Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak elektroda.pl pomaga...
Autor Wiadomość
carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2012, 14:50   Jak elektroda.pl pomaga...

Napisałem dziś na elektrodzie prośbę o pomoc:
LINK: http://www.elektroda.pl/r...587965#11587965

Cytat:
Witam. Po przeszukaniu miliona stron www dowiedziałem się że w Mitsubishi Carisma 1,9 DiD 2001r. (silnik w wersji F9Q) do wymrugania błędów na desce wystarczy zewrzeć piny 1 i 4 w złączu diagnostycznym (spinacz) i włączyć zapłon.

Dlaczego u mnie to nie działa?? Po zwarciu pinów i przełączeniu zapłonu lampki najnormalniej w świecie zapalają się i gasną tak jak zawsze.

Po podłączeniu kabla i próbami z różnymi programami to tylko scantool ze wszystkiego co możliwe pokazuje mi tylko obroty silnika, żadnego innego parametru. Dodam że w kablu OBD2-USB piny 1 i 4 musiałem zewrzeć bo inaczej w ogóle nie działało.

Prawdopodobnie mam uszkodzony czujnik położenia wału ale kontrolka Check Engine w ogóle mnie o tym nie informuje a objawy są takie że autko jest bardzo kapryśne przy zapalaniu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Temat wylądował w koszu. Napisałem do admina żeby wyjaśnił mi dlaczego usuną mój post, w odpowiedzi dostałem:
Cytat:
Ja już nie mam sił powtarzać, że tu się skończyło różne "jak zdiagnozować xxxx". Ja już nie mam sił powtarzać, że tu się skończyły różne scantoole, scanmastery i inne dziadowstwo. Po prostu koniec. To ma być rzetelne i fachowe forum.
Ten samochód dobrze zdiagnozuje tester carmanscann II

Widać nie ma co na nich polegać skoro ja się pytam o problem z brakiem możliwości wymrugania błędów a dostaję odpowiedz że mi programy nie działają (a napisałem to czysto informacyjnie żeby zaraz nie dostać bana za to że nie sprawdziłem komputerem)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-11-2012, 19:36   

carismax, w DiD nie wymrugasz błędów, co do elektrody, fora różnią się zasadami, tam są bardzo restrykcyjne nawet w stosunku do znaków diaktrycznych
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 29-11-2012, 19:42   

robertdg napisał/a:
znaków diaktrycznych

diakrytycznych
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 29-11-2012, 19:55   

robertdg napisał/a:
carismax, w DiD nie wymrugasz błędów, co do elektrody, fora różnią się zasadami, tam są bardzo restrykcyjne nawet w stosunku do znaków diaktrycznych

No widzisz... ty potrafiłeś odpowiedzieć mi na pytanie w sprawie o którą tutaj nie pytam. No ale zasady zasadami, szukam pomocy to liczę na pomoc a nie o takie zachowanie.

krzysiakxxx 
Forumowicz

Auto: nie mitsu
Wysłany: 11-12-2012, 10:41   

Co do elektrody to już dawno temu się przekonałem że nie ma sensu tam o cokolwiek pytać bo i tak wyląduje w koszu.

SOŁTYS 
Forumowicz
immortal

Auto: Galant
Wysłany: 11-12-2012, 11:54   

Jak na każdym forum bardzo dużo zależy od moderatorów, nawet pojedynczego moderatora.
Nie ma sensu się za bardzo spierać , bo taki mod jak będzie chciał zbanuje Cię bez tłumaczenia.
No chyba że należysz do kółka wzajemnej adoracji to co innego :)

Swoją droga elektroda, czasem się baaaardzo przydaje.
a że bardzo restrykcyjni są to w sumie dobrze ( może czasem nadgorliwi ;) )

krzysiakxxx 
Forumowicz

Auto: nie mitsu
Wysłany: 11-12-2012, 12:31   

Jako forum jest przydatne jeśli czegoś szukasz... jeśli chcesz się wypowiadać/zapytać to najczęściej się dowiadujesz między zdaniami że to forum nie dla Ciebie, bo jesteś laikiem a oni takich tam nie chcą.

SOŁTYS 
Forumowicz
immortal

Auto: Galant
Wysłany: 11-12-2012, 12:38   

hehe trafiłeś w sedno :mrgreen:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 11-12-2012, 12:48   

Ja tam kiedyś szukałem pomocy na temat zrobienia autorskiego włącznika świateł (z obniżonym napięciem) i nawet się doczekałem paru porad, paru rozwiązań kilku schematów nawet opóźnienia (do tego ostatniego zabrakło mi wiedzy, żeby to zlutować) ale projekt jest i działa w moim samochodzie.

Chyba też bardziej tam są nastawieni na wymyślanie czegoś fajnego niż rozwiązywanie problemów użytkowników.

http://www.elektroda.pl/r...c1389733-0.html

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 11-12-2012, 15:50   

Duża częśc postów która z tamtąd wylatuje to przede wszystkim brak podstaowych zasadf ortografii, zero konkretów - masło maślane, etc., jezeli ktoś ma pomóc to trzeba umieć się wyrazić, a nie kazać jeszcze pocić się komuś nad własną twórczością. Większośc problemów wynika z braku odpowiedniej komunikacji.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu