Problem z uruchomieniem komputera |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 28-08-2013, 09:08 Problem z uruchomieniem komputera
|
|
|
Złośliwość przedmiotów martwych, kurza twarz....
Problem jest następujący:
-Laptop ASUS F3E Series (jeśli to może być przydatne)
-Windows Vista Home Premium
Uruchamia się, uruchamia...... i wisi.
Zatrzymuje się (tak jakby) na połączeniach sieciowych bo ostatnią ikoną, która pojawia się na pasku jest ikona połączenia sieciowego ale nie ma tej niebieskiej plamki informującej o nawiązaniu połączenia.
Jednak mam przypuszczenia, że jakieś połączenie w tle nawiązuje bo wychodząc do linii poleceń i wpisując komendę "ipconfig /all" pokazuje, że karta sieciowa ma przydzielony adres.
Niektóre programy dają się uruchomić (otwieranie folderów, otwieranie plików np. Excel), niektóre wiszą (poczta, przeglądarka, centrum połączeń i sieci).
Uruchomiłem w trybie awaryjnym z połączeniem sieciowym i oto jestem No ale co dalej
Z felerów, które komputer posiada to brak prądu w baterii. Od jakiegoś czasu tak pracuję, praktycznie tylko na zasilaniu sieciowym. Nie wiem czy to (nieprawidłowe zamknięcie systemu, które czasem wystąpiło) mogło spowodować jakąś usterkę (ale do tej pory system wstawał bez problemów ) czy się zawirusował....
Macie jakieś propozycje
Spróbuję przeskanować komputer ale mam tylko Avasta, który zawsze chodzi w tle.
Czy może po kolei wyrzucać programy z autostartu i dojść do tego, na którym system "się wiesza" Tylko podpowiedzcie mi "łopatologicznie" jak to zrobić. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-08-2013, 09:16
|
|
|
Możesz przeskanować jakimś antywirusem, zainstalować wersję testową NOD32 itd. Ale moim zdaniem trzeba preinstalować od nowa Windowsa. Powinieneś mieć recovery na tym laptopie na ukrytej partycji lub płytki. Oczywiście wcześniej zabezpiecz sobie swoje dane. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 28-08-2013, 09:36
|
|
|
JCH, miałem podobnego lapka F2HF i pierwsze co zrobiłem to wywaliłem ten śmieszny OS i problemów w ogóle nie odnotowałem. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 10:05
|
|
|
krzychu napisał/a: | Możesz przeskanować jakimś antywirusem | Avast pokazał 0 zagrożeń. Mam świadomość, że Avast to nie jest żadne mistrzostwo świata...
krzychu napisał/a: | zainstalować wersję testową NOD32 | Rozejrzę się. Ale coś od wczoraj nic się nietypowego nie działo. Nic nie instalowałem, na żadne dziwne rzeczy nie klikałem.....
Wieczorem zamknąłem system - rano nie wstał
londolut napisał/a: | i pierwsze co zrobiłem to wywaliłem ten śmieszny OS | To jest rada typu: "zmień samochód".
5 lat chodzi(ł) i ma chodzić. Poza tym, ja wiem, że Wy macie uprzedzenia do pewnych rzeczy (Vista, Symbian....) ale ja na OS nie pracuję. Ma się uruchomić (w miarę sprawnie) i tyle.
edit:
Aha, jak uruchomię Menedżera Zadań i wejdę w usługi to mnóstwo usług jest zatrzymanych - może to jest jakaś ścieżka....
Rzadki tam zaglądam ale wydaje mi się, że zwykle większość (jeśli nie wszystkie) były uruchomione. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 28-08-2013, 10:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-08-2013, 10:06
|
|
|
JCH - Windows jak Windows, 5 lat to i tak dobry wynik -> reinstalacja. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 11:17
|
|
|
krzychu napisał/a: | 5 lat to i tak dobry wynik -> reinstalacja | Hm.... chyba to mnie czeka
Czy mógłbyś krok po kroku opisać co musiałbym zrobić? Nie ćwiczyłem nigdy procedury "recovery", nie wiem czy mam płytkę (dopiero w domu poszukam).
Czy wystarczy jak kluczowe dane przerzucę na partycję D, czy w takim przypadku obie partycje idą się paść
Potrzebowałbym jakiś dysk zewnętrzny a nie mam.....
Avast coś tam jednak znalazł....
