Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY8A 2.0DID] Kolejne problemy z 2.0 D-ID
Autor Wiadomość
Ati 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2.0 D-ID
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 10-04-2013, 19:16   [CY8A 2.0DID] Kolejne problemy z 2.0 D-ID

Panowie,
mam nadzieję, że mi wybaczycie, że kolejny raz zwracam się z prośbą o pomoc.

Powoli zaczyna mnie to już denerwować :doubt:

Mianowicie, kolejne 3 denerwujące mnie rzeczy, które zauważyłem:

1. Dziś podczas ruszania pod górkę, z jedynki, auto wydawało dziwny pisk. Pisk dochodził jakby, patrząc jako kierowca, z przodu z lewej strony. Gdy auto załapało już minimalną prędkość, dźwięk znikał i można było tak na jedynce jechać i nic już nie hałasowało. Jednakże kolejny stop i kolejne ruszenie - pisk się pojawiał. Przy ruszaniu na prostym nic się nie dzieje.

2. Podczas jazdy przy prędkościach 120 km/h - 140 km/h z tyłu dochodzi mnie taki pulsujący dźwięk, coś jakby wuuu...wuuu...wuuu... Im więcej obrotów, tym jest on szybszy i głośniejszy. Po puszczeniu gazu dźwięk pulsuje co raz rzadziej, aż w końcu zanika wraz z utratą prędkości przez auto. Jadąc z wciśniętym sprzęgłem dźwięk również jest słyszalny. Czy to mogą być mocno zużyte opony? Jeśli tak, czemu nie hałasują przy 100 km/h, czy też przy 160 km/h?

3. Ostatnio wymieniałem wszystkie filtry, w tym również filtr paliwa. Nigdy nie miałem problemów z odpalaniem. Jednakże po wymianie, kilka (dosłownie 2-3 razy) zdarzyło mi się, że po przekręceniu kluczyka, czuć było tylko lekkie szarpnięcie, auta w tym momencie jakby się dławiło i nie odpalało. Nawet rozrusznik nie zaczynał chodzić. Kolejny raz odpalało normalnie. Czy mogło się tam coś zapowietrzyć?

4. Przy jeździe na dwójce, przy 2k-2,5k obrotów i po odpuszczeniu gazu, słychać cichy świst powietrza. Coś jakby turbina? Czy to normalne, czy też zbierać kasę na turbinę?

Panowie,
błagam, co to może być? Jeszcze trochę i mnie autko zacznie denerwować :rolleyes:

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 11-04-2013, 12:29   

1. pasek klinowy?
2. wyząbkowane opony albo zgubiles ciężarki. jakaś taka uroda kół że objawy pojawiają się powyżej 100 a zanikają powyżej 130. często po śnieżnej zimie brak ciężarów szczególnie na blaszanych falach

3, 4 nie wiem :-(

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 11-04-2013, 14:01   

1. Klocki hamulcowe są luźno w zacisku
2. Opony
3. Tak, u mnie po wymianie też tak było, z czasem przejdzie ;)
4. Turbina w tym silniku świszcze, brak świszczenia może martwić ale nie świst. Natomiast inny rodzaj świstu to nieszczelność w dolocie.

Ati 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2013, 14:27   

Dzięki Panowie!
uspokoiliście mnie, zwłaszcza jeśli chodzi o punkty 2 i 4 :)

AR

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-04-2013, 14:45   

Na 2-jkę może pomóc wymycie ciśnieniowo kół na myjni (szczególnie od wewnętrznej strony).

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 12-04-2013, 23:57   

Ati, pamiętaj że dieslem po gwarancji jeżdzą bogaci ludzie - tak mówi mój kolega i zgadzam się z nim :mrgreen:
PS Na dodatek jest to sławny 2.0 TDI 16V....

QaDo 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 14-04-2013, 02:10   

Ati, maj gad. Wyluzuj, ledwo masz samochód i wszędzie widzisz problem. Pewnie jak już wiesz idealna fura to, to nie jest, ale ładna :P Raczej nie ma u Ciebie żadnych problemów, obczaj te opony, ale pewne i tak będziesz zmieniał na letnie. Ciekawe czy masz 18tki jak ja, fajne koszta... :twisted:

Ati 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-04-2013, 11:18   

QaDo,
po prostu lubię jak w aucie mam wszystko zrobione na tip-top ;) No ale faktycznie, dzięki temu, że jest ładne, można mu sporo wybaczyć.

Kupiłem go na letnich i to bardzo zużytych, więc nie dość, że czeka mnie koszt zimówek w tym roku, to za rok również letnich... 18stek ;)

QaDo 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 16-04-2013, 14:39   

Może będę miał ... Edit by tyku
Ostatnio zmieniony przez tyku 14-09-2015, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu