Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
coś o radiach i zmieniarkach w miśkach
Autor Wiadomość
tortuga 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2009, 13:47   

Chooper napisał/a:
MITSUBISHI W142 (również występujące jako PH 3000)

czy orientujecie się może czy to radio występowało w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej i szarej? i ile warto dać za ten model żeby nie przepłacić?

joebar 
Mitsumaniak

Auto: Montero 3.8 V6
Wysłany: 29-11-2009, 17:02   

Koledzy mam pytanie. Chciałbym zmienić radio w swoim aucie(oczywiście Mitsubishi :wink: ). Oryginalnie zamontowany mam model MR587387( poniżej zdjęcie). Chodzi mi o to, żeby można było podłączyć nowy radioodtwarzacz do oryginalnego wzmacniacza. Na e-bay’u znalazłem taką przejściówkę. A czy da radę przerobić końcówkę w oryginalnym kablu :?: Czy ktoś robił coś takiego :?:

Mutabot 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubisi Pajero MY04 3.8
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-12-2009, 03:31   

Dzień dobry,

Niedawno kupili MY04 Mitsubishi Pajero z U068 (MR490089, Mitsubishi Electric, Japonia), radio.
Zastanawiasz się, czy nie ma prostego rozwiązania, aby umożliwić wejście AUX na to radio.
Dziękuję bardzo!
Przepraszam za mój polski jest tak zła, że muszę użyć Google Translate ...

sunder 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI
Wysłany: 14-03-2010, 18:32   

Podłączenie radia 9181 (RX-1E94WT) do zmieniarki CHA-S634 (MP3).

Radio posiada wyjście 13 pin`owe. Zmieniarka przy zastosowaniu wskazanej przejściówki ALPINE KCA-130B (z Ai-Net) ma 8 pin.

Wniosek jest taki że należy zastosować dodatkowo jeszcze przejściówkę 13 pin > 8 pin.

Ja zastosowałem interfejs CDI-100Mm dostępny w firmie iron electronics.

Artif 
Forumowicz
Artif

Auto: granatowa Carisma GDI 2001
Wysłany: 10-06-2011, 20:18   

Witam.
Skrobnę parę słów na temat cyfrowej zmieniarki - może kogoś temat zainteresuje.
W kwietniu zakupiłem zmieniarkę cyfrową do radia PH 2000 lub 9181 (RX-1E94WT) w firmie audiostrada.pl. Miała chodzić bezproblemowo, ale tak nie było. Faktycznie wejście do zmieniarki zostało odblokowane, ale niestety brak było sterowania. Przy okazji rozmowy człowiek z firmy twierdzi, że złącze na zmieniarkę nie jest typu M-bus, ale inne. Pogrzebałem trochę w temacie i rzeczywiście to złącze nosi nazwę MEL-bus, czyli Mitsubishi Electric bus. Na ile jest kompatybilne z M-bus nie odpowiem. Człowiek z audiostrady twierdzi, że zmieniarki z M-bus nie mają prawa chodzić. Faktem jest, że złącze w tym radiu jest trochę skomplikowane. Po podłączeniu urządzenia (zmieniarki) co jakiś czas radio wysyła zapytanie o obecność zmieniarki. Tak, że oprogramowanie tego jest niezłym wyzwaniem :) .
Wracając do tematu. Jeśli ktoś zamierza zakupić taką zmieniarkę, to albo należy zapytać w firmie audiostrada.pl, czy poradzili sobie z problemem sterowania, albo druga opcja: firma www.bartex-caraudio.com.pl/ twierdzi, że posiada zmieniarki cyfrowe dokładnie do tego radia. Więcej! Ponoć osobiście montują z powodu... zaangażowania fabrycznego wyświetlacza do zmieniarki! Warto sprawdzić.

magelan 
Nowy Forumowicz

Auto: SPACE STAR 1.6
Wysłany: 07-04-2012, 18:01   

Czy MITSUBISHI W698 podejdzie do MSS może ktoś próbował ?

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 28-04-2013, 14:33   

Witam.
W forumowym konkursie wygrałem zmieniarkę do mojego Space Stara. Mam radio PH-2000.
W zestawie ze zmieniarką od kolegi Moominka dostałem także kabel i opis podłączenia.
Kabel z dwóch stron ma wtyczkę i dodatkowe kabelki - 3 od strony zmieniarki i 2 od strony radia.

