[K-ce] Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych |
Autor |
Wiadomość |
kropp
Nowy Forumowicz
Auto: Galant sedan 2,5 V6 163KM 1997
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-05-2013, 11:14 [K-ce] Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych
|
|
|
Witam i proszę o wskazówkę / poradę w/s dobrego warsztatu który wymieni olej w automacie. Katowice i okolice, Tychy. Wielu ich nie znalazłem w obrębie bo jest to S-ec i M-ce. W tym pierwszym za wymianę z płukaniem skrzyni krzyknął sobie 800zł a w drugim 480zł max przy czym zalewa skrzynię SHELL-em syntetycznym... i tu moje małe obawy, które rozwiał właściciel tym że używa tylko tego oleju i jest polecany przez wielu producentów wysokiej klasy aut. Poza tym nikomu nic się ze skrzynią nie stało po tym oleju. Co Wy na to?? Z góry dziękuję za pomoc i poradę. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 21-05-2013, 15:11
|
|
|
Napisz PW do Robertdg, na pewno Ci poleci sprawdzony serwis. Ode mnie - unikaj serwisu w Sosnowcu na Powstańców. Mają strasznie negatywną opinię. |
|
|
|
 |
kropp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 09:29 Re: Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych
|
|
|
A więc tak dla nie zdecydowanych i szukających DOBREGO warsztatu w okolicach Katowic. Zdecydowałem się i BEZAPELACYJNIE POLECAM warsztat:
Adamus Wojciech
43-190 Mikołów
Reymonta 11
Właściciel zna się na rzeczy i wie n/t japończyków naprawdę dużo. Skrzynia zalana oryginalnym DiaQueen -em, innego nie leją, chyba że na własną odpowiedzialność. W przyszłym m-cu jadę tam znów, tym razem naprawiać zawieszenie. A warsztaty wymienione w moim pierwszym poście są do robienia, ale pieniędzy chyba bo aut to raczej nie. W jednym wyzysk kasowy a w drugim właściciel, który nie słucha klienta tylko ma swoje zdanie... i chce wepchnąć coś czego nie powinno się lać do skrzyni w miśku - nie ma nic gorszego! |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 29-05-2013, 16:35
|
|
|
Czyli znów padło na pana Wojciecha |
|
|
|
 |
jacobian
Mitsumaniak jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
|
Wysłany: 29-05-2013, 23:31
|
|
|
kropp, a nie powiedział Ci, że do Twojej skrzyni wchodzi tylko 4-5 litrów oleju?
Do automatów tylko ASB Palka Mysłowice albo robota własna. Nie ma filozofii przy zmianie oleju w automacie nawet dynamicznie |
_________________ Galant 2.5 V6 '01 Avance Kombi
 |
|
|
|
 |
kropp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2013, 20:54
|
|
|
jacobian napisał/a: | kropp, a nie powiedział Ci, że do Twojej skrzyni wchodzi tylko 4-5 litrów oleju?
Do automatów tylko ASB Palka Mysłowice albo robota własna. Nie ma filozofii przy zmianie oleju w automacie nawet dynamicznie |
Nie wiem skąd masz te informacje, ponieważ pojemność całego układu skrzyni biegów to 8 litrów (info - instrukcja obsługi). Przy wymianie statycznej nie ma mowy o wymianie wszystkiego, olej ściekał całą noc i spłynęło ok. 6 litrów w moim przypadku.
Właśnie w firmie ASB Palka właściciel powiedział, że wymiana dynamiczna skrzyni nie służy (notabene nie kazał mi tyle czytać netu), ponieważ jakiś element w skrzyni pracuje bardzo krótko ale jednak "na sucho" i coś się z nim dzieje (już nie pamiętam co).
Jestem w tej kwestii laikiem więc sam tego nie robiłem bo wyczytałem na forum, że szybciutko można skrzynię załatwić na cacy. Natomiast po wymianie statycznej skrzynia naprawdę pracuje "odczuwalnie" lepiej, płynniej zmienia biegi i brak jakichkolwiek "szarpnięć". Tak czy inaczej - POLECAM warsztat. |
|
|
|
 |
jacobian
Mitsumaniak jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
|
Wysłany: 02-06-2013, 12:00
|
|
|
kropp, Widzę, że ślepo jesteś zapatrzony w pewnego mechanika i nie widzisz ironii w tym co napisałem, otóż ten mechanik mi właśnie powiedział, że do mojej skrzyni wchodzi 4-5 litrów oleju i manual podaje nieprawdę tak jaki i naklejka na słupku o alternatywnym rozmiarze opon 215/45 R17, że "ktoś" sobie to nalepił i nie jest to fabryczne. kropp napisał/a: | Nie wiem skąd masz te informacje, ponieważ pojemność całego układu skrzyni biegów to 8 litrów (info - instrukcja obsługi). Przy wymianie statycznej nie ma mowy o wymianie wszystkiego, olej ściekał całą noc i spłynęło ok. 6 litrów w moim przypadku.
| Wiesz mam za sobą dwie wymiany statyczne przez niedouczonych mechaników i trzy wymiany dynamiczne wg instrukcji z forum MM i jakoś skrzynia mi nie padła, a wręcz przeciwnie. Jak wymieniasz statycznie to najzwyczajniej mieszasz olej nowy ze starym i nie uzyskujesz 100% efektu.
A ten jakiś element to konwerter |
_________________ Galant 2.5 V6 '01 Avance Kombi
 |
|
|
|
 |
|