|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Proszę o poradę przed kupnem nowego Colta. |
Autor |
Wiadomość |
FTOrek
Forumowicz
Auto: COLT CJ5A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 668 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-01-2013, 08:28
|
|
|
Myślę,że nie jest ważne gdzie silniki są produkowane.Koncerny lokują fabryki tam gdzie tania siła robocza.Colt mimo tego,iż produkowany jest w Holandii to dalej niezawodny Colt. |
_________________ 161261 |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
|
Wysłany: 19-01-2013, 11:59
|
|
|
Tak tak, ale w Holandii Colt jest tylko składany (wcześniej w tej samej fabryce powstawała Carisma i Volvo V40/S40). Nic tam nie jest jako tako produkowane. Poszczególne podzespoły pochodzą od zewnętrznych dostawców (często europejskich jak Valeo czy Bosch, ale silniki przypływają w całości z Japonii...). Mówisz że nie ważne gdzie silniki są produkowane... nie chciał byś jeździć silnikiem rodem z Chin :d.
Aha... nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę ale w Holandii siła robocza nie należy do tanich... więc nie mogę się zgodzić ze zdaniem "Koncerny lokują fabryki tam gdzie tania siła robocza." Może mitsu poszło w przeciwną stronę... poszło w jakość . |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

Auto: brak
|
Wysłany: 20-01-2013, 08:40
|
|
|
michal84 napisał/a: | Szkoda, to chyba nawet 300 tys. km nie wytrzyma i tutaj kłania się pytanie czy się opłaca za taką sumę kupić Colta, w wersji Invite udało mi się znaleźć z LPG za 44 tysie więc już z ceny zeszli po 1 miesiącu, a przy tym kryzysie to pewnie jeszcze opuszczą. Koleżanka kupiła Colta i przyznam, że ma kopa na pierwszych 3 biegach, aż oniemiałem;) Byłem na jeżdzie próbnej VW silnik fajny, wolniejszy, ale jednak to VW, środek lepiej wykonany (i nie ma co porównywać) od Mitsubishi jakość materiałów lepsza, silnik ciężko ocenić. |
A może najnowsza Toyota Yaris? |
_________________ Mitsubishi samochody z duszą i z Trzema Diamentami na masce. Mają to coś, drugiej takiej marki nie znajdziesz. |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
Auto: Colt VII
|
Wysłany: 20-01-2013, 19:51
|
|
|
Dj Lexus napisał/a: | michal84 napisał/a: | Szkoda, to chyba nawet 300 tys. km nie wytrzyma i tutaj kłania się pytanie czy się opłaca za taką sumę kupić Colta, w wersji Invite udało mi się znaleźć z LPG za 44 tysie więc już z ceny zeszli po 1 miesiącu, a przy tym kryzysie to pewnie jeszcze opuszczą. Koleżanka kupiła Colta i przyznam, że ma kopa na pierwszych 3 biegach, aż oniemiałem;) Byłem na jeżdzie próbnej VW silnik fajny, wolniejszy, ale jednak to VW, środek lepiej wykonany (i nie ma co porównywać) od Mitsubishi jakość materiałów lepsza, silnik ciężko ocenić. |
A może najnowsza Toyota Yaris? |
Nowy samochód to problem, tak dużo się oddaje Państwu Vatu, że nie wiadomo na co on jest przeznaczany. Toyota jest fajna i tańsza od Mitsubishi, udam się do salonu to ocenię, szkoda że nie montują gazu. Silniki mają bardzo dobre. |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 20-01-2013, 20:38
|
|
|
Ja bym jeszcze odwiedził SUZUKI, SX4 kosztuje 45000,- |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2013, 21:43
|
|
|
patrycjuszek napisał/a: | Ja bym jeszcze odwiedził SUZUKI, SX4 kosztuje 45000,- |
Również fajny samochód, ale podobno awaryjny (tandetne plastiki, tapicerka, jakość montażu na poziomie malucha). |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 22-01-2013, 11:33
|
|
|
scoratir napisał/a: | ale silniki przypływają w całości z Japonii |
To w końcu nie wiadomo czy są produkowane w Japonii czy w chinach , ciężko coś znaleźć
w internecie .
Czytałem trochę opinii o nowym colcie tu na forum i na autocentrum i chwalą go sobie
U mnie od ponad dwóch lat Word ma nowe colty , a co za tym idzie szkoły jazdy je kupują .
