Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: karolgt
18-10-2007, 00:20
Tuleje na wachaczach
Autor Wiadomość
promil69
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 20:17   Tuleje na wachaczach

Witam. Czy w colcie C50 są wymienne tuleje na wachaczach...?? Czy poprostu trzeba wymienić cały wachacz?? Chce się za to zabrać ponieważ od dłuższego czasu autko ściąga mi w prawo (wiem, że jest to sprawa zbieżności - też ustawie) ale jak ostatnio dokręcałem koło to zauważyłem, że ma luz około 1cm <--> jak ruszałem tak i patrzałem co się dzieje to właśnie na tych gumach-tulejach od wachacza był luz. Może ktoś bedzie wstanie mi to zdiagnozować..??

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2007, 20:48   

promil69 napisał/a:
od dłuższego czasu autko ściąga mi w prawo (wiem, że jest to sprawa zbieżności - też ustawie)
Przy wybitej tulei miałem to samo. Przy przyśpieszaniu ciągło w jedną stronę, przy hamowaniu w drugą. Więc Twoja diagnoza (że to tuleja) może byc trafna. Co do zbieżności to oczywiste, że jest nie taka-zmienia się w zależności od obciążenia z powodu w/w luzów na tulei.
promil69 napisał/a:
Czy w colcie C50 są wymienne tuleje na wachaczach...??
Oczywiście, że tak. Z JC kosztuje ok. 35 zł. Jeśli będziesz sam zakładał to wrzuć tuleję do zamrażarki na ok. godzinę. Skurczy się pod wpływem zimna i przed montażem posmaruj ją od strony, z której będziesz wciskał mydłem. "Wleci" w wahacz aż miło :mrgreen: . Broń Boże nie smaruj olejem ani niczym tłustym!!!Jestem pewien, że u Ciebie również nie pójdzie odkręcić śruby na wahaczu (tej od tulei). Możesz od razu podchodzić ze szlifierką kątową. Niestety wiek robi swoje.
Powodzenia
Stara tuleja jeśli ma taki luz jak piszesz wypadnie z wahacza sama.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 21:40   

Hugo napisał/a:
Z JC kosztuje ok. 35 zł

poleciłbym raczej firme 555..

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-01-2007, 00:17   

bear007 napisał/a:
poleciłbym raczej firme 555..

Wiadomo, ale jest mały problem, nie produkują ich :wink:

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 01:39   

aha nie wiedziałem..do CAO maja..

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 09:14   

U mnie tez był spory luz z lewej strony, ściągało w prawo podczas przyspieszania i ogólnie jazdy, okazało się że do wymiany jest drążek kierowniczy lewy:) 50zł i po sprawie, kupiłem fortuna line, koniecznie ustawić zbieżność po takim zabiegu!
Teraz jedzie jak po szynach:)

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 10:20   

Wielkie dzięki za postki.. :) Zaczne od wymiany taj tuleji potem zbieżność i zobacze co się bedzie działo. Oczywiście o rezultatach dam znać :)
Pozdro dla wszystkich.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-01-2007, 10:53   

bear007 napisał/a:
do CAO maja..

Tego z kolei ja nie wiedziałem. Dobrze wiedzieć... :wink:

Gabek_82
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 11:53   

teraz juz wiem jak i jest problem u mnie mam dokladnie ten sam problem ale juz niedlugo bedzie po sprawie
PROMIL69 - a czy przy tym towarzyszy stukanie???

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 14:49   

hmm... stukanie jak najbardziej.... nie odczuwam tego tak ponieważ mam obniżone i utwardzone autko i na dziurach raczej 10km/h hehe ale jak wpadne w jakąś studzienke albo jazda po bruku to jaknajbardziej - mam nadzieje, ża po wymianie tuleji sukanie zniknie a jak nie to bede szukał dalej przyczyny - jednak tymczasem priorytet to ten wachacz :)
Przed chwilką zdemontowałem wachacz i wyjołem tuleje (wyszła nadwyraz łatwo) dwa puknięcia młoteczkiem. Oto jak wygląda
http://www.fotosik.pl/pok...ed32055e04.html
i od razu mam pytanko... czy tą drugą gume wymienić też (wyglada na dobrą - brak luzu) - i drążek stabilizatora (ten kruciutki - łączący wachacz i drążek) bo moim zdaniem zbyt luźno "chodzi"

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 14:56   

promil69 napisał/a:
mam nadzieje, ża po wymianie tuleji sukanie zniknie

zakładam iż wiesz ze przy twardzielu takie elementy zużywają sie kilka razy szybciej+nasze dziurawe drogi..alle>>co kto lubi...

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 15:12   

hehe wiem... wiem... mimowszystko moim zdaniem warto :) poprostu baaardzoo lubie tak jeździć dodatkowo obniżony wygląda świetnie a nie jeżdże na tyle duzo zeby takie naprawy robić czesto wiec to mi nie przeszkadza. Ale schodze z tematu - proszę o opinie na temat tej tuleji (zdjęcie) bo moim zdaniem jest do wymiany i na temat tej drugiej gumy czy warto wymieniać.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 15:20   

wymien a bedzie pewnośc ze to ta druga nie stuka (gdybys zostawił) :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-01-2007, 17:14   

Drugą tuleję też wymień. Ta na fotce jest ewidentnie zużyta. Łącznik stabilizatora kup firmy 555.

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2007, 22:03   

witam ponownie po zabiegu. :) Tuleja wymieniona, guma i łącznik stabilizatora - całkiem inna jazda :) :D ... miód :) Zostaje jeszcze zbieżność... Podziękowania dla wszystkich co uczestniczyli w temacie. :)

Odpowiedz do tematu