[EAxx] Wymiana klosza (szybki) lamp przeciwmgielnych |
Autor |
Wiadomość |
Jokusan
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant Avance 2.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-11-2012, 13:54 [EAxx] Wymiana klosza (szybki) lamp przeciwmgielnych
|
|
|
Witam.
Szukałem czegoś w tym temacie po forum, ale niestety niczego nie znalazłem. Jest jakiś temat o wymianie klosza reflektorów, ale to trochę inna bajka (inny materiał, inne mocowanie, klejenie).
Także postanowiłem założyć nowy temat i spytać czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zdemontować szybkę z lampy przeciwmgielnej ?
Szybka jest osadzona w rowku na jakimś czarnym sylikonie/kleju i dodatkowo od góry (3) i od dołu (2) zatrzaski "ząbki". Nie ma opcji jej wysunąć bo ta czarna substancja trzyma bardzo mocno i tu pytanie: jak ją rozmiękczyć ?
Pomyślałem o namaczaniu we wrzątku albo wygrzaniu w piekarniku, ale nigdy tego nie robiłem i boje się o lampę, także wolę spytać. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Jokusan
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2012, 14:10
|
|
|
Próbowałem suszarką ale ta czarna maź stała się tylko minimalnie bardziej plastyczna (powiedziałbym, że niezauważalnie).
No chyba że już bardziej plastyczna nie będzie i jest jakiś "myk" na wyciągnięcie tego klosza ? Nie wiem jak się za to zabrać. Palcami ciężko go złapać tak żeby włożyć w tą operacje dużo siły, a śrubokrętem nie wiem czy nie połamie czegoś |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 16-11-2012, 14:57
|
|
|
To weź opalarkę innym to wychodzi i nożykiem podważaj |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-11-2012, 15:23
|
|
|
Jokusan napisał/a: | Próbowałem suszarką ale ta czarna maź stała się tylko minimalnie bardziej plastyczna (powiedziałbym, że niezauważalnie). | No to piekarnik na 180 st. C. A szybka jest plastikowa czy szklana? |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 16-11-2012, 15:49
|
|
|
Plastik |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Jokusan
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2012, 17:21
|
|
|
Hugo napisał/a: | A szybka jest plastikowa czy szklana? |
Czarna obudowa jest z PET-GF30 (Polimer wzbogacony włóknem szklanym), natomiast szybka jest z PC (Poliwęglan jeśli dobrze się orientuje). |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 16-11-2012, 17:32
|
|
|
Jokusan napisał/a: | czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zdemontować szybkę z lampy przeciwmgielnej |
Tak jak wcześniej pisane... ja robiłem tak..opalarka i mały płaski śrubokręt podgrzewasz i wyciągasz uszczelnienie -klej , tylko na nowo dobrze sklej bo będzie zachodziło rosą
Skąd takie lampy od VR-4 w Avance większośc ma pojedyńcze z szybką |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Jokusan
Forumowicz

|
Wysłany: 16-11-2012, 17:44
|
|
|
milo napisał/a: | Skąd takie lampy od VR-4 ? w Avance większośc ma pojedyńcze z szybką |
To tylko pierwsze znalezione zdjęcie z Google bo nie miałem aparatu pod ręką żeby zrobić fotki własnych lamp
Ale na ebay są obecnie chyba 2-3 komplety link |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 16-11-2012, 22:48
|
|
|
Suszarka lub opalarka, cierpliwie i powoli. Do tego śrubokręt i wąskie kliny.
Z piekarnikiem bym nie próbował. Plastik z klosza dość nagle zmienia stan skupienia ze stałego w ciekły
Generalnie mega udręka w porównaniu z reflektorami, bo osłony dość głęboko siedzą w obudowie i balansuje się na granicy stopienia zarówno obudowy (lub zdeformowania) jak i poliwęglanowych osłon. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Jokusan
Forumowicz

