Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja HHO do lancera ??? czyli Lancer na wode :-)
Autor Wiadomość
lukas1 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-11-2012, 13:35   Instalacja HHO do lancera ??? czyli Lancer na wode :-)

Tak sobie mysle o tm wynalazku na wiosne, albo jesli zadziala to jak zmienie auto na wiekszy silnik to wtedy moze zaloze ?
Ciekaw jestem ajk sie ma to HHO do MIVEC ?

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 06-11-2012, 13:52   

Działa - widziałem, jeździłem dokładnie 1 1,8 mivec(właściciel twierdzi, że spala jemu 3litry pb) ... jednak nie mogłem się przyzwyczaić do bulgotania pod maska silnika :mrgreen:

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2012, 13:55   

to [wulgaryzm] tylko ciekawy jestem czy po dlugim uzytkowaniu nie wplynie to negatywnie na podzespoly silnika?????
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 06-11-2012, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-11-2012, 14:16   

jaceksu79, wydaje mi się, że kolega nie chwycił ironii :?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2012, 14:24   

tu nie ma żadnej ironii... naprawdę widziałem i jeździłem... ma to jeden facet z Białegostoku w sportback-u... tylko teraz jest za granicą... ale widziałem to... problem w tym, że te instalacje nie mają homologacji

[ Dodano: 06-11-2012, 14:27 ]
PS> wlewa wodę wymieszaną z jakąś solą no i jeździ... oczywiście dalej silnik jest zasilany PB, jednak w mocno ograniczonej dawce paliwa... myślę, że dając dodatki do paliw nie uszkodzi to motoru... wadą tej instalacji jest to, że dużo prądu ciągnie.. ale nie narzekał na rozładowywanie akumulatora, więc alternator wyrabia

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 06-11-2012, 15:14   

Prosze o umieszczenie tematow SF poza dzialem technicznym...

jaceksu79, powyzszym postem nieco umniejszyles swoja fachowosc a tym samym wiarygodnosc techniczna...

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 06-11-2012, 15:44   

Polecam dyskusję nt generatorów HHO: http://forum.mitsumaniaki...p=978810#978810

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 06-11-2012, 16:44   

A ja nie polecam - jeżeli by tak było.. to by to już dawno było zastosowane, a koncerny Samochodowe nie ładowały miliardów dolarów na badania nad napędem elektrycznym i hybrydowym.

Kiedyś jak mnie najdzie, to wybadam temat.
Tak po krótce:
1) Bardzo zastanawiające jest, że nikt - szukałem, starałem się naprawdę - nie pokazuje rzetelnych pomiarów np. na hamowni, np. nie zamiesza filmu jak jedzie np. godzinę... po Autobanie i pokazuje ile spalił.
2) Nikt nie robił rzetelnych prób wytrzymałości silnika i innych podzespołów
3) Śmieszą mnie ludzie, którzy przychodzą do mnie i chcę pogrzebać w temacie i mówią, że to działa itd. a ludzie, którzy coś wiedzą giną w niewyjaśnionych okolicznościach...
4) ściema, ściema, ściema... Póki nie zobaczę rzetelnych wyników z wielogodzinnych badań, póty nie uwierzę!

I ktoś może sobie pisać, że jeździł, nie jeździł.
Rzetelne wyniki.
Ja przejeździłem na gazie prawie 50kkm w Lancerze - hula jak się patrzy.
Ojciec przejeździł 130kkm na gazie - tu już mu gorzej fura pracuje - ale wcale o nią nie dba... Jak ktoś chce, to nagram nawet filmik - nie ma problemu....

Pozdrowienia!

[ Dodano: 06-11-2012, 16:54 ]
aha - i jeszcze jedno...
Jakoś wiele firm ma w swojej ofercie samochody z LPG... a z HHO??
A no tak - przecież koncernom paliwowym zależy żeby samochody paliły jak najwięcej..
A diesle!? No tak - wyjątek potwierdzający regułę..
Samochody na LPG też ;)

[ Dodano: 06-11-2012, 16:55 ]
Owczar napisał/a:
Polecam dyskusję nt generatorów HHO: http://forum.mitsumaniaki...p=978810#978810

Ale dzięki za linka Owczar

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 07-11-2012, 00:11   

Panowie, wodór wytwarzałem jeszcze w podstawówce jako dzieciak zafascynowany chemią. Potrzebna była bateria płaska 4,5V z której wyciągało się węglowe elektrody, elektrolit to była woda z solą a zasilanie akumulator z samochodu ojca.
Wrzucamy elektrody do roztworu, katodę przykrywamy pojemnikiem skierownym dnem do góry, włączamy zasilanie i juz mamy wodór. Zróbcie sobie taki eksperyment i zobaczycie ile wodoru można w ten sposób wtyworzyć. Wtedy łatwiej jest odpoiedzić na pytanie czy to nadaje się do napędzania samochodu. Druga sprawa to niska sprawność procesu na poziomie 30%. Czyli ktoś chciał zrobić perpetum mobile ale mu nie wyszło.
Uwaga!!! Wodór spala sie wybuchowo w tlenie.

