Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszyc Garage
Autor Wiadomość
Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-02-2013, 22:09   Wszyc Garage

Postanowiłem pozamykać wszystkie tematy w naszych nie miśkach i założyć jeden wspólny bo dzieje się dużo u mnie kwestiach motoryzacyjnych :)

Będzie kontrowersyjnie będzie zabawnie będzie ciekawie :P

Lecz najpierw chciałbym zaznaczyć jedną rzecz :P

Metody/sposoby przedstawione w powyższym temacie mogą być kontrowersyjne przeczyć ogólnie przyjętym standardom oraz budzić u niektórych mieszane uczucia jeżeli nie potrafisz wyluzować zaleca się nie czytanie tego tematu ponad to autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne uszczerbki na zdrowiu lub zniszczenie mienia osób próbujących go naśladować ... to tyle :D

No projekt mojego motoru cb500 czy troche historii Toyotki Corolli Andrzej jest wam znany więc nie będę tutaj przetaczał wszystkiego od początku ciekawych odsyłam do starych tematów:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68912 - Toyota

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=76684 - Honda CB500

Przejdźmy do nowości dawny dobry kumpel z czasów piaskownicy naoglądał się zbytnio mnie dłubiącego przy Galancie i postanowił zrobić własny projekt tego typu :)

Kupił Mercedesa 190tke troche podłubał po czym stwierdził że kupi Civica sobie na codzień do upalania powiedział że jedzie zobaczyć parę aut a ja zadeklarowałem się że mu pomogę z jego nowym nabytkiem :)

No i pojechał.....

.... i wrócił ze strupiałym Golfem mk. 1 :doubt: ...

.. powiedział że okazja bo zdrowy ma zdrową podłogę... jak się później miało okazać tylko podłogę ma zdrową

Zaczął mi opowiadać o tym samochodzie a ja patrzyłem na niego jak na wariata ma merca chciał kupić Civica a skończyło się że kupił tą zardzewiałą taczkę która kiedyś była zielona później chyba czerwona a na koniec ktoś poleciał go chyba srebrzanką... :|

Poprzedni właściciel już go całego spawał tylne nadkola nowe przednie słupki, podszybie, progi, podłogę przednie nadkola, przednie błotniki bo auto znikało w oczach do tego poprzedni właściciel spadł na niego z drzewa i wgniótł dach...

Było co raz gorzej:

Ja: Daniel a co tam za silnik siedzi

Daniel: 1.5 diesel

Ja: :tard: ... poziom mojego zażenowania sięgnął dna..

Daniel rozpoczął swój ambitny projekt zrobienia z niego cuda kupił Golfa II 1.8 na dawce silnika do Golfa I i zaczęła się walka:

Daniel odezwał się do mnie o pomoc w wyciągnięciu silnika z golfa lecz nie było to najprostsze ze względu na brak jakich kol wiek wyciągarek żurawi itp. na szczęście mam doświadczenie w takich operacjach :D

Pierwszy pomysł wytargać go z boku auta :P

Niestety nie powiodło się prawie się Gulf przewrócił więc wpadłem na inny pomysł :D po prostu za przód i do góry z nim :P ( w przypadku Galanta średnio to wychodzi krowa waży swoje z gulfem poszło łatwo )

Wesoło było a ja zmieniłem podejście do projektu może i mi auto nie leży ale jest przynajmniej zabawnie :)

Kolega próbował swoich sił w blacharce lecz ostatecznie ja przejąłem temat i Golf będzie od początku do końca moim projektem blacharskim ze względu że koledze ten temat jeszcze nie wychodzi :P

Zaczęło się wielkie cięcie golfa :P pas przedni został wycięty prawe nadkole praktycznie też i zacząłem się bawić z nim :)

Nowy pas przedni trafił na miejsce:

A właściciel zajął się zdrapywaniem gum/lakieru i innych rzeczy wspomagających rozwój raka oraz pylicy płuc :P ( na fotce nadkole jeszcze przed wycięciem)

To tyle na dziś... masa innych mniejszych/większych projektów się szykuje o każdym będę tu relacjonował nadkole w golfie dziś skończyłem ale fotki w późniejszym czasie :)
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 05-02-2013, 22:32   

zaczyna się dobrze. ale mężczyznę poznaje się po tym jak kończy, a nie jak zaczyna, więc... poproszę więcej ;-)

ps. może chcesz oblacharnić moją Tigrę ? :P

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2013, 22:39   

Obecnie nie mam czasu na nic nawet by zrobić sobie ciepły posiłek... ciągle po za domem...
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 05-02-2013, 22:40   

Wszyc napisał/a:
A właściciel zajął się zdrapywaniem gum/lakieru i innych rzeczy wspomagających rozwój raka oraz pylicy płuc

Maska p.pyłowa kilka złotych kosztuje :P
Ciekawie się zapowiada.

sruba napisał/a:
ps. może chcesz oblacharnić moją Tigrę ?

