Zapala się kontrolka od świec żarowych |
Autor |
Wiadomość |
mario009
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,5D,CZ3, 2006
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-03-2013, 21:04 Zapala się kontrolka od świec żarowych
|
|
|
Witam
jestem posiadaczem Mitsubisho Colt 1,5D, CZ3, 2006r, przebieg 175tyś.
i nie wiem co to oznacza, ale po rozruchu silnika zapala mi się kontrolka od świec żarowych taka spiralka. Po 2-3 minutach gaśnie. Dzieje się tak za każdym razem z rana kiedy jest zimny.
Czy to oznacza że świece żarowe padły, czy sypie się coś z elektryką ???
Będę wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-03-2013, 23:29
|
|
|
Teoretycznie lampka od podgrzewania świec żarowych powinna się zapalić po przekręceniu kluczyka w pozycję ON i po krótkiej chwili zgasnąć a następnie powinno nastąpić odpalenie silnika. Jeżeli zapala się po tym to może to być oznaka uszkodzonej świecy. Niestety dostęp do świec w twoim modelu jest podobno kiepski. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
mario009
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,5D,CZ3, 2006
|
Wysłany: 10-03-2013, 09:56
|
|
|
dokładnie tak, po rozgrzaniu świeć lampka gaśnie, wtedy zapalam silnik i w tym momencie ponownie się zapala lampka świeć - pali się 2-3 minuty i gasnie.
Przypuszczam że jednak to świece do wymiany. |
|
|
|
 |
lorus
Nowy Forumowicz lorus
Auto: mitsubishi colt
|
Wysłany: 16-04-2013, 12:42
|
|
|
Witam.mam ten sam problem i mam pytanie rozwiązałeś zagadkę z tą kontrolką bo ja również myślę że to świece ale chciałbym się upewnić:) |
|
|
|
 |
Lept0N
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt
|
Wysłany: 20-07-2013, 16:04
|
|
|
lorus napisał/a: | Witam.mam ten sam problem i mam pytanie rozwiązałeś zagadkę z tą kontrolką bo ja również myślę że to świece ale chciałbym się upewnić:) |
Ja w swoim Colcie przy przebiegu 140 000 km wymieniałem świece żarowe (3szt.) bo jedna mi padła, a objaw był taki że podczas odpalania strasznie mi szarpał i telepał, czasami mi odpalał dopiero za drugim razem i to też w strasznych konwulsjach... niestety nie miałem takiego objawu jak Wy, a może nie zwróciłem uwagi na kontrolkę czy ponownie się zapala spiralka...? |
|
|
|
 |
Kiwit
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt CZ5
|
Wysłany: 04-09-2013, 17:49
|
|
|
W instrukcji jest opisane że tak właśnie ma być . Po rozgrzaniu silnika znowu spiralka gaśnie gdy świece nie potrzebują już zasilania z akumulatora.
Też na początku byłem zdziwiony i zaniepokojony takim zapalaniem się tej kontrolki dopóki nie doczytałem o tym w instrukcji obsługi. |
|
|
|
 |
|