Bo dla kogoś kto przeważnie chodzi to te naście sekund po całym dniu zmienia się w naście minut do tego dochodzi frustracja że nikt nie szanuje jego praw. Podaj jeden sensowny powód dlaczego pieszy ma czekać a nie ty się zatrzymać? |
Pieszy musi zużyć 5J energii orientacyjnie.. a samochód musi zużyć do ponownego rozpędzenia (albo kolumna samochodów) E=1/2*m*V^2, czyli dla 15m/s mamy:
1/2*1400*(15)^2=700*255=175kJ, przy sprawności 20% samochodu to daje około 600kJ..
przy cenie paliwa 1l - 6zł -40MJ, to daje jakieś 8gr...
Dla mnie tak podstawowych rzeczy powinni uczyć na kursach prawa jazdy - wiem, wiem - bezpieczeństwo najważniejsze, ale jest coś takiego jak utylitaryzm
A mnie naprawdę drażni jak jeden pieszy zatrzymuje 20 samochodów.. Damn.. To tak jakby wyrzucić 5zł w błoto |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 02-10-2012, 18:03
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Pieszy musi zużyć 5J energii orientacyjnie | Rozbawiło mnie ale też chciałem użyć argumentu ekonomicznego. Ciekawe czy Jacka to przekona?
Jacku, rzecz w tym, że ten pieszy w podanym przez Luka przykładzie pakuje się na przejście pod ostatni jadący w kolumnie samochód. Dlaczego nie pakował się pod pierwszy? A skoro już czeka to jeszcze jedno auto nie powinno go zbawić.
Potrzeba wzajemnego zrozumienia a nie zrozumie tego zarówno ten, kto tylko porusza się samochodem jak i tylko poruszający się pieszo. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-10-2012, 18:24
|
|
|
RalfPi, ale dlaczego wybrałeś jeden z najmniej ekonomicznych środków transportu? To co piszesz to czysty egoizm
JCH, widocznie Luk jako jedyny wiedział co znaczy D-6 i jako jedyny się do niego zastosował i nie naraził pieszego wchodzącego na przejście
A tak całkiem poważnie to ja też widzę na kim mogę "wymusić" a pod na kim nie. Do tego dochodzi wspomnia wcześniej frustracja jak dzień w dzień w tym samych miejscach kierowcy mają gdzieś znak D-6a i przepis nakazujący im ustąpienia mi pierwszeństwa |
 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 02-10-2012, 18:50
|
|
|
jaca71 napisał/a: | RalfPi, ale dlaczego wybrałeś jeden z najmniej ekonomicznych środków transportu? To co piszesz to czysty egoizm
|
Miało wyjść zabawnie z tymi 5J ale na poważnie.. jeżeli jestem uczestnikiem ruchu jakiegokolwiek.. to przede wszystkim myślę - czyli staram się optymalizować swoje działania - i to pieszy jest egoistą, że nie może poczekać, aż kolumna samochodów przejedzie tylko wchodzi na pasy jak muł z MP3
1) Jestem totalnym przeciwnikiem wymuszania pierwszeństwa na pieszych - bo 100 razy się uda.. a za 101 ktoś nam wejdzie pod koła.
2) Drażnią mnie piesi, którzy "nieumiejętnie/bezmyślnie: wpdają na pasy - i nie tylko mnie - zwyczajnie postępują wbrew logice i jakimkolwiek zasadom..
Podaj Jacek chociaż jeden argument (oprócz prawnego) dla którego uzasadnione jest to, że pieszy "wpada" na pasy..
[ Dodano: 02-10-2012, 18:52 ]
aaa - teraz rozumiem - faktycznie, to jest mało ekologiczny, ekonomiczny środek transportu ale.. dlatego wybrałem samochód, bo:
1) daje szybkość przemieszczania się
2) daje komfort (czy to już jest egoizm.. ??)
3) pozwala usprawnić pracę.. |
|
|
|
 |
mystek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 2014
|
Wysłany: 02-10-2012, 19:20
|
|
|
Nie wiem czy ktoś oglądał właśnie Fakty na tvnie, ale pokazywali wypadek z Zabrza, jak 59-letni kierowca czarnego Galanta EA w kombii (chyba Avance, mega ładny i zadbany lakier!) potrącił kobietę na przejściu dla pieszych. Forumowicz? Kierowca jest z Rudy Śląskiej |
_________________ Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012
Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - 10.2013
Rover 216 Tomcat 02.2014 - 09.2014
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...
|
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 02-10-2012, 19:56
|
|
|
Myśle, że nawet nie wie, że takie forum istnieje bo bym go znalazł. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 02-10-2012, 19:56
|
|
|
Myśle, że nawet nie wie, że takie forum istnieje bo bym go znalazł. |
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 02-10-2012, 20:42
|
|
|
tresorex napisał/a: | Było trzeba jeszcze szybciej widząc przejście dla pieszych | Tak, jedźcie jak po łysej kobyle.....