|
Wysłany: 18-11-2012, 00:15
|
|
|
Bałem się opcji z piekarnikiem, więc wybrałem suszarkę
Ale faktycznie, otwarcie tego w porównaniu z reflektorem to mega udręka. Trzeba wyczucia i cierpliwości. Należy to robić delikatnie, powoli i bez używania nadmiaru siły jeśli nie chcemy postrzępić całej obudowy albo czegoś połamać.
Klosz jest faktycznie głęboko osadzony i mimo rozgrzania uszczelnienia, całość zachowuje się jak gęsta smoła.
Ja postępowałem tak: obszary oznaczone na zdjęciu 1, 2, 3, 4, 5 ogrzewałem suszarką po czym wciskałem między klosz a obudowę cienki nóż w celu zrobienia luzu między obudową a kloszem. Następnie znowu ogrzewałem dany obszar i delikatnie dwoma cienkimi nożami podważałem klosz. Używałem noży a nie śrubokrętów dla większej powierzchni styku aby nie uszkodzić obudowy. I tak kawałek po kawałku, fragment po fragmencie. Mozolna robota.
ps. jakby ktoś pytał czemu zacząłem od tej a nie drugiej strony: ponieważ z tej strony obudowa jest niższa i jest bardzo łatwy dostęp do krawędzi klosza co znacznie ułatwia rozpoczęcie całej operacji jego demontażu.
--edit--
Byłem święcie przekonany, że całe lampy są szczelnie zamknięte na amen. Ale z tyłu lampy zauważyłem czerwoną siateczkę. Może mi ktoś powiedzieć co to jest? jaką funkcje pełni ?
 |
|
|
|
 |
alex87
Mitsumaniak

Auto: EA5A Avance 02r.
|
Wysłany: 22-07-2013, 10:01
|
|
|
Witam.
Odświeżam temat ponieważ mam podobny temat - parujący halogen. Zamierzam go rozebrać (jak w tym temacie, choć może spróbuje z piekarnikiem), wyczyścić i moje pytanie - czym to potem skleić ?
I drugie pytanie: czy obudowę reflektorów świateł (tych głównych) tak samo się rozbiera ? (one mi akurat nie zaparowują ale przydałoby się jej wyczyścić od środka).
Pozdrawiam. |
_________________ Przekręcam kluczyk i życie staje się piękniejsze. |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 146 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 22-07-2013, 11:43
|
|
|
alex87 napisał/a: | Witam.
Odświeżam temat ponieważ mam podobny temat - parujący halogen. Zamierzam go rozebrać (jak w tym temacie, choć może spróbuje z piekarnikiem), wyczyścić i moje pytanie - czym to potem skleić ?
I drugie pytanie: czy obudowę reflektorów świateł (tych głównych) tak samo się rozbiera ? (one mi akurat nie zaparowują ale przydałoby się jej wyczyścić od środka).
Pozdrawiam. |
lampy paruja poniewaz sa nieszczelne, ja np jak rozbieralem lampe to grzalem okolice styku klosza z obudowa plastikowa lampy opalarka az do momentu w ktorym klej zacznie puszczac. a sklejalem w ten sposob ze nie usuwalem starego kleju tylko go na nowo grzalem i przyklejalem do obudowy, ewentualne ubytki kleju mozna uzupelnic chocby sylikonem |
|
|
|
 |
alex87
Mitsumaniak

Auto: EA5A Avance 02r.
|
Wysłany: 22-07-2013, 12:01
|
|
|
no tak - parują ponieważ są nieszczelne. tylko gdzie ta nieszczelność ?
chcialbym rozebrać klosz z dwóch powodów:
1. wyczyścić go od środka
2. uczynić szczelnym. dlatego po rozklejeniu chciałbym je skleić 'na nowo' (nie na starym kleju) tak aby pozbyć się nieszczelnosci zakładając iż obecnie występuje gdzieś po obwodzie.
dlatego pytam - czym można taką lampę skleić po otwarciu ? |
_________________ Przekręcam kluczyk i życie staje się piękniejsze. |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 146 Skąd: Stargard
|