|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
hamulce w cari ważne |
Autor |
Wiadomość |
mateusz.ram [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2007, 20:39 hamulce w cari ważne
|
|
|
Witam okazało sie ze w mojej cari nie hamuje jedno koło tylne myślałem ze cilinderek zapieczony ale okazało sie ze nie. Mechanik powiedział ze pompa hamulcowa założyliśmy drugą i jest to samo , inne koła hamują normalnie. Mechanik mówi ze następna pompa do niczego ale mi sie wieżyc niechce przeciesz jedna sekcja odpowiada za przód a druga za tył to gdyby pompa to niebyło by wcale tyłu.koła odpowietrzają sie, według mnie pedał hamulca jest taki sam jak był wczesniej mechanik mówi ze jest za nisko. Pomóżcie co zrobic jest zima nie mogę tak jezdzic i autko stoi na warsztacie.pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-02-2007, 20:55
|
|
|
masz abs?jesli tak to czy uklad byl odpowietrzany na odplaonym silniku ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mateusz.ram [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2007, 21:04
|
|
|
niemam abs odpowietrzali najpierw na zgaszonym potem na odpalonym. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 11-02-2007, 21:07
|
|
|
jezeli sie odpowietrza, to wyklucza pompe i rozdzielacz sily hamowania, a jesli w takim przypadku nie hamuje to tylko zacisk - albo plyn gdzies wycieka albo nie rusza sie tloczek, po czym padlo stwierdzenie ze tloczek nie jest zapieczony ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mateusz.ram [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2007, 21:18
|
|
|
ja mam z tyłu bębny mechanik powiedział ze cylinderek tylko troche sie wysuwa ale niepowiedział ze zapieczony ja tak myśle. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 11-02-2007, 22:20
|
|
|
mateusz.ram napisał/a: | tylko troche sie wysuwa ale niepowiedział ze zapieczony ja tak myśle. |
hmmm w cylinderku powinny sie wysuwac tloczki okolo 1.5cm za gumki - z dwoch stron, skoro sie troche wysuwa tzn ze cos go tam blokuje - pewnie rdza, albo brud, wykrecic rozebrac, kupic zestaw naprawczy, oczyscic, nasmarowac, zlozyc, odpowietrzyc, musi dzialac...pod warunkiem ze tak jak napisales uklad sie odpowietrza okej |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
maksiu21 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 15:40
|
|
|
moze mi ktos powiedziec jedna rzecz?? Przy klockach powinny znajdowac sie takie powyginane blaszki ktore naklada sie na obicie. Jak patrzylem w ksiazke to powinno ich byc 4 sztuki (dwa na lewy i dwa na prawy klocek) a ja mam tylko jedna sztuke zalozona nie wiem czy spadly, czy wczesniejszy wlasciciel zablysnal inteligencja i przy wymianie stwierdzil ze to nie jest potrzebne i nie zalozyl... a swoja droga od kupna samochodu piszczy wlasnie ten zacisk, z poczatku myslalem ze nie sa dotarte klocki, ale w koncu ile mogly sie docierac!!!, odkrecilem kolo a tu takie cos. W koncu konstruktor bez powodu sobie tych blaszek nie wsadzil, zgadza sie? kto wymienial ostatnio klocki? moze by mi ktos poddeslal te blaszki? bysmy sie jakos rozliczyli za przesylke:D |
|
|
|
 |
seba150 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 16:03
|
|
|
Jeśli chodzi o ten hamulec, że tylko jedno koło hamuje to może być wina wężyka hamulcowego skoro mówisz ze cylinderek nie jest zapieczony to może rurka się gdzieś zagięła lub wężyk ze starości zatkał się i nie ma takiej przepustowości aby wypchnąć cylinderek niech mechanik sprawdzi najpierw wężyk i rurkę bo on się może odpowietrzać, ale nie będzie wystarczającego ciśnienia żeby wypchnąć ten tłoczek. Pozdro |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 15-04-2007, 22:51
|
|
|
witam. pytanie. czy przy wymianie płynu hamulcowego jest potrzeba wymienienia przewodów hamulcowych gietkich? i ktory plyn jest lepiej zasosowac dot 4.0 czy 5.1? dzIeki z gory |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 15-04-2007, 23:26
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | jest potrzeba wymienienia przewodów hamulcowych gietkich? |
jest jesli sa zuzyte, pekniete, lub zniszczone,
Cytat: | jest lepiej zasosowac dot 4.0 czy 5.1 |
5.1 ma wyzsza temperature wrzenia |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
quliver [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2007, 10:02 rurka hamulca tylnego
|
|
|
Będąc na przeglądzie technicznym mechanik zakwestionował z powodu korozji stan rurek sztywnych podających płyn hamulcowy do tylnej osi.
Chciałem te rurki wymienić, lecz mechanik stwierdził, że może być kłopot z końcówkami gwintowanymi.
Może mi ktoś powiedzieć jakie gwinty mają te końcówki i czy można zastosować "zwykłą" rurkę hamulcową kupowaną na metry, czy muszę kupić w ASO gotowe odcinki (odpowiednio ukształtowane) z odpowiednimi końcówkami.
Pozdrawiam… |
|
|
|
 |
|
|