Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[K-ce] Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych
Autor Wiadomość
kropp 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant sedan 2,5 V6 163KM 1997
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-05-2013, 11:14   [K-ce] Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych

Witam i proszę o wskazówkę / poradę w/s dobrego warsztatu który wymieni olej w automacie. Katowice i okolice, Tychy. Wielu ich nie znalazłem w obrębie bo jest to S-ec i M-ce. W tym pierwszym za wymianę z płukaniem skrzyni krzyknął sobie 800zł :shock: a w drugim 480zł max przy czym zalewa skrzynię SHELL-em syntetycznym... i tu moje małe obawy, które rozwiał właściciel tym że używa tylko tego oleju i jest polecany przez wielu producentów wysokiej klasy aut. Poza tym nikomu nic się ze skrzynią nie stało po tym oleju. Co Wy na to?? Z góry dziękuję za pomoc i poradę.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 21-05-2013, 15:11   

Napisz PW do :arrow: Robertdg, na pewno Ci poleci sprawdzony serwis. Ode mnie - unikaj serwisu w Sosnowcu na Powstańców. Mają strasznie negatywną opinię.

kropp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2013, 09:29   Re: Polecany warsztat w Katowicach skrzyń automatycznych

A więc tak dla nie zdecydowanych i szukających DOBREGO warsztatu w okolicach Katowic. Zdecydowałem się i BEZAPELACYJNIE POLECAM warsztat:

Adamus Wojciech
43-190 Mikołów
Reymonta 11

Właściciel zna się na rzeczy i wie n/t japończyków naprawdę dużo. Skrzynia zalana oryginalnym DiaQueen -em, innego nie leją, chyba że na własną odpowiedzialność. W przyszłym m-cu jadę tam znów, tym razem naprawiać zawieszenie. A warsztaty wymienione w moim pierwszym poście są do robienia, ale pieniędzy chyba bo aut to raczej nie. W jednym wyzysk kasowy a w drugim właściciel, który nie słucha klienta tylko ma swoje zdanie... i chce wepchnąć coś czego nie powinno się lać do skrzyni w miśku - nie ma nic gorszego!

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 29-05-2013, 16:35   

Czyli znów padło na pana Wojciecha :wink:

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
Wysłany: 29-05-2013, 23:31   

kropp, a nie powiedział Ci, że do Twojej skrzyni wchodzi tylko 4-5 litrów oleju?
Do automatów tylko ASB Palka Mysłowice albo robota własna. Nie ma filozofii przy zmianie oleju w automacie nawet dynamicznie ;)

kropp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-05-2013, 20:54   

jacobian napisał/a:
kropp, a nie powiedział Ci, że do Twojej skrzyni wchodzi tylko 4-5 litrów oleju?

Do automatów tylko ASB Palka Mysłowice albo robota własna. Nie ma filozofii przy zmianie oleju w automacie nawet dynamicznie ;)

Nie wiem skąd masz te informacje, ponieważ pojemność całego układu skrzyni biegów to 8 litrów (info - instrukcja obsługi). Przy wymianie statycznej nie ma mowy o wymianie wszystkiego, olej ściekał całą noc i spłynęło ok. 6 litrów w moim przypadku.

Właśnie w firmie ASB Palka właściciel powiedział, że wymiana dynamiczna skrzyni nie służy (notabene nie kazał mi tyle czytać netu), ponieważ jakiś element w skrzyni pracuje bardzo krótko ale jednak "na sucho" i coś się z nim dzieje (już nie pamiętam co).

Jestem w tej kwestii laikiem więc sam tego nie robiłem bo wyczytałem na forum, że szybciutko można skrzynię załatwić na cacy. Natomiast po wymianie statycznej skrzynia naprawdę pracuje "odczuwalnie" lepiej, płynniej zmienia biegi i brak jakichkolwiek "szarpnięć". Tak czy inaczej - POLECAM warsztat.

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
Wysłany: 02-06-2013, 12:00   

kropp, Widzę, że ślepo jesteś zapatrzony w pewnego mechanika i nie widzisz ironii w tym co napisałem, otóż ten mechanik mi właśnie powiedział, że do mojej skrzyni wchodzi 4-5 litrów oleju i manual podaje nieprawdę tak jaki i naklejka na słupku o alternatywnym rozmiarze opon 215/45 R17, że "ktoś" sobie to nalepił i nie jest to fabryczne.
kropp napisał/a:
Nie wiem skąd masz te informacje, ponieważ pojemność całego układu skrzyni biegów to 8 litrów (info - instrukcja obsługi). Przy wymianie statycznej nie ma mowy o wymianie wszystkiego, olej ściekał całą noc i spłynęło ok. 6 litrów w moim przypadku.
Wiesz mam za sobą dwie wymiany statyczne przez niedouczonych mechaników i trzy wymiany dynamiczne wg instrukcji z forum MM i jakoś skrzynia mi nie padła, a wręcz przeciwnie. Jak wymieniasz statycznie to najzwyczajniej mieszasz olej nowy ze starym i nie uzyskujesz 100% efektu.
A ten jakiś element to konwerter ;)

Odpowiedz do tematu