Fakt - potrącił pieszych na przejściu - to nie podlega dyskusji.
Ale zauważ kiedy zaczął hamować i gdzie się zatrzymał. Z tego co oglądałem to zatrzymał się na pi x drzwi 10 metrach. Jaką mógł mieć prędkość
To nie prędkość była przyczyną tego wypadku! On ich po prostu nie widział Dlaczego
Podobno tłumaczył się, że oślepiło go słońce. Wg mnie bujda bo słońce pada tam z boku.
Może gadał przez telefon, może pisał sms-a, może grzebał w schowku, może się zamyślił, może zasnął, może zasłabł...... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 02-10-2012, 20:54
|
|
|
Dlatego powinien stracic prawojazdy dozywotnio. |
Mark Twain |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-10-2012, 22:33
|
|
|
RalfPi napisał/a: | 1) daje szybkość przemieszczania się |
Taaaa szczególnie w mieście,
RalfPi napisał/a: | 2) daje komfort (czy to już jest egoizm.. ??) |
Tak to egoizm
RalfPi napisał/a: | 3) pozwala usprawnić pracę |
jeśli związany z pracą to ok.
A tak ogólnie to już to pisałem w tym wątku kilkukrotnie: Decydując się na samochód w mieście musisz liczyć się:
1. Korkami
2. brakiem miejsc parkingowych
3. rowerzystami
4. pieszymi
5. przejazdami rowerowymi i przejściami dla pieszych
6. sygnalizacją świetlną.
Kolejność dowolna. A Ty chcesz te uciążliwości obejśc niezgodnie z prawem
RalfPi napisał/a: | Podaj Jacek chociaż jeden argument (oprócz prawnego) dla którego uzasadnione jest to, że pieszy "wpada" na pasy. |
Co znaczy w pada? Że wskakuje pod samochód - nic go nie usprawiedliwia.
Ale to nie o to chodzi bo to skrajność. Chodzi o sposób myślenia - widzisz znak D-6 to zwalniasz do takiej prędkości by móc obserwować najbliższą okolice przejścia i by nie zagrozić pieszemu wchodzącemu i będącemu na pasach. Cała filozofia - jak to zrozumiesz to staniesz o mojej stronie barykady...
A pieszy che przejść na druga stronę bo mu ktoś zbudował ulicę w poprzek jego szlaku komunikacyjnego |
 |
|
|
|
 |
Marianekk
Forumowicz

Auto: Mazda 3 BM 2.2 diesel.
Kraj/Country: Belgium
|
Wysłany: 02-10-2012, 23:03
|
|
|
Luk napisał/a: | Nie wiem, jak kierowcy, ale fajnie by było, żeby piesi się również zastosowali... A nie stali na krawężniku, gadając przez telefon, nie mając zamiaru przechodzić... |
Tu tez tacy się zdążają ale jakoś się nikt nie denerwuje,klakson delikatnie i jak nie idzie to się jedzie.
Ale jest to rzadkość,tak samo w Polsce w porównaniu do kierowców którzy w czterech literach maja pieszych.
RalfPi napisał/a: | A mnie naprawdę drażni jak jeden pieszy zatrzymuje 20 samochodów.. Damn.. To tak jakby wyrzucić 5zł w błoto |
Na zachodzie nikt nie płacze i nie przelicza od razu wszystkiego na pieniądze(a tu tez każdy liczy swoje centy).
RalfPi napisał/a: | Podaj Jacek chociaż jeden argument (oprócz prawnego) dla którego uzasadnione jest to, że pieszy "wpada" na pasy.. |
Nie będzie wpadał jak będzie z zasady(przepisu) miał pierwszeństwo, bo ty już go widząc ze zbliża sie do pasów musisz mu ustąpić.
Zmniejszeniem śmiertelności wypadków z udziałem pieszych.
Ogólnie zawsze jest tak ze "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".
Mniej stresu za kółkiem,więcej luzu,tolerancji dla innych i już pieszy przed pasami nie będzie przeszkadzał,ba nawet inny nieodpowiedzialni użytkownicy dróg. |
_________________ Życie jest jak gówno na kole...raz na górze, raz na dole... |
|
|
|
 |
|