[EAxx] Masa silnika, alternatora, punkty masowe |
Autor |
Wiadomość |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 10-11-2012, 15:04 [EAxx] Masa silnika, alternatora, punkty masowe
|
|
|
Cześć. Powiedzcie mi gdzie znajdę masę od alternatora, oraz silnika. Wiem tylko gdzie akumulator ma masę. Może jakaś fotka, opis... Jest prawdopodobieństwo, że przez te prawie 15 lat coś już nie styka dobrze?
Piszę, bo idzie zima, a miałem nieprzyjemną sytuację, że nie chciał zakręcić, po podładowaniu lekkim, kilku minutowym co wydawać się mogło, że nic nie da odpalił elegancko.
Czy może jak znajdę masę to może przyczepić ją do innego, lepszego miejsca, lepszym przewodem? Albo zrobić po prostu dodatkową?
Tak by mieć sprawy elektryczne na tip top. Aha, akumulator ma dobre napięcie, mierzyłem na odłączonym całkiem, jak i po zamontowaniu i uruchomieniu w samochodzie. |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 03-02-2015, 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-11-2012, 19:05
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Powiedzcie mi gdzie znajdę masę od alternatora, | Alternator czerpie mase z obudowy silnika DanielBogusz napisał/a: | Powiedzcie mi gdzie znajdę masę od ... raz silnika. | Kabel masowy z akumulatora jest skręcony do karoserii następnie do mocowania skrzynia silnik DanielBogusz napisał/a: | miałem nieprzyjemną sytuację, że nie chciał zakręcić, po podładowaniu lekkim, kilku minutowym co wydawać się mogło, że nic nie da odpalił elegancko. | Może poprostu akumulator dętka DanielBogusz napisał/a: | Czy może jak znajdę masę to może przyczepić ją do innego, lepszego miejsca, lepszym przewodem? Albo zrobić po prostu dodatkową? | Dodatkowa jest pomiędzy kolektorem a ściana grodziową DanielBogusz napisał/a: | Aha, akumulator ma dobre napięcie, mierzyłem na odłączonym całkiem, jak i po zamontowaniu i uruchomieniu w samochodzie. | Sprawdzane miernikiem obciążeniowym, jeżeli nie, to tak naprwdę taki pomiar można między bajki umieścić. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-11-2012, 20:30
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Piszę, bo idzie zima, a miałem nieprzyjemną sytuację, że nie chciał zakręcić, po podładowaniu lekkim, kilku minutowym co wydawać się mogło, że nic nie da odpalił elegancko |
Obstawiam uszkodzenie aku. ( zwarcie celi ) Dobry tester akumulatorów to potwierdzi i zdiagnozuje . |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 10-11-2012, 21:19
|
|
|
Aku niby nowy, ma 8 miesięcy. 62Ah. Nic nie przygasał podczas jazdy, cała elektryka działała nawet jak już nie chciał zakręcić. |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-11-2012, 21:32
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Aku niby nowy, ma 8 miesięcy. 62Ah. Nic nie przygasał podczas jazdy, cała elektryka działała nawet jak już nie chciał zakręcić. |
To nie znaczy ze mu starcza pradu rozruchowego na rozrusznik. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 10-11-2012, 21:40
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Aku niby nowy, ma 8 miesięcy. |
Swoje już przeszedł a i za nowy producent ręki sobie obciąć nie da, zacznij od aku jak prawią koledzy a później sprawdź zasilanie rozrusznika i sam rozrusznik, ale później. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 10-11-2012, 22:23
|
|
|
No to poproszę model(e) akumulatorów. W cenie akceptowalnej. Sprawdzone, że się tak wyrażę w Galach. Ale zobaczę najpierw czy to takie pojedyncze zdarzenie, czy akumulatorowskie g.. |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-11-2012, 22:25
|
|
|
Najpierw zrób test . Podepnij przewód dodadkowy do masy silnika , taki co sie uzywa do rozruchu w zimie i sprawdz jak bedzie krecił .
Miałem juz kilka przypadków w V6 ze padły rozruszniki , dokładniej mówiac tulejki rozrusznika sie zacierały |
|
|
|
 |
Sticker
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi 97
|
Wysłany: 10-11-2012, 23:28
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Aku niby nowy, ma 8 miesięcy. 62Ah. Nic nie przygasał podczas jazdy, cała elektryka działała nawet jak już nie chciał zakręcić. |
Jeśli akumulator taki młody to trzeba go zareklamować. |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 11-11-2012, 10:37
|
|
|
Można, lecz papier znikł, jedynie czym można się pocieszać, że to nie był firmowy aku, tylko coś taniego :/ Dzisiaj rano odpaliłem pierwszy raz to ledwo zakręcił, po zgaszeniu i próbie uruchomienia już nie. było słychać charakterystyczny dźwięk z przodu pod maską "tak jakby wyłączał się odkurzacz tylko ciszej " I nie odpalił.
Czy dobry będzie ten?
http://allegro.pl/akumula...html#tabsAnchor |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 11-11-2012, 10:43
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | tak jakby wyłączał się odkurzacz tylko ciszej |
a kręcił wałem? bo taki dźwięk to jak bendiks nie zaskoczy albo przekładnia lub wieniec się zmieli. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-11-2012, 10:44
|
|
|
550 A spokojnie mu starczy . |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 11-11-2012, 13:11
|
|
|
Bendiks, czy wieniec to na pewno nie, nie ten dźwięk, dzisiaj upewniłem się, że to raczej akumulator - nie miał siły na drugi strzał. A od pewnego czasu nie zwróciłem uwagi, ale mimo, że zapalał bez problemu to każde uruchomienie stawało się dłuższe. A wyglądało to ostatnio tak, że przycinał się tak jakby na momencik i odpalał całą mocą.
Dzięki za podpowiedzi, kupię ten co podałem, myślę, że wszystko wróci do normy.
A czy możecie polecić mi dobry prostownik do gala z funkcją szybkiego doładowania?' rozruch mi nie potrzebny. Tani w miarę. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-11-2012, 18:36
|
|
|
Przed kupnem nowego sprawdź jeszcze swój w jakimś sklepie z akumulatorami czy w warsztacie zajmującym się rozrusznikami, sprawdź też jakie masz napięcie ładowania. Ja myślę, że to jednak nie akumulator a raczej rozrusznik lub jakaś przerwa w obwodzie rozrusznika czyli albo nie łączy masa albo plus rozrusznika. |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 11-11-2012, 18:53
|
|
|
Ok, przed kupnem powiem żeby mi go sprawdzili, boję się tylko, że tak czy tak to będzie wg. sprzedającego zepsuty. U elektryka byłoby lepiej. Miernik miałem zwykły, nie żaden z obciążeniem. Napięcia 12,5V i 14,5V. Pewnie to nic nie znaczy, ale może coś... |
|
|
|
 |
|