Coraz mniej widać "Elek" nissan micra , colty je zastępują a to raczej dobrze świadczy o Colcie |
|
 |
michal84
Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2013, 16:57
|
|
|
krzysieg napisał/a: | scoratir napisał/a: | ale silniki przypływają w całości z Japonii |
To w końcu nie wiadomo czy są produkowane w Japonii czy w chinach , ciężko coś znaleźć
w internecie .
Czytałem trochę opinii o nowym colcie tu na forum i na autocentrum i chwalą go sobie
U mnie od ponad dwóch lat Word ma nowe colty , a co za tym idzie szkoły jazdy je kupują .
Coraz mniej widać "Elek" nissan micra , colty je zastępują a to raczej dobrze świadczy o Colcie |
Podobno silniki na gazie wytrzymują z 70 tys. km i nie więcej, dlatego dziwię się że producent zakłada instalację. Wedle opinii fachowców z forum gazowego, instalacja jest źle założona i wystrojona tak piszą, ale zastanawiam się czy to prawda? W oplach, fabryczna i podobno źle jest ustawiona. Ile kosztuje regulacja zaworów w tych samochodach, jakie są zawory, przypuszczam, że wymiana szklanek? |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 22-01-2013, 23:24
|
|
|
Heh... chwile dzisiaj zajęło mi szukanie informacji o silnikach mitsu. W coltach są instalowane obecnie dwa silniki.
1.1 1124cc 75KM R3 DOHC 12V 3A91
1.3 1332cc 95KM R4 DOHC 16V 4A90
Silniki z serii 4A9X były tworzone wraz z Daimlerem (mercedes), a obecnie są produkowane przez Mitsubishi (montowane są też w smartach). 3A9X to jego pochodna zawierająca te same rozwiązania techniczne, takie jak MIVEC, łańcuszek rozrządu i inne. Taki obcięty o jeden cylinder po prostu. Dodatkowo znalazłem miejsca gdzie mitsu produkuje wszystkie silniki.
Mizushima Plant, Powertrain Plant - Kyoto, Powertrain Plant - Shiga ---> Japonia 3 fabryki
MMTh Engine Co., Ltd. ---> Tajlandia 1 fabryka (mitsu posiada 100% udziałów w tej fabryce)
Mitsubishi produkuje też w Chinach... z tym że nie jest właścicielem tych fabryk, a tylko współwłaścicielem. Silniki z tych fabryk są montowane tylko w samochodach sprzedawanych lokalnie na terenie Chin. Najprawdopodobniej są to silniki na bazie 4B1X, 4A9X i 3A9X. W związku z powyższym nie przejmował bym się jakością silników montowanych w europejskich modelach, mitsu ma nad tym 100% kontroli. |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2013, 17:12
|
|
|
scoratir napisał/a: | Heh... chwile dzisiaj zajęło mi szukanie informacji o silnikach mitsu. W coltach są instalowane obecnie dwa silniki.
1.1 1124cc 75KM R3 DOHC 12V 3A91
1.3 1332cc 95KM R4 DOHC 16V 4A90
Silniki z serii 4A9X były tworzone wraz z Daimlerem (mercedes), a obecnie są produkowane przez Mitsubishi (montowane są też w smartach). 3A9X to jego pochodna zawierająca te same rozwiązania techniczne, takie jak MIVEC, łańcuszek rozrządu i inne. Taki obcięty o jeden cylinder po prostu. Dodatkowo znalazłem miejsca gdzie mitsu produkuje wszystkie silniki.
