[II 2.0 DID] Śruby do felg |
Autor |
Wiadomość |
VG
Forumowicz
Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-10-2012, 17:42 [II 2.0 DID] Śruby do felg
|
|
|
Witajcie
mam wydaje sie trwialne pytanie , zakupiłem felgi stlowe na zime ( o takie : http://allegro.pl/4-x-fel...2681311442.html ) i wydaje mi sie musze kupić sruby do nich. I pytanie : czy wlasnie musze kupowac sruby czy te co mam sruby do felg aluminowych beda ok i nie trzeba zmieniac ? i drugie pytanie jaki rozmiar srub do Outka 2009 (II Gen) powinny sie nadac ?
z gory dzieki za odpowiedź |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-10-2012, 17:56
|
|
|
Mnie się wydaje, że mylisz śrubę z nakrętką.
A jak masz oryginalne nakrętki do alusów to nimi "awaryjnie" można przykręcić stalówkę (mają pseudo stożek z początku i takowy zapis znajduje się u mnie instrukcji na temat wymiany na zapasówkę która oczywiście jest stalówką). Ale właściwie jest kupić nakrętki stożkowe lub sferyczne do stalówek (najlepiej spytać sprzedawcę jakie nakrętki potrzeba, ale jedne i drugie będą lepsze od oryginalnych nakrętek). |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2012, 18:03
|
|
|
ok chodzi o nakretki (skrot myslowy ) , a jaki rozmiar bo np. znalazlem takie :
http://srubydofelg.pl/mod...er/cat_586.html
i sam nie wiem
czy srednica klucza ma znaczenie ? jakie jest w oryginalnych alusach ktos moze wie (abym nie musial kupowac dwoch kluczy) ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-10-2012, 22:23
|
|
|
VG napisał/a: | jakie jest w oryginalnych alusach ktos moze wie (abym nie musial kupowac dwoch kluczy) | wyjmij klucz ze schowka i go zmierz linijką wewnątrz to będziesz wiedział. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 14-10-2012, 22:53
|
|
|
rezon napisał/a: | wyjmij klucz ze schowka i go zmierz linijką wewnątrz to będziesz wiedział. |
problem w tym ze auto jest małzonki a ja zdalnie zakupy robie, nie wymagaj ode mnie aby jej tlumaczyl jak i co ma zmierzyć plissss
Byly rozne rozmiary czy jest jeden np. 19 ? bo jesli byly rozne to chyba bede sie musial pogimastykowac aby jednak jej tlumaczyc jak ma to mierzyc |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-10-2012, 00:03
|
|
|
Ja już Ci nie pomogę, bo sprzedałem klucz do kół - razem z samochodem |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 15-10-2012, 12:06
|
|
|
Jezu jak nie będą pasować ja jeżdzę na ori nakrętkach w stalówkach i jakoś nie widziałem żeby nie pasowały. Inną kwestią jest to czy chcesz na nich jeździć. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-10-2012, 13:34
|
|
|
borsak1 napisał/a: | Jezu jak nie będą pasować ja jeżdzę na ori nakrętkach w stalówkach i jakoś nie widziałem żeby nie pasowały. | Jeżeli luźno dzwoniące podkładki od ori nakrętek do alu uważasz za pasujące - to OK pasują, bo przecież przyciągają felgę stalową tylko stożkiem na końcu - prawda? |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2012, 20:47
|
|
|
ktos moze pomoze ? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-10-2012, 06:16
|
|
|
VG napisał/a: | ktos moze pomoze ? | a sprawdziłeś linki, które Ci podałem powyżej czy tylko tak sobie piszesz? Przecież miałeś dokładne wymiary nakrętek do stalówek w linku http://allegro.pl/nakretk...2646122554.html . To po co szukałem i wklejałem? Ja już nie mam Outka i nie planuję drugiego, ani żadnego innego Mitsu. A rozmiar klucza to po prostu zmierz - nawet żona potrafi używać linijki |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 16-10-2012, 09:06
|
|
|
rezon napisał/a: | Jeżeli luźno dzwoniące podkładki od ori nakrętek do alu uważasz za pasujące - to OK pasują | rezon ja nie wiem co Ci dzwoni ale chyba dzwoni nie w tym kościele co trzeba. Zastanów się zanim coś napiszesz uważasz że użytkownicy samochodów są aż takimi kretynami (pomijając ich osoba zmieniająca felgi również) że pozwoli sobie na jezdę na luźnych nakrętkach ? Sorry nie kupuję tego. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-10-2012, 09:19
|
|
|
borsak1 napisał/a: | Sorry nie kupuję tego. |
Czego nie kupujesz. Ta podkładka która jest w fabrycznych nakrętkach służy do dociskania gniazdka płaskiego.
Stalówki są dociskane przez stożek lub sferę (bez podkładek). W przypadku fabrycznych nakrętek one mają pseudo stożek na samym początku, żeby awaryjnie zakręcić nimi stalówkę.
Ps. Ja kupiłem oryginalne felgi aluminiowe od hondy i niestety tam trafiłem na gniazdo stożkowe i też tak jeżdżę (mechanik od razu zaproponował zakup nakrętek od stalówek, ale niestety te kulawo wyglądały na alusach), ale śruby sobie dokręcam co jakiś czas (bo się luzują z początku, a na letnich oryginalnych się nie luzują) i mam wrażenie, że niszczą się jak gniazda w feldze i stożki w nakrętkach... Podkładki mi nie brzęczą (przynajmniej tego nie słyszę). |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-10-2012, 09:27
|
|
|
borsak1 napisał/a: | Zastanów się zanim coś napiszesz uważasz że użytkownicy samochodów są aż takimi kretynami (pomijając ich osoba zmieniająca felgi również) że pozwoli sobie na jezdę na luźnych nakrętkach ? | Nie pisałem o luźnych nakrętkach, tylko o podkładkach na ori nakrętkach do alu felg Mitsubishi. To podkładki jak nie dokręcisz ich - a w stalowych nie dokręcisz - mają lekki luz. Gniazdo ori alufelg jest inne niż w innych felgach - ma płaskie dno, a nie stożkowe. Nakrętki do innych alu czy felg stalowych są stożkowe i bez podkładek. Zobacz sobie na Outku albo na linkach do aukcji, które podałem wyżej. Miałem dwa kpl kół alu do Outka - jedne ori, drugie Dezenta i miałem też - bo musiałem mieć - dwa komplety nakrętek bardzo różniących się między sobą. Miałem też dwa różne rodzaje zabezpieczeń do kół na zimę i na lato. Podobnie i w grupie VW, która stosuje zarówno do alu jak i stalowych łby kulowe, a alu innych mają stożki, więc jak ktoś nie ma ori też musi mieć dwa kpl śrub.
[ Dodano: 16-10-2012, 09:30 ]
krzychu, widzę, że napisałeś to samo. Zobacz takie http://allegro.pl/nakretk...2640453798.html - powinny pasować do twoich |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 16-10-2012, 18:35
|
|
|
rezon napisał/a: | Miałem dwa kpl kół alu do Outka - jedne ori, drugie Dezenta i miałem też - bo musiałem mieć - dwa komplety nakrętek bardzo różniących się między sobą. | J a tak właśnie mam |
|
 |
|