Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Szarpanie na równym gazie
Autor Wiadomość
riddick1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2013, 18:20   [Cari 1.8 GDI] Szarpanie na równym gazie

Mam Carisme 1.8 GDI z 1998 roku, problem jest taki iż gdy jadę i na równym gazie auto mi szarpie. Gdy dodaJĘ i ujmuję jest wszystko okej.

Auto bylo podłączane do komputera w celu sprawdzenia błędów i jedyną usterkę jaką znaleźliśmy to inlaatdruk-/map-sensor(jestem w nl i nie wiem jak to po polsku określić), wymiana części nic nie dała.
Filtr powietrza, świece wymieniłem także i zero poprawy. Nie ma więcej błędów a mój mechanik nie ma pojęcia gdzie w tym aucie szukać przyczyny. Macie jakieś pomysły?

mateusz8230 
Forumowicz

Auto: MitsubishiCarisma 1998.1.8GDi
Wysłany: 10-03-2013, 18:56   

Mam to samo ,pomaga lanie paliwa shell v-power mniej szarpie,ja mam lepsze rozwiazanie najlepiej sprzedać samochód i mieć problem z głowy:) walczę z tym od roku i nic,wymiana masy podzespołow silnika,świec itp itd nie pomaga.Jeśli to Gdi to podobno to może być od pompy paliwa WC albo NC. Ale pompa WC to kupa kasy, a i w wielu przypadkach nie pomaga...Silniki gdi chyba nie są najbardziej udane...
- ZED IS ZED BABY AND ZED IS DEAD

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 11-03-2013, 00:14   

Przeczyść pompe wysokiego cisnienia.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 11-03-2013, 07:29   

GDI to jedne z lepszych silników, żadnym tak dobrze mi sie nie jeździło, wystarczy lać dobre paliwo (pb98) oraz zmieniać co 10 tys olej a GDI spokojnie dobije ponad 300 tys.
Lekkie szarpniecie to przejście przez mieszanke. Przy lekkim dodawaniu gazu GDI jeździ na ubogiej mieszance po dodaniu gazu jeździ na normalnej. Dzieki temu na trasie schodzi poniżej 6 l na 100km.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 11-03-2013, 19:26   

Morfi, Zgadzam się jak najbardziej z kolegą. Silnik dobry tylko wymaga troski a przejedziesz nie jeden benzyniak. Co do szarpania to może być przejscie mieszanek lub coś z przepustnicą....TPS,SAS krokowy może trzeba przeczyścić.

mouseman 
Mitsumaniak
Krzyś :)

Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Wysłany: 11-03-2013, 19:39   

wydaje mi się że jedną z zasadniczych przyczyn owego szarpania przy stałych obrotach, szczególnie w trybie gdi to jest zawór egr. Wbijcie sobie w google " szarpanie egr" widać jak często jest on przyczyną problemów z szarpaniem. Tak też rozwiązywanie problemu rozpoczął bym od dokładnego czyszczenia przepustnicy oraz pod nią występującego zaworu egr.
Ostatnio zmieniony przez mouseman 11-03-2013, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 11-03-2013, 20:21   

Zdjąć kolektor dolotowy i wszystko wyszorować. Jeśli pompa ma dobre ciśnienie to będzie jak ręką odjął.

Odpowiedz do tematu