|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CS9 2.0DOHC] Klimatronic problem czy tak ma być? |
Autor |
Wiadomość |
mirek38
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CS0 Intense 2006r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2013, 17:02 [CS9 2.0DOHC] Klimatronic problem czy tak ma być?
|
|
|
Witam Wszystkich!
Po długich poszukiwaniach, od miesiąca jestem szczęśliwym użytkownikiem czarnego Lancer-a 2006 r. Intense 2.0L (wcześniej Carisma przez ponad 5lat).
Jako że zrobiło się cieplej, jadąc w trasie zauważyłem że jak reguluje pokrętłem od temperatury przy włączonym Klimatronicu, to słyszę jakby bzyczenie/małe zwarcie pod deską kierownicy (ciężko to określić).
W trakcie jazdy pojawiają się te odgłosy ale rzadziej, wygląda mi na to że odgłos występują w momencie kiedy klimatronic (jego sterownik) włącza mocniejszy nawiew, żeby utrzymać określoną temperaturę,
ustawioną pokrętłem.
Próbowałem kilka ustawień nawiewu, tryby auto, ale jedynie co pomaga i dźwięk znika, to ustawienie pokrętła temperatury na MAX lub MIN (czerwone lub niebieskie pole).
Namierzyłem pod deską 2 kostki i z jednej z nich wydobywa się to bzyczenie (znajduje się bezpośrednio nad pedałem gazu).
Wrzucam nagranie z tego miejsca, w tym samym czasie regulowałem pokrętłem, żeby szybciej wywołać ten dzwięk.
(Nagranie oczywiście z miejsca gdzie dźwięk się wydobywa i niestety nie jest 100% odzwierciedleniem przez zniekształcenia jakie łapał telefon).
Nie wiem czy Wy też tak macie, czy muszę się do tego przyzwyczaić, nie ukrywam że ten dzwięk jest troszkę drażniący
Wszystkie opinie mile widziane
Pozdrawiam
Klimatronic - dźwięk |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-04-2013, 20:35
|
|
|
Na pewno tak nie może być. Ja słyszę tylko wentylator i elektromagnetyczne sprzęgło załączający sprężarkę (ale to na zewnątrz tylko słychać).
Ale te odgłosy przypominają raczej chrobotanie wytartej zębatki od sterowania nawiewami lub temperaturą... |
|
|
|
 |
mirek38
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CS0 Intense 2006r
|
Wysłany: 15-04-2013, 20:52
|
|
|
krzychu napisał/a: | Na pewno tak nie może być. Ja słyszę tylko wentylator i elektromagnetyczne sprzęgło załączający sprężarkę (ale to na zewnątrz tylko słychać).
Ale te odgłosy przypominają raczej chrobotanie wytartej zębatki od sterowania nawiewami lub temperaturą... |
W takim razie od czego zacząć diagnozę? Czego szukać/naprawiać? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-04-2013, 06:48
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3446
Poszukaj schematu tych mieszaczy i spróbuj coś pooglądać... Powinny być takie półokrągłe nazębione plastikowe elementy i zębatki sterowane jakimś silniczkiem krokowym... Nie robiłem z tym nie wiem jak Ci więcej pomóc. |
|
|
|
 |
|
|