Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stukanie w skrzyni po wymianie łozysk?? GDI
Autor Wiadomość
PLazinski 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-01-2013, 21:21   Stukanie w skrzyni po wymianie łozysk?? GDI

Witam wszystkich bardzo serdecznie mam taki mały problem:( od dwóch lat jeżdżę Carisma przez ten czas zrobiłem 30 tys km i od samego początku borykam się ze skrzyniom biegów. Mianowicie na samym początku skrzynia strasznie szumiała oddałem auto do naprawy, po oddzieleniu skrzyni okazało się ze zestaw sprzęgła jest nowy!! firmy valeo ( made in korea) i problem tkwi w łożyskach walka sprzęgłowego oczywiście te i jeszcze dwa zostały wymienione. Po nie długim czasie okazało się ze z okolic skrzyni- sprzęgła raz na jakiś czas dochodzi dziwne terkotanie stukani ( na luzie) i to też nie było reguły nie raz ciszej nie raz głośniej czasami wcale- jak np. kilka razy wcisnąłem sprzęgło. Zaobserwowałem tez ze łapa od wysprzęglika ma delikatne bicie. Wkurzał mnie strasznie ten terkot wiec auto oddałem jeszcze raz do mechanika po ponownym wyjęciu skrzyni stwierdził ze winny jest docisk gdyż było na nim widać w dwóch miejscach wybicia( stąd pewnie bicia na tej łapie), stwierdził tez ze wałek w jego przekonaniu ma za duży luz wiec skrzynie oddał w ramach gwarancji jeszcze raz do poprawki wymienili jeszcze dwa łożyska złożyli wszystko do kupy a stuki jak były tak są!!. Dodam tez ze biegi wchodzą idealnie a terkot pojawia się tylko na LUZIE ( chociaż dwa razy usłyszałem go w trakcie delikatnej jazdy na 1-ce)

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 17-01-2013, 21:52   

Po pierwsze wyrzuć Valeo. Skoro już robiłeś skrzynię to trzeba było dać od razu dobre sprzęgło: Aisin, Excedy itp.
Następna sprawa: skoro pozostawiłeś tak kiepskie sprzęgło, to pytanie jakie łożyska włożył Ci tam mechanik. Jeśli pozostawiłeś wybór mechanikowi, to może włożył tam jakiś tani zamiennik(jeśli takie coś występuje).
No i ostatnie: jaki lejesz olej do skrzyni? U nas na forum Bartek(deejay) poleca Elf Tranself 75W80 NFJ. Sam też u siebie zastosowałem.

Ogólnie z braku dobrych mechaników od skrzyń w naszym rejonie ja sam ostatnio po prostu zakupiłem skrzynię używaną. Bo jak widać, przy kiepskim mechaniku(oczywiście nikogo nie oskarżam) wymiana łożysk na wałku może nie pomóc. A taka zabawa nie jest tania...

[ Dodano: 17-01-2013, 21:53 ]
Aha...jak wciskasz sprzęgło to terkotanie ustępuje ?? Tzn. czy przy wciśnietym sprzęgle nie ma tego terkotania?

PLazinski 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Wysłany: 17-01-2013, 22:21   

aha zapomniałem dodać ze ten docisk i łożysko oporowe wymieniłem na jakieś japomnski, została jeszcze tylko tarcza valeo

[ Dodano: 17-01-2013, 22:24 ]
tak jak wciskam terkot ustaje, a olej wlali niby castrola wg specyfikacji ( a cala ta impreza, mówię tu o dwóch wizytach u mechanika,kosztowała mnie już 1500pln;/)

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2013, 08:44   

PLazinski napisał/a:
aha zapomniałem dodać ze ten docisk i łożysko oporowe wymieniłem na jakieś japomnski

Dużo powiedziane :P Ogólnie takie rzeczy powinno się wkładać dobrych firm, abyś za paredziesiąt tysięcy znów nie musiał zwalać skrzyni. Niestety z doświadczenia wiem, że najlepiej części kupować samemu, wyjdzie czasem troszkę drożej, ale będziesz pewny co masz.

PLazinski napisał/a:
tak jak wciskam terkot ustaje

Nie jestem specjalistą od skrzyni(nie wiem, czy mamy na forum takich), ale ogólnie jak wciskasz sprzęgło, to wtedy właśnie przestają pracować łożyska na wałku sprzęgłowym, a pracuje łożysko oporowe. Także wynika z tego, że dalej najprawdopodobniej jest problem w środku skrzyni.

PLazinski napisał/a:
a cala ta impreza, mówię tu o dwóch wizytach u mechanika,kosztowała mnie już 1500pln;/

Ostatnio właśnie też liczyłem, ile by mnie to kosztowało, gdybym chciał wymienić łożyska zamiast skrzyni i ogólnie wychodziło, że taniej nawet wyjdzie zakup dwóch skrzyni(gdyby jedna była padnięta) :evil:

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 18-01-2013, 19:53   

Nie chcę źle wróżyć , ale coś napisze . Parę lat temu maiłem podobny objaw w poldku i kolega miał w safrane , po wymianie sprzęgła na luzie coś zaczeło terkotać , a po wciśnięciu przestaje . Mechanik mówił że wszystko zrobił dobrze i pewnie skrzynia się rozlatuje , troche dziwne bo przed wymianą był spokój a po wymianie nie. Po 40tyś. skrzynia się rozleciała , poszły zęby na wałku . Przyszła nowa skrzynia i dalej lipa . Telefon do speca od skrzyń " a wymieniliście łożysko w kole zamachowym centrujące wałek" . Okazało się że łożysko było rozjeb... w drobny mak . Po wymianie wszystko wróciło do normy. Nie wiem jak to jest w cari , ale może się przydać. Pamiętam że łożysko to kosztowało ok.20zł

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 18-01-2013, 22:31   

A właśnie... w cari jest coś takiego jak łożysko centrujące wałek w kole zamachowym?

PINO87 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Wysłany: 19-01-2013, 20:36   

nie ma tego a w skrzyni gdi nie oplaca sie grzebać bo to tani gips 400-500pln

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2013, 21:03   

PINO87 napisał/a:
a w skrzyni gdi nie oplaca sie grzebać bo to tani gips 400-500pln

Ta....tylko zawsze jest ryzyko jak bierzesz skrzynię używaną. Nawet jak dają gwarancję rozruchową, to i tak swojemu mechanikowi płacisz za wymianę parę stówek.

Ja co prawda u siebie zakupiłem używkę, ale gdybym miał pewnego speca od skrzyni, to raczej bym robił. Tylko to musiałby być ktoś pewny...

Odpowiedz do tematu