złącze obd, podpinał się ktoś do tego?? |
Autor |
Wiadomość |
sadki91
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-07-2011, 22:51 złącze obd, podpinał się ktoś do tego??
|
|
|
witam
ostatnio zauważyłem że misiek posiada coś takiego jak złącze "obdII", podpinał się ktoś kiedyś do tego??? bo nie wiem czy jest wogóle sens próbować:-// |
|
|
|
 |
Wydra
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 1989 2.5 TD
|
Wysłany: 05-08-2011, 13:39
|
|
|
Kolego złącze "obdII" służy głównie do diagnostyki komputera sterujacego elementami samochodu typu ABS, sterownik pompy paliwa itp. sens jest wtedy gdy świeci Ci sie jakaś kontrolka, lub jest coś uszkodzone i bez badania komputerem nie można ustalić co. W przypadku gdy nic sie nie dzieje i nic sie nie świeci to za bardzo sensu nie widze, chyba że chcesz sie przekonac ze wszystko jest w porzadku. koszt takiego badania to średnio ok. 100PLN, a niekiedy nawet 200PLN. |
|
|
|
 |
sadki91
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
|
Wysłany: 14-08-2011, 15:23
|
|
|
dzięki za pomoc:-)) |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-08-2011, 19:14
|
|
|
Za około 50zł możesz kupić interfejs ELM327 na allegro podpiąć pod lapka i sprawdzić co w misiu piszczy.
Tutaj lista co można zrobić (ściągnięte z jakiejś stronki):
■ odczyt/kasowanie kodów usterek OBD2 / EOBD oraz CAN
■ włączanie i wyłączanie kontrolki CHECK ENGINE
■ odczyt kodów usterek oczekujących (gdy kontrolka CHECK ENGINE jeszcze się nie świeci)
■ odczyt kodów błędów ogólnych i charakterystycznych dla producenta
■ odczyt kodów usterek zarejestrowanych powodujących zapalenie się kontrolki CHECK ENGINE
■ odczyt aktualnych parametrów pracy silnika w czasie rzeczywistym (LiveData)
■ odczyt parametrów OnLine
■ podgląd zamrożonych ramek (Freeze Rames)
■ kontrola zużycia paliwa
■ test sond lambda wraz z ich pełnymi wykresami charakterystyki pracy
■ pomiar mocy silnika
■ pomiar przyspieszenia do 100 km/h
■ pomiar przyspieszenia na 1/4 mili
■ pomiar przyspieszenia na 1/8 mili
■ pełna obsługa automatycznych skrzyń biegów
Oczywiście warto zakupić jakiś płatny program (w standardzie są freewery, które nie zawsze są dobrze oceniane).
Pozdrawiam. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2011, 21:05
|
|
|
Jakiego programu używacie / polecacie? |
|
|
|
 |
profesjonal
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 95 2,8 long
|
Wysłany: 20-12-2012, 13:22
|
|
|
tak tylko sam elm tego nie zrobi a potrzebny jest program ,pytanie brzmi jaki jest w stanie polaczyc sie z pajero mam wiele obsluguja mitsubishi ale po 98r |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-12-2012, 14:21
|
|
|
profesjonal napisał/a: | tak tylko sam elm tego nie zrobi a potrzebny jest program ,pytanie brzmi jaki jest w stanie polaczyc sie z pajero mam wiele obsluguja mitsubishi ale po 98r | i tu jest ten ból że po 98. Obszukałem, objeździłem, obdzwoniłem kilkanaście warsztatów i dla rocznika 96 ni ma. Czy taki jak podaje Bizi78 "interfejs ELM327" jest w stanie pomóc diagnozować samochody do roku 98 ?? Czy te cudeńko jest w stanie zdiagnozować poprawność działania świec żarowych i np czujnika temperatury wody ?? Który z oferowanych na Allegro jest godny polecenia ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
profesjonal
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 95 2,8 long
|
Wysłany: 21-12-2012, 09:22
|
|
|
Mam tego ELMA i dziala z oplem ,fordem,fiatem,renault,vw,nawet saaba podpina i odczytuje kasuje itp. ale z pajero nie gada |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 21-12-2012, 14:13
|
|
|
jawaldek napisał/a: |
(...)