Kliknąłem na statystyki z ostatniego tygodnia i pokazał mi jakąś czerwoną kreskę i info:
Pliki zarażone: 7. Maks: 3. Średn. 0
Ale nie bardzo wiem które to pliki. Jeden udało mi się znaleźć - jakiś plik .exe z Video Convertera, który instalowałem w lutym b.r.
Coś mi się wydaje, że nie ma to związku. Program odinstalowałem. |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-08-2013, 11:30
|
|
|
Nie da się tego tak wytłumaczyć. Często da się wybrać dysk w recovery ale można przez nieuwagę też wcisnąć jakieś "complete recovery" i wtedy wszystko łącznie z D idzie się paść. Więc ryzyko zawsze jest.
A tak ogólnie to ludzie dzielą się na 2 kategorie. Tych co robią kopię zapasową i tych co dopiero zaczną ją robić.... To tak przyszłościowo. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 11:56
|
|
|
Uff....
Coś się naprawiło/polepszyło
krzychu napisał/a: | A tak ogólnie to ludzie dzielą się na 2 kategorie. Tych co robią kopię zapasową i tych co dopiero zaczną ją robić.... | Tak, znam to powiedzenie
Ale wracając do tematu....
Po wywaleniu tego Video Converter zacząłem pobierać NOD32, którego poleciłeś. Wszystkie programy instalacyjne zapisuję w katalogu D:\Instalki\
Pobierając NOD-a widzę, że jest jakiś folder o nazwie NPoPuP a w nim plik exe o takiej samej nazwie. Data utworzenia folderu - listopad 2008.
Na pewno ja takiej aplikacji nie ściągałem i na pewno w 2008 roku tego kompa nie było
Usunąłem toto, pobrałem NOD-a ale z racji, że NOD nie instaluje się w trybie awaryjnym więc zresetowałem komputer i ..... uruchomił się, wygląda na to, że normalnie.
Aha, skanowanie Avastem tego folderu (D:\Instalki\NPoPuP) nie zgłaszało żadnych zagrożeń.
Czyli albo ten VideoConverter, albo ten NPoPuP coś mieszał
Jakieś sugestie co byłoby dobrze zrobić teraz, bo nie wiem czy to szczęśliwy finał
Na pewno kopię danych
Skanowanie NOD-em (bo jeszcze go nie instalowałem)
Reinstalację systemu |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-08-2013, 12:00
|
|
|
Jakby do Yoda powiedział: Pomysły Twoje w dobrą stronę idą ...
Warto też pooglądać foldery z pobieraniem, moje dokumenty czy przeglądnąć programy czy nie warto ich danych skopiować (bo pomimo instalacji na D mogą zapisywać projekty/konfigurację/pliki na C w rożnych lokalizacjach).
Ps. Dyski 500GB nawet z USB 3.0 po jakieś ~200zł można dopaść. Warto, często można je znaleźć w Biedronce, Auchanie lub innym Tesco. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 12:07
|
|
|
Muszę pomyśleć o dysku zewnętrznym Tylko nie wiem czy nie wziąć takiego, żeby podpiąć do routera w domu i tam mieć kopię danych.
Na razie muszę się za pracę zabrać.... 4 godz. w plecy na zamykaniu, uruchamianiu..... i tak w kółko. Brrrrr....
Dzięki, Pomuk poszedł |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-08-2013, 12:10
|
|
|
Z dysków sieciowych to polecam WD My Book Live 2TB . Względnie tani i dobre możliwości.
Najlepiej mieć 2 dyski. Jeden taki WD na szybkie składowanie danych, a drugi podłączać co jakiś czas i kopiować (synchronizować) wszystkie dane, potem odłączasz i głęboko do szafy. |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 28-08-2013, 12:31
|
|
|
JCH, przeskanuj sobie kompa Malwarebytes Anti-Malware
to jest link bezposrednio do instalki,wykryw nieporzadane "robaki"
ja odkad tego uzywam mam mniej problemow
a antywirusa polecam Pande lub McAfee |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 12:54
|
|
|
nerus, wszelki duch...
Gdzie byłeś jak Cię nie było |
 |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 28-08-2013, 13:09
|
|
|
JCH, w uk..a dokladnie irlandia polnocna
teraz jestem na takim dluzszym urlopie |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-08-2013, 21:41
|
|
|
nerus napisał/a: | przeskanuj sobie kompa Malwarebytes Anti-Malware | Nic nie znalazł.
NOD32 jak zaczął ok. 18:00 tak jeszcze skanuje. Na razie cisza |
 |
|
|
|
 |
|