Według instrukcji Moominka te dwa kabelki od strony radia muszę podłączyć jeden do +12V a drugi do masy.

Wyciągnąłem radio i mam tam opis złącza.

Chcę się upewnić odnośnie tego czy poprawnie rozczytuję ten opis.
Radio włącza się po przekręceniu kluczyka, więc przypuszczam, że pin oznaczony ACC to będzie moje +12V, czy w takim razie masa to będzie jeden z pinów oznaczonych N.C. ? (są takie dwa, czy mogę podłączyć do któregokolwiek?)

Czy może masa to ta "wsuwka" na lewym skrajnym boku radia? (jak jest podłączone, to na tym dynksie też jest podłączony kabelek)

Podłączałem kilka razy w życiu radio w samochodzie, ale zawsze sprowadzało się to do podłączenia wtyczki ewentualnie jeszcze przejściówki, więc wolę zapytać zanim coś zepsuję :-)

Od razu proszę o poradę jak dołączyć do wtyczki dodatkowy kabelek?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-04-2013, 14:50   

RaVciO napisał/a:
W forumowym konkursie wygrałem zmieniarkę do mojego Space Stara. Mam radio PH-2000.
W zestawie ze zmieniarką od kolegi Moominka dostałem także kabel i opis podłączenia.
Kabel z dwóch stron ma wtyczkę i dodatkowe kabelki - 3 od strony zmieniarki i 2 od strony radia.
A jakie radio miał Moominek :?:
Ja w swoim Spejsie te miałem PH-2000 i (o ile dobrze pamiętam) do zmieniarki dochodził tylko kabel ten z okrągłą wtyczką i kostka z zasilaniem (ale tego nie jestem pewien).
Żadnych "dodatkowych" kabelków nie było.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2013, 14:53   

W sumie to nawet nie próbowałem podłączyć na samym tym kablu, z góry założyłem, że muszę podpiąć tak jak pisał Moominek.

Niestety na samym kablu bez tych dodatkowych przewodów zmieniarka "nie żyje".

Kostki z zasilaniem nie ma, więc może w jej miejsce są te dodatkowe przewody.

W sumie moim jedynym problemem jest gdzie mam podpiąć kabelek od masy, bo odnośnie ACC to z tego co poczytałem to raczej się nie mylę, że to będzie moje +12V

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-04-2013, 16:55   

RaVciO napisał/a:
Czy może masa to ta "wsuwka" na lewym skrajnym boku radia?

Tak :D .

Wtyczka ori mitsu nie posiada masy, to N.C. wydaje mi się, że jest nie podpięte do niczego :wink: .

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2013, 17:56   

W takim razie pozostaje jeszcze kwestia jak najłatwiej wpiąć się dodatkowym kabelkiem w tą kostkę?
Czy te piny w kostce są w jakiś sposób "demontowalne", czy może muszę zdjąć ostrożnie kawałek izolacji i dolutować ten dodatkowy kabelek?

----------------------------------------

Ostatecznie podłączyłem i wszystko działało, ale niezbyt długo - szczegóły --> TUTAJ <--

sznaps78 
Forumowicz

Auto: Colt 2006 1.3 Pb
Wysłany: 29-01-2014, 10:46   

Czy takowe radyjo będzie w pełni obsługiwało wyświetlacz?
Radio z L200 MP3

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 29-01-2014, 11:12   

sznaps78, tutaj masz info, podobno się da ale bez kombinacji się nie obędzie :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
http://forum.mitsumaniaki...p=335320#335320
Tylko nie wiem czy działa DISP.

cudny90 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 01-09-2014, 20:07   

Witajcie,

czy radio 9181 (kaseciak z Carismy, chyba ph2000) posiada zdejmowany panel?
Jest przełącznik "release", lecz po jego przełączeniu nic się u mnie nie dzieje.. Panel nie odskakuje i nie wiem co jest... ;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 01-09-2014, 20:41   

cudny90 napisał/a:
czy radio 9181 (kaseciak z Carismy, chyba ph2000) posiada zdejmowany panel?

Posiada :D .

Odpowiedz do tematu