Mizushima Plant, Powertrain Plant - Kyoto, Powertrain Plant - Shiga ---> Japonia 3 fabryki
MMTh Engine Co., Ltd. ---> Tajlandia 1 fabryka (mitsu posiada 100% udziałów w tej fabryce)
Mitsubishi produkuje też w Chinach... z tym że nie jest właścicielem tych fabryk, a tylko współwłaścicielem. Silniki z tych fabryk są montowane tylko w samochodach sprzedawanych lokalnie na terenie Chin. Najprawdopodobniej są to silniki na bazie 4B1X, 4A9X i 3A9X. W związku z powyższym nie przejmował bym się jakością silników montowanych w europejskich modelach, mitsu ma nad tym 100% kontroli. |
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, a 1.3 to chyba są 4 cylindrowe? Jeśli chodzi o wybór to w mitsu w salonie ta instalacja gazowa mi się nie podoba, nic o niej nie wiedzą, nawet jaki jest koszt regulacji zaworów (szkoda, że nie ma hydrauliki), a colt na paliwie to istny korek bez dna. Instalacja w internecie też mało opisywana, mało opinii testerów, są i to dużo opinii o psuciu się silnika od gazu (choć podobno jest wzmocniony). W vw polo podoba mi się jakość, podobnie w toyocie yaris (którą mam zamiar przetestować), dużo jeździ tych samochodów po dogach, mitsu trochę spotykam, ale to śladowe ilości. Jeśli chodzi o mitsubishi colta to nadal jestem za nim, jakoś mi się spodobał, ale jak byłem na 100% za kupnem, tak teraz tylko na 50%, jak obejrzę toyotę to może zdanie się zmieni, ale jakoś nie wierzę w to. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 23-01-2013, 17:55
|
|
|
Tak tak, napisałem R4 - to oznacza cztery cylindry. Z tą instalacją to bardzo możliwe... jak jest niewłaściwie montowana to silnik ma prawo się psuć (np zawory wypalać). Ale tylko i wyłącznie przez to, bo dobrze skalibrowana praktycznie nie ma wpływu na zużycie silnika. Obecne colty są sprzedawane z gazem? Jakoś nie widzę takich informacji... tak samo toyota jest?
Podoba mi się ta nowa toyota Yaris, wyglądem nawiązuje do wyższych modeli. Ale taka Toyota to chyba z silnikiem 1.3... 1.0 nie ma zbyt ciekawych osiągów (patrząc na dane producenta... np. 0-100 15s ). |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2013, 18:15
|
|
|
Ok nie zauważyłem;). Z gazem Colty są sprzedawane, na stronie nie ma takiej oferty, ale w salonach jest, tutaj przykładowe ogłoszenie. Kod: | http://otomoto.pl/mitsubishi-colt-invite-lpg-C26949820.html |
Nawet na stronie mitsu jest, ale mało informacji, tylko ile kosztuje instalacja https://www.mitsubishi.pl...wanej-elegance. Kiedyś montowali brc, teraz podobno jest stag 300 premium. Za taki samochód z 2012 roku, to myślę, że cena jest nadal za duża, z lpg nie jest więcej wart niż 35-38 tys. zł., wersja 1.3 95KM Invite. Przyjdzie kryzys to może zweryfikują ceny.;)? Do toyoty yaris nie montują w ogóle gazu, tyle się dowiedziałem z salonu. Nie ma co się oszukiwać za 50 tys. zł można kupić honde jazz, a to już w ogóle inna jakość. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 23-01-2013, 18:35
|
|
|
Stag jest często zakładany przez forumowiczów, jest to popularna instalacja i bardzo łatwa w ustawieniu (przez doświadczonego). Dlatego tej instalacji bym się nie obawiał. Ceny jakie są takie są, na to nic nie poradzimy. Kwestia tego czy w ogóle zakładać gaz. Średnie spalanie to 5.5l (podobnie Yaris jak Colt), ale jak już zakładać to w Colcie jest taka możliwość bez utraty gwarancji.
Yaris jest jeszcze droższa... najtańsza 5D za 46 tys., a nie ma np. klimatyzacji (nie wiem czy zwracałeś uwagę). Colt z linku ma dodatkowo felgi alu, czujnik parkowania, światła jazdy dziennej i ta klima... łącznie za 44 tys.! Do niczego nie namawiam, po prostu dobrze wybierz i ciesz się samochodem .
PS Yaris bardziej mi się podoba . |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-01-2013, 18:55
|
|
|
silniki z seri 4a9 są też w lancerach. przejechłem 90.000 km na gazie, raz wyminiałem szklanki (chyba 60 zł szt.) a jest na forum namiar na szklanki z hameryki (coś pisali o 7-8$)
instalacja brc |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2013, 19:41
|
|
|
bastek napisał/a: | silniki z seri 4a9 są też w lancerach. przejechłem 90.000 km na gazie, raz wyminiałem szklanki (chyba 60 zł szt.) a jest na forum namiar na szklanki z hameryki (coś pisali o 7-8$)
instalacja brc |
Ile wyniósł Ciebie koszt wymiany? Po jakim czasie regulowałeś zawory? |
|
|
|
 |
|
|