Czy taki jak podaje Bizi78 "interfejs ELM327" jest w stanie pomóc diagnozować samochody do roku 98 ?? Czy te cudeńko jest w stanie zdiagnozować poprawność działania świec żarowych i np czujnika temperatury wody ?? Który z oferowanych na Allegro jest godny polecenia ?? |
Waldku, zastanów się.
W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c. Są one sterowane bezpośrednio przekaźnikiem.
To co LM może zaczytać, to tylko główne sygnały podawane przez niektóre ze sterowników, a w przypadku 4M40 może być, że prawie nic
To nawet w moim byłym Freelanderze z silnikiem TD4 zaczytywał tylko ok. dwudziestu-kilku parametrów, zaś sprzęt Land-Rovera zaczytywał chyba sporo ponad 200
Do Miśka jeszcze się nie wtykałem, a teraz trochę za zimno |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 21-12-2012, 14:23
|
|
|
i tu jest przewaga starych diesli -żeby coś sprawdzić potrzebny jest miernik , czujnik zegarowy i parę kluczy |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 21-12-2012, 21:36
|
|
|
...przynajmniej rano odpalam traktora - i wszystko bangla jak trzeba,
a co najważniesze - żadna kontrolka nie bije mi po oczach podczas jazdy
często dłubie w różnych "cudach techniki" i szczerze - już bokiem mi wychodzą te wszystkie pompowtryski, listwy, przepływki, kierownice spalin, nastawniki, EGR-y, itp.
Po co to wszystko? walka o jakiś jeden litr paliwa, albo parę koni - no dobra,
...ale po takim przebiegu jak mój Misiek, to one już dawno zdechły, albo już spalają duuuużo więcej (paliwa i oleju) |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2012, 08:54
|
|
|
Rander napisał/a: | W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c | taaa tylko skąd taki laik jak ja w temacie tych wszystkich elektryczności w samochodzie może wiedzieć->> tonący brzytwy się łapie Natomiast, nie wiem czy tylko da radę coś podłączyć a wydaje mi się że nie ,ale chętnie bym podłączył jakieś cudo co pokazywało by bieżące zużycie paliwa na różnych drogach i różnym stylu jazdy. |
 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 22-12-2012, 17:58
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Rander napisał/a: | W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c | taaa tylko skąd taki laik jak ja w temacie tych wszystkich elektryczności w samochodzie może wiedzieć->> tonący brzytwy się łapie Natomiast, nie wiem czy tylko da radę coś podłączyć a wydaje mi się że nie ,ale chętnie bym podłączył jakieś cudo co pokazywało by bieżące zużycie paliwa na różnych drogach i różnym stylu jazdy. |
Od strony technicznej tak się da częściowo (szacunkowo) określić przy "elektronicznych" pompach wtryskowych, zaś dość dokładnie przy Common Rail. Przy pompowtryskach prawdopodobnie też. We Freelanderze tak testowałem LM-a i pokazywał chwilowe zużycie paliwa, jednak nie pamiętam, na jakim programie.
Waldku, przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd
Ale wtedy lepiej nie pchaj się gdzieś w Rumunię |
Adam. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2012, 18:49
|
|
|
Rander napisał/a: | przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd | tylko czym ja wtedy będę jeździł toyoto-mitsubishi czy mitsubishi-toyotą |
 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2012, 22:04
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Rander napisał/a: | przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd | tylko czym ja wtedy będę jeździł toyoto-mitsubishi czy mitsubishi-toyotą |
Racja, pomerdało mi się
Miało być DI-D czy jak to się tam wabi. |
Adam. |
|
|
|
 |
|