Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Śruby do felg
Autor Wiadomość
VG 
Forumowicz

Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-10-2012, 17:42   [II 2.0 DID] Śruby do felg

Witajcie

mam wydaje sie trwialne pytanie , zakupiłem felgi stlowe na zime ( o takie : http://allegro.pl/4-x-fel...2681311442.html ) i wydaje mi sie musze kupić sruby do nich. I pytanie : czy wlasnie musze kupowac sruby czy te co mam sruby do felg aluminowych beda ok i nie trzeba zmieniac ? i drugie pytanie jaki rozmiar srub do Outka 2009 (II Gen) powinny sie nadac ?

z gory dzieki za odpowiedź

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-10-2012, 17:56   

Mnie się wydaje, że mylisz śrubę z nakrętką.

A jak masz oryginalne nakrętki do alusów to nimi "awaryjnie" można przykręcić stalówkę (mają pseudo stożek z początku i takowy zapis znajduje się u mnie instrukcji na temat wymiany na zapasówkę która oczywiście jest stalówką). Ale właściwie jest kupić nakrętki stożkowe lub sferyczne do stalówek (najlepiej spytać sprzedawcę jakie nakrętki potrzeba, ale jedne i drugie będą lepsze od oryginalnych nakrętek).

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 13-10-2012, 18:01   

Nie będą pasować od ori alu. Ori nakrętki do alu mają płaskie podkładki http://allegro.pl/nakretk...2671371626.html , a do stalowych potrzebujesz np. http://allegro.pl/nakretk...2646122554.html .

VG 
Forumowicz

Wysłany: 13-10-2012, 18:03   

ok chodzi o nakretki (skrot myslowy :mrgreen: ) , a jaki rozmiar bo np. znalazlem takie :
http://srubydofelg.pl/mod...er/cat_586.html

i sam nie wiem :?

czy srednica klucza ma znaczenie ? jakie jest w oryginalnych alusach ktos moze wie (abym nie musial kupowac dwoch kluczy) ?

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2012, 22:23   

VG napisał/a:
jakie jest w oryginalnych alusach ktos moze wie (abym nie musial kupowac dwoch kluczy)
wyjmij klucz ze schowka i go zmierz linijką wewnątrz to będziesz wiedział.

VG 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2012, 22:53   

rezon napisał/a:
wyjmij klucz ze schowka i go zmierz linijką wewnątrz to będziesz wiedział.

problem w tym ze auto jest małzonki a ja zdalnie zakupy robie, nie wymagaj ode mnie aby jej tlumaczyl jak i co ma zmierzyć plissss :mrgreen:

Byly rozne rozmiary czy jest jeden np. 19 ? bo jesli byly rozne to chyba bede sie musial pogimastykowac aby jednak jej tlumaczyc jak ma to mierzyc ;)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-10-2012, 00:03   

Ja już Ci nie pomogę, bo sprzedałem klucz do kół - razem z samochodem ;)

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 15-10-2012, 12:06   

Jezu jak nie będą pasować ja jeżdzę na ori nakrętkach w stalówkach i jakoś nie widziałem żeby nie pasowały. Inną kwestią jest to czy chcesz na nich jeździć.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-10-2012, 13:34   

borsak1 napisał/a:
Jezu jak nie będą pasować ja jeżdzę na ori nakrętkach w stalówkach i jakoś nie widziałem żeby nie pasowały.
Jeżeli luźno dzwoniące podkładki od ori nakrętek do alu uważasz za pasujące - to OK pasują, bo przecież przyciągają felgę stalową tylko stożkiem na końcu - prawda?

VG 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2012, 20:47   

ktos moze pomoze ? :)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2012, 06:16   

VG napisał/a:
ktos moze pomoze ? :)
a sprawdziłeś linki, które Ci podałem powyżej czy tylko tak sobie piszesz? Przecież miałeś dokładne wymiary nakrętek do stalówek w linku http://allegro.pl/nakretk...2646122554.html . To po co szukałem i wklejałem? Ja już nie mam Outka i nie planuję drugiego, ani żadnego innego Mitsu. A rozmiar klucza to po prostu zmierz - nawet żona potrafi używać linijki

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 16-10-2012, 09:06   

rezon napisał/a:
Jeżeli luźno dzwoniące podkładki od ori nakrętek do alu uważasz za pasujące - to OK pasują
rezon ja nie wiem co Ci dzwoni ale chyba dzwoni nie w tym kościele co trzeba. Zastanów się zanim coś napiszesz uważasz że użytkownicy samochodów są aż takimi kretynami (pomijając ich osoba zmieniająca felgi również) że pozwoli sobie na jezdę na luźnych nakrętkach ? Sorry nie kupuję tego.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-10-2012, 09:19   

borsak1 napisał/a:
Sorry nie kupuję tego.

Czego nie kupujesz. Ta podkładka która jest w fabrycznych nakrętkach służy do dociskania gniazdka płaskiego.

Stalówki są dociskane przez stożek lub sferę (bez podkładek). W przypadku fabrycznych nakrętek one mają pseudo stożek na samym początku, żeby awaryjnie zakręcić nimi stalówkę.

Ps. Ja kupiłem oryginalne felgi aluminiowe od hondy i niestety tam trafiłem na gniazdo stożkowe i też tak jeżdżę (mechanik od razu zaproponował zakup nakrętek od stalówek, ale niestety te kulawo wyglądały na alusach), ale śruby sobie dokręcam co jakiś czas (bo się luzują z początku, a na letnich oryginalnych się nie luzują) i mam wrażenie, że niszczą się jak gniazda w feldze i stożki w nakrętkach... Podkładki mi nie brzęczą (przynajmniej tego nie słyszę).

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2012, 09:27   

borsak1 napisał/a:
Zastanów się zanim coś napiszesz uważasz że użytkownicy samochodów są aż takimi kretynami (pomijając ich osoba zmieniająca felgi również) że pozwoli sobie na jezdę na luźnych nakrętkach ?
Nie pisałem o luźnych nakrętkach, tylko o podkładkach na ori nakrętkach do alu felg Mitsubishi. To podkładki jak nie dokręcisz ich - a w stalowych nie dokręcisz - mają lekki luz. Gniazdo ori alufelg jest inne niż w innych felgach - ma płaskie dno, a nie stożkowe. Nakrętki do innych alu czy felg stalowych są stożkowe i bez podkładek. Zobacz sobie na Outku albo na linkach do aukcji, które podałem wyżej. Miałem dwa kpl kół alu do Outka - jedne ori, drugie Dezenta i miałem też - bo musiałem mieć - dwa komplety nakrętek bardzo różniących się między sobą. Miałem też dwa różne rodzaje zabezpieczeń do kół na zimę i na lato. Podobnie i w grupie VW, która stosuje zarówno do alu jak i stalowych łby kulowe, a alu innych mają stożki, więc jak ktoś nie ma ori też musi mieć dwa kpl śrub.

[ Dodano: 16-10-2012, 09:30 ]
krzychu, widzę, że napisałeś to samo. Zobacz takie http://allegro.pl/nakretk...2640453798.html - powinny pasować do twoich

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 16-10-2012, 18:35   

rezon napisał/a:
Miałem dwa kpl kół alu do Outka - jedne ori, drugie Dezenta i miałem też - bo musiałem mieć - dwa komplety nakrętek bardzo różniących się między sobą.
J a tak właśnie mam

Odpowiedz do tematu