Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
21-06-2013, 21:15
[EA5A/W 2.5] Zapłon elektroniczny w V6
Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-12-2012, 10:28   [EA5A/W 2.5] Zapłon elektroniczny w V6

Żeby się nie nudzić w zimowe wieczory obmyślam przeróbkę układu zapłonowego na bezrozdzielaczowy :) EA projektowali księgowi, bo w starszych modelach (FTO, Sigma24V, 3000GT) kopułka nie występowała.

Cała dyskusja została wydzielona z mojego tematu żeby nie mieszać wątków ;)
Ostatnio zmieniony przez Owczar 09-10-2013, 21:55, w całości zmieniany 3 razy  

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 01-01-2013, 12:21   

W FTO było 3 cewki z fajkami i 3 kabelki na tylną głowicę...może udałoby Ci się coś wyprodukować z cewek z E54A? Bo wtedy masz nadal 6 kabelków i nie trzeba bawić się z fajkami pod cewkami. Nie znalazłem, albo kiepsko szukałem schematu do 6A13...Potrzebuję wiedzieć jak to jest zbudowane, ale obstawiam pojedynczy moduł zapłonowy i cewka w aparacie...ciekawe zagadnienie dla mnie :wink: Potrzebuję koniecznie schematu :wink:

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 01-01-2013, 13:23   

Arek a możesz wrzucić foto modułu zapłonowego? Fajkocewek nie chce zakładać. Będzie potrójna cewka o przewody od galanta. Tylko potrzebuję moduł od fto lub innego v6.

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-01-2013, 13:31   

Marcin, FTO i 6a13 V6 dohc mają sterowane fajkocewki bezposrednio z ecu, system "waste spark". Identyczne rozwiazanie jak w 4G63 w Galancie.
Bez podmiany kompa nic nie poradzisz.

Tu masz schematy do porównania:

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 01-01-2013, 14:21   

Tomku wiem jak to wygląda w 6A13 i 4G63 :) Patrzyłem już na schematy. Będę budował układ na atmedze, którzy rozdzieli sygnał na 1 cewką na 3 niezależne sygnały. Ale potrzebuję moduł zapłonowy w którym są 3 tranzystory. ECU raczej nie ma wbudowanych tych elementów bo byłoby małym piecykiem.

W 3000GT wygląda to tak:

Jeden forumowicz ma do sprzedania moduł od FTO, ale nie mam pewności czy są w nim power tranzystory...

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 01-01-2013, 14:29   

Chyba, że w FTO i VR-4 tranzystory siedzą w fajkocewkach. Wtedy w grę wchodzi tylko sigma, 3000GT i pajero. Albo coś z innej marki.

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-01-2013, 15:01   

Owczar napisał/a:
Tomku wiem jak to wygląda w 6A13 i 4G63 :) Patrzyłem już na schematy.

vs.
Owczar napisał/a:
Chyba, że w FTO i VR-4 tranzystory siedzą w fajkocewkach.

To patrzyłeś czy nie? :mrgreen:
Bo odpowiedź masz w schematach :wink:
Tak, fakocewki maja tranzystory

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 01-01-2013, 17:45   

Znalazłem moduł VAG-a. Idealny do tego zastosowania. Używkę można kupić już za 40zł :)
http://www.eter-mot.info/...1-br-hitdis4-05

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 01-01-2013, 19:19   

Owczar napisał/a:
Znalazłem moduł VAG-a.

Nawet Made in Japan

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 01-01-2013, 19:26   

Moduł z VAGa owszem, ale z atmegą musiałbyś się bawić w sygnał obrotów... Moduły mitsu mają gotowe wyjście sygnału obrotów, z których dalej korzysta ECU i obrotomierz. Wg mnie najprostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystać moduł z E54A, Sigmy, 3000gt (to samo), paczkę 3 cewek z podwójnymi wyjściami z autek j.w., a atmegą podzielić jedynie sygnał z ECU 6A13 na 3 tak, żeby występowały w równych odstępach czasu...czujniki w 6A13 są dwa? Tzn na wale i drugi u góry na którymś z wałków? Dodatkowo poszczególne cylindry z przeciwnych głowic sparowane są poprzez cewki...1-4, 2-5, 3-6.

Zawsze można spróbować setupu z ECU z E54A, mam niepotrzebne jedno :wink:

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 01-01-2013, 19:40   

areksz121 napisał/a:
Moduł z VAGa owszem, ale z atmegą musiałbyś się bawić w sygnał obrotów...

Ale po co sygnał obrotów? Całą interpretację i wyprzedzenie kąta zapłonu będzie nadal obrabiało ECU.

areksz121 napisał/a:
Moduły mitsu mają gotowe wyjście sygnału obrotów, z których dalej korzysta ECU i obrotomierz.

Ten sygnał daje czujnik wału.

areksz121 napisał/a:
Wg mnie najprostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystać moduł z E54A, Sigmy, 3000gt (to samo),

Ten VAG działa identycznie. Za moduły mitsu ceny są od 200 w górę, a za moduł vaga zapłacę 40-50zł. Do tego dostępność jest większa i może uda się dokupić oryginalne kostki co przy wilgoci nie będzie bez znaczenia.

areksz121 napisał/a:
a atmegą podzielić jedynie sygnał z ECU 6A13 na 3 tak, żeby występowały w równych odstępach czasu...