Daję Gala jak Tigra sruby wyjedzie o własnych siłach :mrgreen:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2013, 22:55   

Nie mam lepszej jakości fot teraz

To nadkole dziś:

Na dniach zrobię aparatem fotę ;) zero szpachli zero cyny na fotce tylko zabezpieczone z pędzla farbą by wytrzymało do czasu oddania do lakiernika
Sory za wielkość ale przestawiła mi sie jakość w komórce :(

tego rantu na górze nie dogiąłem nie mam takiego sprzętu to jest dospawane
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 05-02-2013, 23:32   

Wszycu dajesz rade. A ja jakos lubie ogadac taki blacharsko lakiernicze renowacje :D
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 05-02-2013, 23:57   

Wszyc, powodzenia w reanimacji, i coś na zachętę mój były mk1:

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 06-02-2013, 00:12   

śliczny. co miał pod maską ?

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 06-02-2013, 00:17   

Nie zgadłbyś, oryginalnie miał 1.3B, jak go kupowałem w 1999r. był wstawiony 1.5D, niestety nie opłacało się go remontować. Więc wstawiłem po kapitalnym remoncie 1.6D. Z powodów czysto ekonomicznych, jedyną benzyną jaką jeździłem przed golfem był fiat 126p :wink: , więc i tak przyrost mocy dość znaczny. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez wojtas 07-02-2013, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2013, 22:11   

Trochę więcej fotek z cięcia nadkola :P

Stwierdziłem że kij raz się żyje nie będę bawił się w pół środki i wyciąłem wszystko co mi sie nie podobało i wstawiłem customowe wzmocnienie w postaci blachy 1,5mm od wewnątrz nadkola upewniając się że wejdzie amortyzator

Przyszedł czas by to w końcu połatać więc zacząłem walczyć

Tam gdzie brzydsze "smarki" to nie chciało się oczyścić dobrze :P ale od tej strony nie musi wyglądać musi się trzymać

Z drugiej strony już zadbałem by nie było źle :)

Pójdzie masa uszczelniająca na spawy i na wyrównanie właściciel będzie szpachlował ja tam w Galancie będę cynował a nie szpachlował ale nasz klient nasz pannnn :P

Rekonstrukcja tego błotnika to nie była prosta sprawa trochę dużo łatek poszło ale tak łatwiej było mi odwzorować kształt... powinienem iść na ASP na kierunek rzeźba :D z drugiej strony gładziutko :)

wiem na górze jest zrypana ta krawędź już poprawione :? jak mówił śruba liczy się jak skończę więc cierpliwości poprawie takie rzeczy :P
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 08-02-2013, 00:38   

Wszyc napisał/a:
Rekonstrukcja tego błotnika to nie była prosta sprawa trochę dużo łatek poszło

tu to pojechałes , mega frankenstein... :mrgreen:
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2013, 07:25   

Niestety lepszego wyjścia nie miałem za mało osprzętu mam jeszcze :P

- mogłem jeszcze zrobić to z jednego elementu ale musiał bym mieć jakieś kowadła, metalowe kule i inne rzeczy na których mógłbym formować kształt i zajęło by mi to cały dzień bo trzeba by było na ciepło

- albo zrobić więcej nacięć w celu redukcji naprężeń bo jak materiał jest już pogięty w 2 miejscach to pod innym kątem już nie chce dać się wygiąć a bezsensowne łupanie młotkiem spowoduje utworzenie się takiej brzydkiej górki/załamania

Nie jestem jeszcze na tyle doświadczony by ryzykować to taki pierwszy większy projekt prócz mojego Galanta :P spokojnie uczę się ;) jak skończę tu blacharkę i u siebie to będzie inna jakość ;)
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 08-02-2013, 11:24   

Wszyc napisał/a:
Nie jestem jeszcze na tyle doświadczony by ryzykować to taki pierwszy większy projekt prócz mojego Galanta spokojnie uczę się jak skończę tu blacharkę i u siebie to będzie inna jakość

Strategia dobra. Trochę praktyki na Golfie a Gala zrobisz już porządnie :mrgreen:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2013, 15:25   

Trzeba trenować do galanta pospawać klatkę trzeba ;) w Golfie na problem jest taki że ogranicza mnie czas Galanta moge spawać jeszcze 3 lata i nic sie nie stanie nie spieszy się
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 08-02-2013, 17:17   

Wszyc, to moze w przyszłosci sie blacharka zajmiesz ? Bo chyba to lubisz. :wink:
6 bolt only...

Odpowiedz do tematu