Temat nadaje sie do działu SF

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 08-11-2012, 10:25   

http://www.audi-tech-team...-hho-vt2476.htm

[ Dodano: 08-11-2012, 10:57 ]
co do tego ze koncerny samochodowe laduja miliardy w hybrydy itd to dlatego ze np takie HHO jest do wykonania latwiejszego i jest tansze a redukuje zuzycie paliwa.
Laduja milardy ale biliony zarabiaja bo auto elktryja czy hybrydy nie przerobisz sam tak latwo jak montaz HHO. i auto hybryda czy elektryk kosztuje 2 razy jak normalne i jest zajebiscie drogi jak ci ogniwa siada
Wiec moim zdaniem jes to nie oplacalne dla nich o olejarzy. bo strcilyby koncerny samochodowe i olejowe.
gdyby byli tacy prawowici to by juz dawno uzywali np w autach zderzak naszego polskiego inzynieraz Lagiewka ile sie nie myls eco potrafi zredukowac sile uderzenoa do chyba 60 km tzn do 60 kmh nic sie nie powinno stac.
teraz on i jego syn maja kontrakty w katarze i monuje ten system w dokach jako system wychamuwujacy statki doplywajace do nabrzeaza

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 08-11-2012, 22:38   

gzesiolek napisał/a:
Prosze o umieszczenie tematow SF poza dzialem technicznym...

jaceksu79, powyzszym postem nieco umniejszyles swoja fachowosc a tym samym wiarygodnosc techniczna...

więc naprowadź mnie na dobrą drogę fachowości, widziałem, jeździłem i działa... w szczegóły nie wchodziłem... jak spotkam człowieka to na pewno popatrzę co to jest dokładnie

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 09-11-2012, 10:34   

jaceksu79 napisał/a:
więc naprowadź mnie na dobrą drogę fachowości, widziałem, jeździłem i działa... w szczegóły nie wchodziłem... jak spotkam człowieka to na pewno popatrzę co to jest dokładnie

Nie chodzi o to co jest dokładnie, bo co jest potrzebne to wiadomo, ale o to że bilans energetyczny musi się zgadzać... Nikt tu nie mówi, że nie będzie działało, tylko że nie będzie oszczędności.

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 09-11-2012, 11:13   

Luk napisał/a:
ale o to że bilans energetyczny musi się zgadzać...

no i dalej nie rozumiem, dlaczego wg Ciebie nie zgadza się bilans energetyczny, a jeszcze dokładniej o jakim konkretnie bilansie energetycznym piszesz? przecież energia jest wytwarzana ze spalania wodoru :idea: bo to, że wytwornica ma swoją żywotność to jest jasne.. jest też cała masa ewentualnych innych problemów, ale o tym później :wink:
Jestem nawet w stanie wypróbować taką instalację w starym zx-ie żony :lol: no jestem ciekawy, poszukam tylko odpowiedniej :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-11-2012, 11:37   

jaceksu79 napisał/a:
dlaczego wg Ciebie nie zgadza się bilans energetyczny

Jeśli:
H2O + energia1 -> 2H + O2 == 2H + O2 => energia2 + H2O

i energia1 = energia2 to znaczy, że mamy perpetum mobile, a jak wiesz nie istnieje takie coś.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 09-11-2012, 11:43   

jaceksu79 napisał/a:
przecież energia jest wytwarzana ze spalania wodoru

A skąd masz ten wodór? Z butli? Nie, samochód sam go musi wyprodukować, a dalej to tak jak krzychu pisze...

A jeżeli komuś z tym systemem pod dystrybutorem wychodzi mniej, to tylko dla tego, że tam jest urządzenie ingerujące w komputer silnika. Czyli bez tego wodoru też by spalał mniej, z powodu np. innej mapy zapłonu...

Odpowiedz do tematu