Coś w tym stylu chcę zrobić.

areksz121 napisał/a:
cylindry z przeciwnych głowic sparowane są poprzez cewki...1-4, 2-5, 3-6.

Przyda się to info :)

areksz121 napisał/a:
Zawsze można spróbować setupu z ECU z E54A, mam niepotrzebne jedno

Zbyt dużo różnic między EA i E54A.

Na wejściu układu będą 2 sygnały.
Pierwszy TDC to sygnał prostokątny dający stan wysoki 1 raz na 1 obrót wałka rozrządu.
Drugi to sygnał sterujący tranzystor cewki w aparacie zapłonowym. Daje napięcie ciągłe, a gdy ma wystąpić iskra to sygnał zanika.

Chcę zrobić coś takiego, że z tych 2 sygnałów zrobię 3 sygnały na wyjściu na tranzystory cewek. Zasada działania podobna do tego sterującego jedną cewką na wejściu.

Po pojawieniu się stanu wysokiego z TDC układ powinien załączyć wszystkie 3 tranzystory NPN w module zapłonowym (daję gotowy moduł żeby nie bawić się w radiatory itd), czyli we wszystkich cewkach popłynie prąd. Gdy na drugim sygnale wejściowym nastąpi zanik napięcia, to układ powinien zrobić przerwanie na 1 z cewek. Przy kolejnym zaniku kolejna cewka itd do 3 cewki. Zanik chwilowy- czas muszę odczytać z oscyloskopu jak podjadę do Serwisu Mitsumaniaków. Po tych 3 zanikach powinien znowu pojawić się sygnał TDC, który wyzeruję pętlę i wszystko zacznie się od nowa od 1 cewki.

Na wejściu będą sygnały prostokątne z amplitudą do 5V (na oscyloskopie sprawdzę dokładnie). Czy możemy je dać bezpośrednio na atmegę, czy musimy je przekształcić?

Atmega będzie sterowała modułem przez dodatkowe tranzystory stopniujące pnp.

Teraz muszę poczytać o atmedze i programowaniu w asemblerze oraz znaleźć kogoś kto pomoże mi zaprojektować układ :) SKorzystam pewnie z gotowca:
http://allegro.pl/iduino-...2907917230.html

Do niego 3 tranzystory pnp i obudowa wodoszczelna :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-01-2013, 08:34   

masz mechaniczny rozdzielacz - jak zamierzasz zrealizować przełożenie mechaniki na elektronikę?

co do samego PT i jego multiplikacji na zewnątrz to proszę tu masz gotowca z forum Probe:
http://ford-probe.net/ind...id=17&Itemid=42

zamontować na chasis i będzie trybić

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 02-01-2013, 08:42   

areksz121 napisał/a:
cylindry z przeciwnych głowic sparowane są poprzez cewki...1-4, 2-5, 3-6
czyli jak pisał Tomek - waste spark - iskra jest zawsze na parze cylindrów a tam, gdzie nie było sprężania, jest tracona

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 02-01-2013, 11:05   

Krzyzak napisał/a:
masz mechaniczny rozdzielacz - jak zamierzasz zrealizować przełożenie mechaniki na elektronikę?

Tak jak opisałem powyżej :)

Krzyzak napisał/a:
co do samego PT i jego multiplikacji na zewnątrz to proszę tu masz gotowca z forum Probe:

To jest prosta sprawa, ale ja potrzebuję moduł z 3xPT i konwersję sygnału sterującego 1xPT na 3xPT przy jednoczesnym wydłużeniu impulsów sterujących (rozrzucanie sygnału byłoby prostsze).

Właśnie studiuję co i jak wykonać. Muszę zlutować prosty oscyloskop do karty dźwiękowej żeby zbadać zależność sygnału TDC z sygnałem zapłonowym. Przyda się później do testowania sygnałów wejściowych i ew opóźnienia układu zanim rozepnę aparat.

Wybrałem już wstępnie płytkę uniwersalną z atmegą. Projekt zaczynam od pomiarów sygnałów i budowy oraz programowania układu przekształcającego. Jak ten etap pójdzie pomyślnie to kupuję moduł zapłonowy od audi i testuję na cewkach od forda :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 02-01-2013, 12:02   

w sumie też chwilę się zastanowiłem, i to wg mnie powinno wyglądać tak:
- moment zapłonu dostaniesz od ECU - pojawi się napięcie na 1 nóżkę PT (patrząc od prawej); załatwia to kwestie wyprzedzeń zapłonu i zależności od obrotów/obciążenia itd. - czyli 90% programistycznej roboty jest po stronie ECU
- problem, którą z cewek wyzwolić to drugie najważniejsze zadanie - tu jak rozumiem czytasz i przetwarzasz 2 czujniki - wał i wałek; działają na zasadzie hallotronu i - jak pisałeś - dają prostokąty na wyjściu; wał daje informacje o obrotach silnika a TDC kiedy 1 cylinder jest w górze na zapłonie
czyli dzieląc rpm z wału na 6 i wiedząc kiedy jest 1TDC można co odpowiednią ilość milisekund dawać zapłony na kolejne cewki (pamiętając, że wał ma rpm/min)
i nie martwić się o zapłon tracony
nawet nie wygląda to skomplikowanie
- reszta to już tylko elektryka i przekazanie sygnału (oraz polutowanie, żeby napięcie dochodziło, gdzie trzeba)

dobrze myślę?

Odpowiedz do tematu